Skigarderobe

Wie gaat skiën, kan zich best wapenen tegen koude, nattigheid én zon. Ademende kleding, stevig schoeisel, de juiste ski’s en niet te vergeten een zonnebril en zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Voor u van die zwarte piste naar beneden glijdt : de musts voor de wintersneeuw.

TEKST : VEERLE WINDELS

Kledingmerken wedijveren in hun beloftes en garanties van lichtheid, wind- en waterdichtheid, vochttransport, ademend vermogen, warmte-isolatie, protectie en veiligheid. In mooie catalogi tonen ze de actieve skiër of de toevallige toerist wat de nieuwigheden van het seizoen zijn. Op zo’n moment wordt gejongleerd met namen van stoffenfabrikanten of materialen die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn uit de sport-garderobe. Gore-tex, Polartec, Windstopper, Cordura, Aquaforte, Thinsulate, Shieldtech, Trispace, Teflon, Breathe… alleen de kenner heeft weet van de intrinsieke kwaliteiten van deze hoogtechnologische materialen, die worden aangewend in jassen en broeken, in fleece en mutsen. Aan de klant om door het bos de bomen nog te zien.

Basis.

Wie voor het eerst skiën gaat, weet nog niet of het een jaarlijkse traditie zal worden. Het zou dan ook al te gek zijn indien de beginneling zich een outfit aanschafte met alles erop en eraan. Skiën in een jeans en een wollen trui kan, maar dan herleidt u het vallen best tot een strikt minimum, en welke beginneling kan dat garanderen ? Een natte jeans is loodzwaar en bitterkoud. Bovendien is een dikke kabeltrui écht niet handig in de bergen : te zwaar, en ook allerminst ademend. Het alternatief ? Enkele basisstukken die in een skigarderobe echt niet kunnen ontbreken bovendien is het best mogelijk dat ze bij andere outdoor-aangelegenheden van pas komen.

Onontbeerlijk is een wind- en waterdicht, ademend jasje. Zo’n jasje is vandaag de dag te verkrijgen in talloze collecties, en tegen alle mogelijke prijzen. (Let wel op voor nep.) Afhankelijk van merk tot merk staat op het etiket het woord MPC (bij Tenson) of Gore-Tex (bij de rest). Gore-tex is een membraan dat all weather proof is, en aangekleefd wordt tegen een tweede materiaal. MPC of MPC extreme is vergelijkbaar met het Gore-tex-membraan : een materiaal dat bestaat uit een niet poreus membraan laminaat dat een uitstekend niveau van waterdichtheid en ademend vermogen bereikt, onder meer door toevoeging van een liner-systeem. Het Italiaanse label Geo Spirit zweert bij Shield-Tech, alweer een exclusief waterdicht en ademend materiaal, dat zijn hoedanigheden nog versterkt ziet door thermisch gedichte naden. Jasjes worden duurder naargelang van de materialen en snufjes die eraan vastzitten. Bescherming aan de schouders, aparte zip voor een radiootje of walkman, luchtgaten onder de oksels, apart vakje voor de skipas, kapje gevoerd met fleece… U vraagt. U betaalt.

Laagjes.

Skiën is vandaag meer dan ooit een kwestie van laagjes. Vandaar het belang van de laag ónder het jasje : in plaats van een trui wordt steeds vaker een polarfleece gedragen, een licht en ademend sweatshirt waarin je dus niet zweet. En wel omdat het vocht van binnen naar buiten geëvacueerd wordt. Een fleece behoudt de lichaamstemperatuur perfect en werkt koude- en warmte-isolerend. Deze poolstof bestaat immers uit synthetische met lucht gevulde holle vezels ; lucht vormt de beste isolatie en is waterafstotend. De échte fleece is gemaakt uit Polartec 100, 200 of 300, een product van fabrikant Malden, het cijfer wijst op het gewicht. Zo’n fleece zit ofwel vast aan het waterdicht jasje (als voering) of is uitneembaar (wat gemakkelijk is bij hergebruik buiten het sporten). Heel veel jonge skiërs, en niet in het minst de snowboarders, gaan met hun fleece als buitenlaag skiën. Kan best, maar dan moet het vallen beperkt, tenzij aan de fleece een waterwerend membraan is toegevoegd. Onder de fleece wordt vaak een ademend t-shirt gedragen : de capilene-shirts van Patagonia doorstaan de test met glans.

Broek.

Een waterdichte broek of salopette die onder het jasje gedragen wordt, is nog zo’n must. Fervente skiërs trekken de laagjestechniek met plezier door naar de benen : stevige kousen (van Falcke bv.), daarboven een fleece-broek (de El Capilene van Patagonia bv.) en nog daarboven een waterdichte overbroek. Zelfs aan skibroeken voor de toerist-skiër zitten snufjes : aan de gulp en onderaan het been ritsen die aan twee kanten opengaan, vormveranderingen aan de kniëen voor een optimaal comfort, een Recco Rescue System dat signalen uitstuurt bij lawines, velcro-systemen boven de ritsen, verstevigingen ter hoogte van de knie, etc. Ook hier worden de snufjes in de prijs doorverrekend.

Voor de wedstrijdskiër moet kleding niet alleen comfortabel en mooi maar vooral veilig zijn. Veiligheid en bescherming zijn in principe primordiaal, zelfs tijdens trainingen. Het bovenmateriaal van een pak is in dit geval levensbelangrijk, want het moet bij een eventuele val het wegglijden zoveel mogelijk belemmeren. Er bestaat afdalingskledij waarbij de luchtweerstand tot het minimum wordt herleid. Er moet altijd wel een klein percentage lucht door de stof gaan, anders kan dit tijdens een val brandwonden veroorzaken.

Ook de snowboard-rage heeft gezorgd voor een revolutie in de skikleding. Merken als Oxbow, Sunshine, O’Neill, Quicksilver, Fire & Ice, Chiemsee en Simmer Style hebben zich met succes op deze markt gegooid.

Gadgets.

Het spreekt vanzelf dat het skipak of snowboard-ensemble kan worden opgefrist door hippe details. Skiwanten zijn onontbeerlijk : merken als Racer en Reusch hebben hun kwaliteit al bewezen. Rugzakjes gaan mee de berg op, en zijn bestand tegen extreme koude of nattigheid. Hedgren en Kipling hebben verschillende bruikbare skirugzakjes, maar ook Millet, The Northface, Eastpack, en Patagonia hebben exemplaren in de collectie steken. Skimutsen zijn er in alle kleuren en vormen, de gekste steken in de collectie van Banana Moon, gemaakt van polarfleece overigens, de meest duurzame zijn van Patagonia en heten Retroclava, hiermee doorsta je zelfs de hevigste sneeuwstorm.

Voor de meeste skiërs is de muts een detail, maar dat kan niet gezegd worden van de zonnebril. Zonnestralen in de sneeuw hebben de gevaarlijkste neveneffecten, en niet alleen voor de huid. Reflecties van de zon kunnen het hoornvlies beschadigen, en daarom is een aangepaste skibril zeker aan te raden. Van Bollé en Oakley zijn vernuftige skimaskers op de markt die vooral door de skiërs worden gedragen. Snowboarders houden het eerder op trendy labels als Killerloop, Black Fly, Brand X en Dragon. Het mag gezegd dat sommige sportbrillen ook perfect in aanmerking komen voor een weekje ski. Van Adidas zijn ronduit schitterende sportbrillen uit, die makkelijk opvouwbaar zijn, onbreekbaar, en verkrijgbaar in prettige kleuren. Nogal logisch dat de meeste sportbrillen waarmee geskied wordt tegen een stootje moeten kunnen. Lenzen zijn dan ook best van polycarbonaat, en de veren dienen onbreekbaar (in het jargon impact resistent) te zijn.

Crèmes.

Hoe zit het met de huidbescherming ? Wist u dat het aandeel van de UVB-stralen met vier procent stijgt per 300 meter ? Op 2500 meter is de hoeveelheid UVB-stralen al met een derde gestegen. Bovendien weerkaatst de sneeuw op een skipiste 80 à 90 procent van de straling ter vergelijking : aan het strand is dat 15 à 20 procent. Smeren is dus de boodschap en niet met lage factoren.

Alle labels die zonnecrèmes op de markt brengen, hebben werk gemaakt van zeer hoge beschermingsfactoren die het jaar door kunnen gebruikt worden. Er is zelfs sprake van een nieuwe trend : die van de Total Sunblocks. Er zijn echter weinig producten op de markt die zich specifiek op het skigebeuren richten, behalve dan Jil Sander die met enkele winterzonproducten met maximale protectie op de markt is. Vermeldenswaard zijn verder Shiseido, Lancaster, Ambre Solaire, RoC (met een uitgebreid kinder-gamma) en Valmont.

Kledingmerken goochelen met termen als lichtheid, wind- en waterdichtheid, vochttransport, ademend vermogen, warmte-isolatie, protectie en veiligheid.

De snowboard-rage heeft gezorgd voor een revolutie in de wintersportkleding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content