SHELTERR LANCEERT AANVAL OP IMMOWEB

“We willen de digitale vastgoedmarkt volledig ontwrichten”, voospelt Benjamin Wayenberg, gedelegeerd bestuurder van Shelterr. Dat is een site waar vastgoedmakelaars gratis verkoop- of verhuuradvertenties voor woningen kunnen plaatsen. Kandidaat-kopers die op Shelterr de advertentie van een makelaar aanklikken, worden via mail rechtstreeks met hem verbonden. Als ze het gratis telefoonnummer op de site gebruiken, wordt dat automatisch gemeld aan Shelterr. In beide gevallen betaalt de makelaar een fee van 5 euro. Bij een volgend contact op de advertentie moet de makelaar niets betalen.

Wayenberg, een gewezen partner van het Geneefse hedgefund Niton Capital: “De vastgoedbemiddelingsmarkt werkt met technologie van de oude stempel. Het businessmodel van logic-immo, Immoweb en Immovlan is gebaseerd op dat van papieren advertenties, waarvoor de makelaar een vast bedrag (20 tot 80 euro) betaalt. Bij ons kan hij gratis adverteren en betaalt hij pas na een tweede stap in de commerciële relatie: de contactname.”

STERKE SCHOUDER

In een eerste investeringsronde vorig jaar haalde Shelterr een half miljoen euro op bij de gewezen pornosite-uitbater Fabian Thylmann. Thylmann: “Ik geloof rotsvast in het gratismodel van Shelterr. Het haalt de vastgoedsites onderuit. Dat gebeurt omdat ze nog altijd redeneren als uitgevers. Gratis is echter de norm op het internet. Ik vergelijk onze concurrentie met de klassieke vastgoedsites met de vroegere erotische media, die ten onder gingen door gratis entertainment van volwassenensites, die economisch perfect leefbaar bleken.”

Thylmann levert volgens Wayenberg niet alleen startkapitaal, maar ook technische ondersteuning “en een sterke schouder om op uit te huilen. Ik van mijn kant sta hem bij als manager. Een slavencontract, want dat gebeurt gratis.”

In België is Shelterr vooral sterk bij Vlaamse makelaars. Wayenberg: “Die zijn veel actiever met hun job bezig, en ook proactief. In Wallonië slapen ze.” Toch gaat Shelterr met 10.000 bezoekers per dag traag van start. Thylmann: “Dat heeft alles te maken met het monopolie van Immoweb. Het werkt met de software van een elektronische dienstverlener, die de database van de makelaars verbindt met die van de vastgoedsite. Elke vastgoedsite is verplicht voor elke advertentie aan die softwareontwikkelaars een service fee van 2,5 euro te betalen. Dat liet Immoweb zelf bij de start in zijn contract met hen bepalen. Het probleem is dat de klanten van nieuwe spelers op de markt, zoals wij, die fee ook moeten betalen. Dat ondermijnt ons businessmodel als gratis vastgoedportaal, want dat moeten we doorrekenen aan de makelaars.”

“België is het enige land in Europa waar je voor die software telkens moet betalen”, zegt Wayenberg, verwijzend naar de opstart in Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Portugal, Italië, Canada, Mexico en Israël via de Luxemburgse holding Real Estate Pirates. “In Frankrijk werden we op korte tijd de vierde grootste vastgoedwebsite. In Italië hebben we 450.000 panden op de site, meer dan de grote Belgische digitale spelers.”

‘IMMOWEB VERSTOORT MARKT’

Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars bevestigt: “Grote spelers op de internetvastgoedmarkt verteren de kosten van de service fee relatief makkelijker dan jonge starters. Zo worden innovatieve initiatieven gefnuikt en verstoort Immoweb de markt.”

De Belgische Mededingingsautoriteit onderzoekt sinds een jaar de praktijken. “We werken mee aan het onderzoek in het volste vertrouwen dat wij correct handelen”, reageert Tom Kestens, COO van Immoweb. “Voor de export van de data van de makelaars naar de vastgoedsites rekenen de softwareproviders inderdaad een fee aan. Maar wij zijn klant van hen, meer niet. Onze opdracht bestaat erin meerwaarde te leveren. Doen we dat niet, dan worden we het volgende Nokia.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content