SLAG TEGEN DE SPANJOLEN

De vraag van vele drukkerijen: kopen we nieuwe drukpersen of kunnen de bestaande worden opgefrist? Om persen rendabeler en bovendien mens- en milieuvriendelijker te laten draaien, biedt Sadechaf verschillende procédés.

De opkomst van het digitale drukwerk heeft in de grafische nijverheid een gevoel van onzekerheid gecreëerd. Louis Michielsen, zaakvoerder van Sadechaf, weet het als geen ander: “Heeft het zin om 80 miljoen frank te investeren in een nieuwe pers of is het beter om met enkele opwaarderingen de huidige pers nog vijf jaar te laten meedraaien? Drukkers die met deze vraag worstelen en opteren voor het laatste alternatief, bieden wij tal van mogelijkheden.”

De activiteiten van Sadechaf, dat in 1992 werd opgericht, kunnen we onder één noemer brengen: het veredelen van drukpersen. Dat kan op verschillende manieren.

Zo beschikt het bedrijfje over een automatische rubberwasinstallatie. Die wast de pers in 30 à 60 seconden, zodat de stilstand tot een minimum wordt beperkt. Doordat dit systeem – Elletra, van Italiaanse oorsprong – slechts in geringe mate oplosmiddelen gebruikt, verkleint het risico op het OPS-syndroom bij de werknemers.

Daarnaast biedt Sadechaf de zogenaamde “vochtwerken”, waarmee het bedrijf vuil, pluisjes en andere onzuiverheden van de drukplaat verwijdert, zoals bijvoorbeeld spanjolen. Dat zijn kleine vlekjes op het drukwerk, die een gevolg zijn van een te lage papierkwaliteit, en die er vaak toe leiden dat klanten het drukwerk weigeren. Met het Delta-reinigingssysteem, dat ingevoerd wordt uit de Verenigde Staten, kan bovendien alcoholvrij en dus milieuvriendelijker worden gedrukt.

Een derde activiteitenluik van Sadechaf is de UV-droging. “Normaal wordt er oxidatief gedroogd, aan de lucht. Maar om hoge snelheden te kunnen halen, is polymerisatie beter. Daarmee kan de inkt onmiddellijk uitharden onder invloed van ultraviolet licht,” doceert Michielsen. De methode is vooral geschikt voor glanzend drukwerk zoals etiketten of covers van tijdschriften en bij het bedrukken van niet-absorberende materialen: botervlootjes, controleborden, spiegels, plastic, bankbiljetten en zelfs cd’s. De UV-lampen die daarvoor worden gebruikt, zijn afkomstig van de Engelse fabrikant Amba Lamps.

Louis Michielsen kwam terecht in de sector via zijn schoonvader, die directeur was bij Van Mierlo-Proost. Vandaag leidt Michielsen de bvba die met drie medewerkers een jaaromzet aan commissies realiseert van 25 miljoen frank en levert aan zowat alle belangrijke drukkerijen in België en Nederland. Sadechaf treedt op als consultant, legt contacten met de fabrikanten en levert maatwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content