SDM zoekt en verorbert prooien

Eddy en Jan Verbrugge van de Antwerpse adviseur in fusies en overnames SDM participeren ook zelf in bedrijven. Samen met hun zakenpartner Dirk Geerinckx en aannemer Dirk Thys nemen ze nu de meerderheid in het Antwerpse bouwbedrijf Taxandria.

Bart Deckers begon te denken aan extra partners voor Taxandria, het bouwbedrijf uit Kontich dat hij samen met Tom Van den Borg leidt, na een ongeval waar hij met de schrik afkwam. “Wat zou er gebeuren als een van ons beiden plots zou sterven, vroeg ik me af.”

In dat geval zou de ene eigenaar van Taxandria de helft van het bedrijf moeten kopen van de erfgenamen van de andere. Bij een realistische waardering van vier keer de cashflow zou de overnemer 5 miljoen euro moeten lenen bij een bank. “Goed voor negen jaar stress”, besefte Deckers. Bij SDM Corporate Finance Group leerde hij dat een gedeeltelijke verkoop niet alleen voor hem, maar ook voor Taxandria een goede zaak kon zijn.

Samen met mede-eigenaar Tom Van den Borg had hij een jaar geleden de managementbuy-out van 2009 financieel verwerkt en de structuur intern en extern op poten gezet (zie kader Geen cowboys). Van den Borg voelde er in het begin dan ook niet veel voor anderen in het bedrijf te laten stappen.

“Waar komt hij nu mee af, dacht ik. We zitten financieel eindelijk comfortabel, dus kunnen we verder groeien en waarde creëren. Alleen! Ik zag het eerst niet zitten de leiding te delen, maar uiteindelijk raakte ik overtuigd van de voordelen. Deze gedeeltelijke overdracht biedt ons een elegante exit en tegelijk, omdat er extra kapitaal beschikbaar is, ook de mogelijkheid voort te groeien. En we kunnen ons op een nieuw project richten.”

Ondernemer naast ondernemers

In augustus werd Taxandria overgenomen door een groep ondernemers rond Dirk Geerinckx, de voorzitter van het beursgenoteerde Beluga. De overname raakte nu pas bekend omdat het businessplan onlangs op punt werd gesteld. De operatie werd begeleid door medeparticipant Jan Verbrugge van SDM Corporate Finance Group. Bart Deckers en Tom Van den Borg van Taxandria blijven elk aandeelhouder met 15 procent in de overkoepelende holding IIP5 (zie kader Industrial Investment Partners).

Jan Verbrugge, co-CEO van SDM, merkt dat het management van middelgrote ondernemingen almaar vaker een deel van zijn aandelen defensief verkoopt. “Jonge veertigers als Bart en Tom steken heel hun vermogen– en via waarborgen en leningen soms nog meer — in hun bedrijf”, weet hij. “Bij de opstartfase is dat normaal, maar na verloop van tijd vinden ze dat te riskant. Ze willen een deel cashen, bijvoorbeeld om te investeren in eigen vastgoed: de villa aan de kust, maar ook in andere ondernemingen. Zo spreiden ze hun financiële risico. Wij zoeken dan nieuwe, kapitaalkrachtige aandeelhouders voor die klanten.”

Een van de mensen die al heel wat overnames realiseerden met SDM is Dirk Geerinckx. Hij verkocht in 1994 zijn groothandel in buizen en installatiemateriaal Storama en enkele andere bedrijven aan de Nederlandse gigant Wavin. Hij hield er een vermogen aan over, waarmee hij nu investeert in andere bedrijven. “Ik had geen zin om te rentenieren en enkel van kunst en wijnen te genieten”, verklaart hij. “Veel bedrijven schrijven een mooi verhaal en hebben een uitstekend management, maar het ontbreekt aan kapitaal om door te groeien. Ik blijf als investeerder mee ondernemer naast ondernemers. Jan Verbrugge kon me een paar keer overtuigen mee in te stap- pen. Maar dat wil ik enkel als hij of zijn broer Eddy ook participeert, en dus mee risico neemt. Dat is het beste bewijs dat ze in de operatie geloven.”

Volgens Eddy Verbrugge, co-CEO van SDM, zijn er velen zoals Dirk Geerinckx: “Veel investeerders willen, dikwijls na de verkoop van hun eigen bedrijf, jonge ondernemers financieel bijspringen. De bank biedt geen rendement en de beurs vermijden ze liever. Dan is een participatie een mooie alternatieve belegging. Als senior entrepreneurs vormen ze een welgekomen klankbord voor het management van het bedrijf waarin ze participeren.” De looptijd van deze investeringen is ongeveer zeven jaar. SDM mikt op een rendement van 20 tot 30 procent.

Aanslepende dossiers

SDM bestaat al sinds de jaren tachtig, toen Jan Verbrugge na zijn wilde jeugdjaren actief werd als overnamespecialist en bedrijfsadviseur, eerst voor krantenkiosken, later voor apothekers en boekhoudkantoren. Zijn broer Eddy bouwde een internationale carrière uit, onder meer bij Unilever, voor hij in 2002 ook in SDM stapte. SDM Corporate Finance Group heeft een team van vijftien mensen en een vijfkoppige directie. Dochterbedrijf Corfinco, geleid door UA-docent Tony Van Kerckhoven, richt zich vooral op kmo’s.

SDM werkte de voorbije jaren onder meer mee aan de overname van Cash & Fresh door Delhaize, de verkoop van de ambulancedienst Ambuce aan het Deense Falck, Schrauwen Sanitair aan de Ierse groep CRH en Sels Villabouw aan de Antwerpse familie Moortgat.

Af en toe loopt het verkeerd af. De mislukte verkoop van de vastgoedgroep van de Limburgse promotor Ghislain Le-naers wordt tot vandaag in de rechtszaal uitgevochten. Ook de managementbuy-out bij de Zwijndrechtse staaltrader Prodac draaide uit op een catastrofe, toen de Amerikaanse investeerder de voorbije zomer de boeken neerlegde.

De voorbije maanden waren bijzonder kalm. “De banken laten mooie dossiers maanden aanslepen”, legt Verbrugge uit. “De ondernemers die hun bedrijf verkopen, hoopten tot achtmaal het bedrijfsresultaat te krijgen. Dat is nu maximaal 5,5. Ik merk dat het aantal prospecten in de fusie- en overnamemarkt volgend jaar weer aantrekt. We hebben 100 dossiers lopen. Ik ben optimistisch.”

HANS BROCKMANS, FOTOGRAFIE THOMAS LEGRÈVE

“Het aantal prospecten in de fusie- en overnamemarkt trekt volgend jaar weer aan. We hebben 100 dossiers lopen” Jan Verbrugge

“Veel investeerders willen een jong bedrijf financieel bijspringen. De bank biedt geen rendement en de beurs vermijden ze liever. Dan is een participatie een mooie alternatieve belegging” Eddy Verbrugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content