Sieraad om mee te meppen

Wint Justine Henin-Hardenne de Proximus Diamond Games die vorige week zijn begonnen? Diamantair Willy Henneuse ontwierp de trofee: een racket van 1 miljoen euro.

Het befaamde tennisracket van de Proximus Diamond Games bevat vier kilo goud, dertien meter gouden snaren en 1702 briljanten, waarvan 901 in het handvat, 548 in de bal en 243 in het frame. Waarde: 1 miljoen euro. “Het is verblindend,” zegt ontwerper Willy Henneuse met enige zin voor understatement.

Henneuse is van opleiding accountant en diamantslijper. Die combinatie bleek uiterst geschikt om naast het ontwerp ook de commercialisering van diamanten te doen. In 1981 richtte hij de eenmanszaak Whendiam (Willy Henneuse Diamant) op. Zijn onderneming heeft de voorbije jaren faam verworven met spraakmankende creaties, zoals de diamant die Marc Wauters kreeg na zijn winst in de tourrit naar Antwerpen (2001). Henneuse is ook lid van de Hoge Raad voor Diamant en bestuurslid van de Diamantclub in Antwerpen, een van de 23 diamantbeurzen in de wereld.

Het ontwerp van het racket voor de Diamond Games kwam er op vraag van organisator Bob Verbeeck. Die had een trofee in gedachten die kon wedijveren met het racket van het ECC-toernooi. “Ik heb lang zitten piekeren over de vorm,” zegt Henneuse. “Een afbeelding van een tennisster, een tennisbal op een sokkel. Ik wist niet hoe ik eraan zou beginnen. Tot ik op het idee kwam van het racket met de bal. Belangrijk was vooral de sierlijke combinatie van diamanten en goud, die de elegantie van de speelsters moet symboliseren.” Aan het racket werkten zes mensen.

Whendiam is bescheiden van opzet. Het bedrijfje aanvaardt bij voorkeur prestigieuze opdrachten en besteedt die uit aan een aantal vaste medewerkers. Henneuse waakt erover dat zijn team onzichtbaar blijft. Ontwerpen is echter maar een onderdeel van de activiteiten van Whendiam: het grootste deel van de omzet komt uit de handel in geslepen diamant. “Het gaat weer de goeie kant uit met de diamanthandel,” zegt Henneuse. Door de beurshausse eind jaren negentig werden minder diamanten verkocht en dat verbeterde niet tijdens de daaropvolgende dip. Het steentje is door zijn stabiele prijs immer niet interessant voor beleggers die een veilige haven zoeken voor hun centen.

Wouter De Broeck

Het tennisracket bevat vier kilo goud, dertien meter gouden snaren en 1702 briljanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content