Sint-Nicolaï, kapoentje ?

Riccardo Fanchini, gewezen topman van de failliete wodkaproducent Kremlyovskaya, is gearresteerd op verdenking van frauduleus bankroet. Nicolaï Dozortsev, met vermeende maffiaconnecties, nam de Kremlyovskaya- aandelen onlangs van Fanchini over. Dozortsev : Sint-Niklaas of een “kapoentje” ?

New York.

“Het Belgische gerecht beschouwt mij blijkbaar als de meest stuntelige witwasser die op deze wereld rondloopt,” fulmineert Nicolaï “Nicky” Dozortsev. De 34-jarige hoofdaandeelhouder van de Antwerpse wodka-exporteur Kremlyovskaya Group (in faling) waarvan de gewezen gedelegeerd bestuurder Riccardo Fanchini verleden week werd gearresteerd door het Antwerpse gerecht wordt ervan verdacht de onderneming met crimineel geld te hebben willen voortzetten, van witwassen dus. Dozortsev : “Kremlyovskaya had een put van 700 miljoen frank. Zo’n onderneming rechthouden kan je geen witwassen noemen.”

Trends bezocht Nicky Dozortsev in het hoofdkantoor van zijn bedrijf Branded Distillers International Ltd. in Rector Street, New York. Van alle bedrijfszetels die we ooit bezochten is dit de enige waar Playboys en Rolling Stones in de wachtzaal broederlijk naast Fortune liggen. “Kijk,” zegt Arthur Dozortsev (vader van Nicky), terwijl hij peinzend naar buiten wijst. “Vandaag huizen we in een suite met zicht op Wall Street. Ooit was het anders. Toen ik in 1974 zonder één cent uit Odessa naar New York trok, heb ik me eerst als schilder, dan als taxichauffeur en visverkoper opgewerkt tot een gerespecteerd zakenman. Ik dineer met Sylvester Stallone en de burgemeester van New York. Wij zijn clean. We laten ons niet opjagen door de Antwerpse copGuy Janssens, die wil bewijzen dat de Russische maffia Antwerpen domineert.”

Branded Distillers International nam Kremlyovskaya in augustus 1996 over van de vroegere aandeelhouders rond Riccardo Fanchini. “We wilden met 20 miljoen dollar over de brug komen om álle schuldeisers te betalen,” zegt Nicky Dozortsev, wiens Branded Distillers het exclusieve verkooprecht had van de Kremlyovskaya-wodka in de VS. “We hadden al 2 miljoen dollar aan marketing gespendeerd en vreesden dat het faillissement van Kremlyovskaya Group de aanvoer in het gedrang zou brengen. Maar de Antwerpse justitie blokkeerde de operatie door de banken af te dreigen, omdat wij zogenaamd met de maffia te maken hadden. Het gevolg : we moesten de boeken neerleggen. Vandaag schiet er voor de schuldeisers niéts over. Zelfs het merk Kremlyovskaya behoort niet tot het actief van de onderneming.” Dozortsev doelt op het feit dat de Antwerpse onderneming de rechten op de naam Kremlyovskaya en het logo huurde én de exclusieve verkooprechten voor de wereld verkreeg van een Russische onderneming, Beniteks. Volgens de Amerikaanse zakenman kocht Branded Distillers dit pakket rechten, ondergebracht in de kersverse Moskovitische onderneming Kremlyovskaya Wodka, via zijn Russische dochter Global Spirits Marketing.

Kremlyovskaya-curator Bruneel heeft vragen bij de verkoopoperatie Beniteks/Global Spirits. Immers : “Beniteks was een dochter van Kremlyovskaya Group, maar werd in 1995 overgenomen door het Cypriotische offshorebedrijf Greenmore Properties. Dit heeft nooit de volledige overnameprijs betaald. Kremlyovskaya Group kan de Beniteks-aandelen dus terugeisen. Maar die zijn waardeloos, omdat Beniteks de rechten op het merk Kremlyovskaya in november 1996 via Kremlyovskaya Wodka heeft verkocht aan Global Spirits. Eén en ander is juridisch niet correct, maar feitelijk valt er weinig te recupereren.”

Dozortsev hoopt in de nabije toekomst opnieuw een massaproductie van Kremlyovskaya op poten te zetten in Rusland. Vroeger gebeurde die productie bij het Hasseltse Smeets. Daaraan kwam een einde toen de Russische regering begin 1997 de vrijstelling van een importtaks van 300 % ten voordele van het Nationaal Sportfonds (de afnemer van de Kremlyovskaya-wodka met stevige banden met de maffia) afschafte. Omdat hierdoor bijna de volledige omzet (1,9 miljard in 1995) wegviel, kwam de Antwerpse distributeur zwaar in moeilijkheden.

GEPEST ?

Het is niet de eerste keer dat onder invloed van de Antwerpse justitie grote sommen (onbekend) geld richting Kremlyovskaya werden geblokkeerd. Fanchini wilde bijvoorbeeld zijn bedrijf via de lege beursschelp Asia Media Communications op de Nasdaq laten noteren, om zo werd gevreesd op die manier massaal anoniem geld te verzamelen. De New Yorkse beursautoriteiten baseerden zich op informatie uit het gerechtelijk onderzoek in België om deze notering tegen te houden.

Nicky Dozortsev spreekt van “pesterijen” door de Gerechtelijke Politie. “Indien dit in de VS zou zijn gebeurd, zou ik hen dagvaarden,” zegt hij. “Toen ik voor de eerste keer met mijn echtgenote en de marketingmensen in de Antwerpse Hilton verbleef, werd mijn kamer doorzocht. Bij mijn laatste bezoek in de week van het faillissement werd ik geschaduwd. Toen ik uit het Kremlyovskaya-gebouw aan de Van Putlei vertrok met enkele dozen, kreeg ik de ploeg van Janssens weer op mijn dak. Gretig onderzochten ze mijn auto in de hoop bezwarende documenten te vinden. Ze keken nogal zuur toen ze alleen Playboys en ander promotiemateriaal ( nvdr – én het originele logo van Kremlyovskaya) vonden.”

De achterdocht van de Gerechtelijke Politie is begrijpelijk. De entourage van Kremlyovskaya (zie kader : Redfellas) was op zijn minst verdacht. En Nicky Dozortsev was in 1991 toch één van de hoofdinvesteerders in Sonyc International, dat hij (zoals Trends op 24 oktober 1996 onthulde) oprichtte met Benjamin Nayfeld, een bekende in het New Yorkse misdaadmilieu. Zijn broer Boris Nayfeld, die in die periode de spil was van een mondiaal heroïnenetwerk met Antwerpen als centrum, wordt beschouwd als een van de topjongens van de Russische maffia.

“Ik ging toen naar Antwerpen om er zaken te doen,” zegt Nicky Dozortsev, “niet om met die mensen te trouwen. Geen één van mijn toenmalige vennoten is ooit veroordeeld in maffiadossiers. Sonyc heeft trouwens nooit een transactie gedaan. Ik was toen misschien wat naïef in de partnerkeuze. Maar is naïviteit strafbaar in België ? Wie zich had geïnformeerd, kon weten dat de familie Dozortsev niets te maken heeft met het misdaadmilieu.”

Toch heeft Nicky Dozortsev een strafblad. “Wat je een strafblad noemt,” zegt de jongeman schouderophalend. “Toen ik 18 was, probeerde ik met enkele vrienden de fiscus te tillen. Het enige vlekje op mijn blazoen is a minor taxproblem.” Dozortsev verzwijgt wel dat hij ooit werd gearresteerd wegens verboden wapenbezit, verduistering en bendevorming ( conspiracy). De fiscale fraude in kwestie speelde zich trouwens af in de petroleumhandel. Net dié sector is een core business van de Russissche maffia, die in New York op het ogenblik van Dozortsevs activiteiten werd geleid door peetvader Marat Balagula. “Nonsens,” zegt Nicky Dozortsev. “De Russen hadden toen geen monopolie in dat soort zaken. Sommige misdaadverslaggevers en -bestrijders zien overál de Russian maffia opduiken. Ze jagen spoken na.”

HANS BROCKMANS

NICKY DOZORTSEV (BRANDED DISTILLERS INTERNATIONAL) Financiële hulp voor de inmiddels failliete Kremlyovskaya Group uit Antwerpen kwam uit New York. Dozortsev : eerlijke zakenman of stroman van de maffia ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content