Shoppen in Londen wordt duurder

© Getty Images

Alle inwoners van de Europese Unie hebben sinds 1 oktober een internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Een Belgisch paspoort volstaat door de brexit niet langer om de grens over te gaan.

1 Hoeveel kost een internationaal paspoort?

Voor kinderen jonger dan 18 jaar kost een paspoort 35 euro (plus eventueel gemeentetaks). Meerderjarigen betalen 65 euro (plus eventueel gemeentetaks). Sommige gemeenten heffen geen taks, maar in andere stijgt de kostprijs voor volwassenen door de gemeentebelasting tot 90 euro. Voor een koppel met twee kinderen tikken de extra kosten voor een trip naar Londen door het verplichte reispaspoort met 200 euro of meer aan. Het paspoort is vijf jaar geldig voor minderjarigen en zeven jaar voor volwassenen.

2 Hoe lang duurt de aanvraag?

De gewone procedure duurt zes werkdagen, maar houd voorzichtigheidshalve rekening met een leveringstermijn van acht werkdagen. Er is ook nog een duurdere, dringende, en zelfs een superdringende procedure. Met de dringende procedure kunt u het paspoort na één à twee werkdagen in handen hebben, voor een kostprijs van 240 euro (+18 jaar) of 210 euro (-18 jaar), exclusief gemeentetaks. Met de superdringende procedure kunt u na betaling van 300 à 350 euro het paspoort na 4,5 uur afhalen in de Koloniënstraat in Brussel, als de aanvraag voor 11.00 uur wordt doorgestuurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content