Señor Ryder Cup

De start van de Ryder Cup in Ierland staat voor de deur. Meer dan eens speelde Seve Ballesteros er een hoofdrol. Hoe is het nu met de Spanjaard?

Met Severiano Ballesteros is alles altijd heel snel gegaan. Hij was pas negentien, toen hij in 1976 tweede werd in de British Open. Drie jaar later werd hij de eerste Europeaan sinds de Fransman Arnaud Massy (in 1907!) op de erelijst van het mythische toernooi. In 1980 won hij als eerste Europeaan de Masters. Ook in de Ryder Cup gooide hij hoge ogen. In 1985 won hij het toernooi voor de eerste keer, in 1987, 1989 en 1995 triomfeerde hij er alweer. Later won Ballesteros de Ryder Cup nog eens als trainer van de Europese ploeg, in 1997 op het terrein van Valderrama in Sotogrande, nog altijd de enige editie die ooit op het Europese vasteland werd gespeeld.

In 2000 organiseerde hij de Seve Ballesteros Trophy, een internationale ploegenwedstrijd waarin Groot-Brittannië, Ierland en Continentaal Europa het tegen elkaar opnemen als ultieme voorbereiding op het duel met de Amerikanen in de Ryder Cup. Vandaag is het stiller geworden rond de Spanjaard: op zijn officiële website wordt alleen gewag gemaakt van zijn activiteit als toernooi-organisator en terreinarchitect.

Ballesteros, die al op zijn zeventiende profspeler werd, verschijnt af en toe nog eens op de golfbaan, maar zijn gewrichten spelen hem parten. Hij woont nog altijd in de baai van Santander, met zicht op de golf van Pedrena. Zijn vader was er tuinman op de golfbaan, en zijn vier zonen verdienden er wat bij als caddie. Zijn oom, Ramon Sota, was vier keer Spaans kampioen en werd in 1965 zesde op de Masters. Zijn oudste broer Manuel finishte van 1972 tot 1983 telkens in de top 100 van de Europese Tour. Als jonge knaap speelde Seve nooit op Pederna. Hij had alleen een ijzeren 3, waarmee hij op het nabijgelegen strand ging oefenen, meestal zelfs ‘s nachts, bij volle maan. Zo ontwikkelde ik die handigheid: met één club en in alle mogelijke omstandigheden.”

Ballesteros kon de wonderbaarlijkste slagen laten zien, maar ook de meest afschuwelijke. Maar altijd zorgde hij ervoor dat de toeschouwers hun adem inhielden. De Spanjaard deed ook nooit half werk: de zoon van een landbouwer trouwde met de dochter van een van de grootste bankiers van Santander. In januari 2007 wil hij weer van zich laten spreken. Dan is hij kapitein van de Europese ploeg die het in de Royal Trophy van Bangkok opneemt tegen de beste Aziatische spelers.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content