Schubert Edition

Het Schubertjaar draait op volle toeren. Niet alle uitvoeringen zijn puntgaaf, maar gelukkig wordt er minder kitsch op de markt gebracht (zoals Mozart-bonbons of Rubens-bier), om de eenvoudige reden dat de persoon Schubert er zich niet toe leent.

Het is verschrikkelijk moeilijk kiezen tussen de veelheid van nieuwe en heruitgegeven cd’s met muziek van Franz Schubert (1797-1828) en hopelijk weerstaat u aan de verleiding om nu eens ‘alles’ van die componist in huis te halen… omdat het mooi oogt in uw cd-rek. We brachten ettelijke uren door met het beluisteren van de Schubert Edition van het merk Capriccio en dit om welbepaalde redenen. Primo : het betreft relatief recente producties (geen remastered maar compromisloze DDD-opnamen). Secundo : er werd niet gezocht naar ronkende namen ‘die doen verkopen’ (wij hebben nota bene grote namen op hun bek horen gaan met Schubert). Tertio : de prijs hoeft u niet af te schrikken (plusminus 600 fr per doosje van 2 cd’s).

Het idee dat Schubert een populaire componist was, gaat stilaan tot de legendes behoren. Bij zijn dood in 1828 was slechts één tiende van zijn werk uitgegeven. Dat betekent dat de man zijn tijd ver vooruit was. Het waren Robert Schumann en Felix Mendelssohn die veel van zijn werk creëerden en ‘ontdekten’ hoe geniaal Schubert eigenlijk wel was. Eén tip willen we u nog geven alvorens u naar de cd-winkel stapt : kies misschien iets dat minder bekend is of waarvan er geen zesendertig versies te vinden zijn…

Met de Symfonieën nrs. 5, 6, 8 en 9 brengt Sandor Vegh aan het hoofd van de Camerata Academica des Mozarteums Salzburg geen (nieuwe) zoden aan de dijk.

Wij genoten met volle teugen van de Geistliche Chormusik door tenor Peter Schreier, sopraan Magdalena Hajossyova en het RSO-Orchester Berlin o.l.v. Dietrich Knothe en van de Männerchöre door het Kölner Rundfunkchor o.l.v. Helmut Froschauer.

Naast twee sonaten (D959 en D960, beide op. posth.) vertolkt pianist Michael Endres een paar minder vaak gehoorde bladzijden (o.a. de Sonate in C D. 840 ‘Relique’). Uitstekend Fingerspitzengefühl, op moderne vleugel.

Al bij al een interessante collectie (7 doosjes, met telkens 2 cd’s) waarin u ongetwijfeld uw gading zal vinden.

MILO DERDEYN

Schubert Edition – Capriccio (RM Records)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content