Schuldmoratorium moet snel en correct

Hans Brockmans

Er dreigt een “tsunami van rechtsvorderingen” over wanbetalingen en herstructureringen door de coronacrisis, zegt curator Christian Van Buggenhout in deze Trends (lees blz. 38). Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan maatregelen om een wapenstilstand in de gerechtsprocedures te krijgen. Een mogelijkheid is een tijdelijk schuldmoratorium. Bij een wanbetaling is een ontbinding van een overeenkomst tussen bedrijven of een beslag dan niet mogelijk. Mogelijk worden ondernemingen ook tijdelijk ontheven van de verplichting de boeken neer te leggen bij liquiditeitsproblemen. Daarbij moet worden vermeden dat de honderdduizenden zombiebedrijven, die voor de coronacrisis ook al in de problemen zaten, hun bestaan verlengen.

Een gerechtelijke pauzeknop kan noodzakelijk zijn voor bedrijven om de balans op te maken en zich te herbewapenen.

Duitsland, Spanje en Zwitserland namen al soortgelijke maatregelen. Zo’n gerechtelijke pauzeknop is volgens de Amerikaanse expert in insolventierecht Edward Morrison noodzakelijk voor bedrijven om in een overgangsperiode letterlijk en figuurlijk de balans op te maken en zich te herbewapenen. In België kan dat weliswaar met de gerechtelijke reorganisatie, maar dat is een complexe en lange procedure. Het alternatief voor zo’n moratorium is een darwiniaans scenario, waarbij alle zwakke bedrijven snel uit het economische verkeer worden gehaald.

Het idee van minister Koen Geens is al ter ore gekomen van enkele advocaten, die anticiperend op een wapenstilstand versneld procedures opstarten om terrein te winnen. Maar het is belangrijk dat iedereen kan strijden met gelijke juridische wapens. Net zoals een devaluatie niet weken op voorhand wordt aangekondigd, mag zo’n moratorium niet in de lucht blijven hangen. Het wordt het beste snel en zonder veel gepalaver ingevoerd, of helemaal niet ingevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content