Sketches of Spain

Na een onderbreking van één seizoen hervat deSingel zijn jazzprogrammering. Het eerste concert lijkt meteen op maat van het Antwerpse kunstencentrum gesneden: het Brussels Jazz Orchestra waagt zich onder leiding van de Amerikaanse componiste en orkestleidster Maria Schneider aan de suite ‘Sketches of Spain’, die Miles Davis en zijn huisarrangeur Gil Evans in 1959 en 1960 op plaat zetten. Gastsolist is de Amerikaanse trompettist Wallace Roney.

Miles Davis werd tot ‘Sketches of Spain’ verleid toen hij ‘Concierto de Aranjuez’ van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo hoorde. Ook Gil Evans, met wie hij voordien historische opnames als ‘Miles Ahead’ en ‘Porgy and Bess’ had gerealiseerd, toonde zich enthousiast en op Davis’ vraag paste hij ‘Concierto de Aranjuez’ aan een jazzcontext aan. Daarnaast bewerkte hij enkele Spaanse volksliederen en een fragment uit ‘El Amor Brujo’ van een tweede Spaanse componist, Manuel de Falla.

‘Sketches of Spain’ werd vooral beroemd wegens het unieke samengaan tussen Davis’ melancholische trompetstijl en Evans’ met klassieke instrumenten als harp en hobo uitgebreide jazzband.

Om ‘Sketches of Spain’ meer dan veertig jaar na datum live uit te voeren, haalde het Brussels Jazz Orchestra, dat op tien jaar tijd uitgroeide tot een van de meest gerenommeerde Belgische jazzensembles, twee specialisten in huis. Maria Schneider, die al vaker met het Brussels Jazz Orchestra werkte, geldt als een van Gil Evans’ begaafdste leerlingen. Wallace Roney werd in 1991 door de zieke Miles Davis zelf uitgenodigd om enkele van diens oude trompetpartijen te spelen tijdens een concert in het Zwitserse Montreux. Sindsdien mat Roney zich geregeld Davis’ jasje aan, zoals tijdens een tournee met Herbie Hancock en de andere overlevenden van Davis’ historische kwintet uit de jaren zestig.

P. Anthonissen [{ssquf}]

Het Brussels Jazz Orchestra onder leiding van Maria Schneider met als gast Wallace Roney speelt op vr 13/9 om 20.00 uur in deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen.

Info: 03-248 28 28 of

www.desingel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content