van de wereld
...

van de wereldDe productie van schuimwijn is geen monopolie van Frankrijk of van de Champagne. Ook andere landen, en meer dan men zou verwachten, brengen voortreffelijke belletjeswijnen voort.TEKST : HARRY DE SCHEPPER / FOTO'S : ERIK TANGHE Champagne kan als benaming uitsluitend gegeven worden aan wijnen die in de Champagne geoogst en gemaakt worden. Punt uit. Champagne is een bij wet beschermde herkomstbenaming en geen benaming voor een wijntype. Bordeaux is ook geen synoniem voor rode wijn. Men zou het als volgt kunnen stellen : champagne is een schuimwijn uit de Champagne. Voor schuimwijnen uit andere regio's werd tot in 1994 de benaming méthode champenoise getolereerd, deze werd nadien vervangen door méthode traditionnelle. De meeste Franse wijngaarden waar men schuimwijnen produceert buiten de Champagne zijn echter overgeschakeld op de benaming crémant. Maar ook buiten Frankrijk worden almaar meer schuimwijnen geproduceerd. Neem nuLuxemburg : een groot deel van de wijnen die hier op de markt worden gebracht, zijn schuimwijnen. Productieleider is sinds lang Bernard Massard en dat van voor de erkenning van de herkomstbenaming Crémant de Luxemburg. Maar Bernard Massard maakt geen gebruik van deze benaming omdat hij ook elders wijnen aankoopt. Ook Italië kent een ruim verspreide productie van schuimwijnen, die hier doorgaans de omschrijvingen spumante en frizzante meekrijgen. Spumante is een echte schuimwijn met ten minste 4 bar druk in de fles en kan met de crémant vergeleken worden. De frizzante daarentegen heeft slechts een druk van 2 bar en is eerder een parelwijn. Aan de top van het ruime aanbod Italiaanse schuimwijnen staat de franciacorta, getooid met de hoogste herkomstbenaming, de DOCG. Het wijnhuis dat een belangrijke rol speelde in het behalen van deze hoge onderscheiding is Ca'del Bosco van de excentrieke Maurizio Zanella. Het biedt een heel gamma wijnen aan die vergelijkbaar zijn met die van de grote champagnehuizen. Maar ook de andere wijnstreken zijn erg productief. Zo zijn er de prosecco di Conegliano en natuurlijk ook de Asti-wijnen. Deze laatste zijn dikwijls van het zacht-zoete type en worden eerder bij desserts gedronken. Een voordeel van de Asti's is dat ze laag gealcoholiseerd zijn. Spanje brengt voortreffelijke schuimwijnen voort onder de benaming cava. Cava verwijst trouwens naar de kelder waar het grootste gedeelte van de productie zich afspeelt. Het centrum ligt in de regio van Penedes, meer bepaald in het stadje San Sadurni de Noya, waar alle grote cava-merken als het ware op elkaar gepakt zitten. Freixenet en Cordoniu zijn de grootste wijnhuizen, maar ook andere bodega's zoals het bescheiden Loxarel en het prestigieuze Juvé y Camps, brengen uitmuntende wijnen op de markt. Bij het wijnhuis Juvé y Camps wordt zelfs een gamma à la champagne aangeboden. De nieuwe wijnwereldlaat zich evenmin onbetuigd. Californië brengt sinds geruime tijd schuimwijnen voort en noemt ze zonder meer Californian champagne. De Europese wijnhuizen waren er niet gerust in en gingen zelf wijnhuizen in Californië opzetten. De Cordoniu Napa is er een voorbeeld van, of het Domaine Chandon (van Moët), Taittinger wineries... Andere wijnlanden in de nieuwe wijnwereld, actief in de schuimwijnproductie, zijn Australië en Zuid-Afrika. Uit Australië proefden we een lichte rosé, of blush, van één van Australiës grootste wijnhuizen, Orlando ; uit Zuid-Afrika een Nederburg vonkelwijn. Met de naam van deze laatste lijkt het wel of er gensters afspringen. Het landschap van de schuimwijnen heeft dus een totaal andere aanblik gekregen. Het feest heeft een wereldwijde en internationale allure gekregen. Aan de vooravond van het nieuwe millennium is dit een aangename gedachte.Het proefpanel, verzameld in het restaurant van het Hotel Mercure Airport, testte de schuimwijnen blind.Schuimwijnen van de wereld : het wijnlandschap heeft de jongste jaren een totaal andere aanblik gekregen.