Singh zit Tiger op de hielen

Vijah Singh uit Fidji heeft zijn derde major gewonnen.

Vorige zondag is Vijah Singh, 41 jaar, in de legende getreden. Op Whistling Straits, het terrein dat Lake Michigan omzoomt, won hij voor de tweede keer (na 1998) in zijn carrière het US PGA Championship. Singh heeft nu dus drie majors gewonnen, want hij was ook de beste in de Masters 2000.

Singh was vroeger teaching pro en op een bepaald moment was hij ook buitenwipper in een nachtkeet, ergens in Schotland. Nu speelt hij dus golf op het hoogste niveau. Zondag won hij met min één makkelijk de play-off van de Amerikanen Justin Leonard en Chris Di Marco.

Singh kwam nochtans van ver terug, want drie holes voor het einde had hij drie slagen meer dan Leonard. En op zondag kon hij niet beter doen dan 76. Maar Vijah heeft het in zijn leven nooit onder de markt gehad. Moeilijke momenten deren hem dus niet meer. “Ik bleef rustig tot het einde. Bleef denken dat het geluk wel zou keren, als het zo in de sterren geschreven stond.” Singh sloeg een birdie op de eerste hole van de play-off. Omdat de drie spelers tot aan het einde van de derde hole alleen maar pars sloegen, kon hij de Wanamaker Trophy nog eens omhoogsteken.

Omdat Leonard er bij de putting van de laatste holes niets meer van terechtbracht, konden Singh en Di Marco zich hervatten. Leonard rondde af met 75 en verloor daarmee zijn plaats in de Amerikaanse ploeg voor de Ryder Cup, terwijl Di Marco eindigde met een 71. Singh, die vorig jaar in de US Open en de US PGA ook met een inzinking afrekende zoals Leonard nu, omschreef zijn overwinning zondag als de “grootste krachttoer uit mijn carrière”.

Phil Mickelson, de recentste winnaar van de Masters, miste een birdie op de 17 en keek tegen een bogey aan op de 18. Ernie Els strandde op één slag van een ticket voor de play-off. De Zuid-Afrikaan was al tweede geworden in de Masters en de British Open, maar zakte de laatste dag van de US Open in elkaar als een pudding, toen hij een 80 sloeg.

Tiger Woods eindigde diep in het klassement in wat zijn tiende major op rij zonder winst was. Hij behoudt heel nipt zijn eerste plaats in de wereld en breekt daarmee het record van Greg Norman omdat hij nu alles bij elkaar al 332 weken het internationale klassement aanvoert.

Singh is de tweede speler in de wereld en eerste in het klassement van het prijzengeld. Vroeg of laat steekt hij Woods ook in de punten voorbij. “Het wordt tijd dat ik die eerste plaats in de wereld pak, want ik heb nog maar vijf of zes jaar te gaan in het circuit. Fysiek ben ik sterker dan ooit, maar het is moeilijk om aan de top te blijven en zo hard te trainen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content