Schrijven met geluid

Fabrikanten van ‘slimme pennen’ worden steeds inventiever. Zo heeft Livescribe een pen die geluid opneemt terwijl u schrijft. Handig om achteraf duidelijkheid te scheppen in uw notities.

We hebben in deze rubriek al wel eens speciale pennen onder de loep genomen. U kunt daarmee bijvoorbeeld een stukje tekst inscannen en het nadien overzetten naar uw pc. Die kunt u dan digitaliseren – gemakkelijk te bewerken in Word – of zelfs vertalen. Voorbeelden zijn de C-Pen (www.cpen.com) en – van eigen bodem – de IRISPen (www.irislink.com). De LivescribePulse Smartpen (www.livescribe.com) is echter een buitenbeentje: onder het motto never miss a word registreert deze pen omgevingsgeluid terwijl u notities neemt. Ideaal voor het gebruik tijdens onze redactievergaderingen, zo dachten wij.

De Pulse Smartpen schrijft zoals elke gewone pen met inkt. Als u echter uw notities wilt registeren, dan moet u speciaal papier gebruiken, dat moet u dus altijd meenemen. Het papier bestaat uit hele kleine puntjes met een diameter van 0,1 millimeter die ervoor zorgen dat alles wat u schrijft of optekent op een verbazend accurate manier geregistreerd wordt. De pen is immers voorzien van een kleine camera die alles opslaat in het interne geheugen. Maar tegelijk wordt simultaan het omgevingsgeluid opgenomen.

Hoe begint u eraan?

Het bijgevoegde papierblok bevat alvast twee bladzijden met de basics – inclusief enkele oefeningen – waarmee wij snel de mogelijkheden van de pen ontdekten. Zo treft u onderaan elke blanco pagina een aantal icoontjes aan. Duidt u met de pen bijvoorbeeld het ‘record’-icoon aan, dan start u de opnamesessie. Als u daarna ergens in uw notities een woord of een tekening aanklikt met de pen, dan wordt automatisch de opgenomen audio vanaf dat moment afgespeeld. Bij een onduidelijke krabbel kunt u dus even opnieuw luisteren naar wat er toen precies gezegd werd. Ideaal voor wie vaak vergadert, maar ook voor studenten. Handig is trouwens dat u via de icoontjes onderaan de afspeelsnelheid en het volume kunt regelen. U krijgt er overigens ook een stel oortjes bij voor een optimale audiokwaliteit.

Voor het overzetten van uw notities naar uw pc gebruikt u de Livescribe Desktop Tray. Die moet u eerst installeren via de website, en dat neemt nogal wat tijd in beslag. In deze applicatie heeft u een ‘Page viewer’ die de verschillende pagina’s met aantekeningen weergeeft. Die kunt u een voor een bekijken. Als u een stukje tekst aanklikt, wordt ook hier de bijhorende audio automatisch afgespeeld. De afspeelsnelheid aanpassen is hier eveneens mogelijk. Via een invulveldje kunt u gemakkelijk in de geschreven tekst naar specifieke woorden zoeken. Die zoekfunctie werkte bij onze tests uitstekend – zelfs met een onduidelijk doktershandschift.

Geen standaard OCR, wel muziek

Er is ook een ‘Translator demo’: die vertaalt enkele woordjes van het Engels naar een paar talen. De uitgebreide vertaalapplicaties kunt u in principe kopen via de website van Livescribe, maar wij vonden die niet terug. Jammer is ook dat de Pulse Smartpen standaard geen OCR (Optical Character Recognition) in huis heeft, die geschreven tekst omzet naar digitale tekst. Maar met het optionele MyScript (www.visionobjects.com/handwriting-recognition/pulse/pulse.htm) kan dat wel. Ten slotte nog even dit: probeer zeker de ludieke ‘Piano’-functie eens uit. Gewoon het klavier tekenen op het speciale papier en spelen maar!

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content