Schotse onverzettelijkheid

De Schot Sam Torrance (57) is een levende legende in de golfwereld. Als speler won hij drie keer de Ryder Cup en daarna ook nog eens als kapitein van de Europese ploeg. Hij won 21 toernooien in de Europese Open en elf in de Senior Tour, waarin hij nu nog altijd meedraait. We konden hem spreken tijdens de Mauritius Commercial Bank Open.

SAM TORRANCE. “Ik blijf golfen tot ik voel dat ik niet meer kan winnen. Als iemand me vroeger had gezegd dat ik het op mijn leeftijd nog altijd zo leuk zou vinden, dan had ik dat nooit geloofd. Golfen is nog altijd heel exciting. En voor een toernooi ben ik nog altijd even nerveus als vroeger.”

TORRANCE. “Je moet gezond zijn, fysiek in orde. Vorig jaar sukkelde ik maanden met een blessure aan de rechterarm, maar ik probeerde toch te spelen met inspuitingen. Vroeger speelde ik iedere dag achttien holes en dat volstond als training. Maar als ik weer zou beginnen, dan zou ik meer fitness doen om fysiek sterker te zijn. Meer roeien en joggen, zoals ik vandaag nog een beetje doe. En tennissen. Vandaag speel ik ongeveer drie parcours per week.”

Waarom werd u geen coach na uw succes als kapitein in de Ryder Cup 2002?

TORRANCE. “Dat is niets voor mij. Je hebt daar een gave voor nodig, zoals mijn vader. Hij is 78 en nog altijd actief als teaching pro. Maar als ik raad moet geven aan mijn zoon Daniel (scratch, 22 jaar), dan klap ik dicht. Single handicaps kan ik nog goede raad geven, maar topspelers niet.”

Hebt u zelf een model?

TORRANCE. “Jack Nicklaus is altijd mijn idool geweest. Als ik nog eens droom over een major, dan win ik altijd van hem… De golfsport heeft drie kampioenen gehad: Ben Hogan, Jack en Tiger Woods.”

Kan Woods zijn beste niveau terugvinden?

TORRANCE. “Volgens mij wel. Maar dan moet hij wel hard werken aan zijn swing. Die lijkt nergens meer naar. Hij zou maar beter weer samenwerken met zijn vroegere coach, Butch Harmon.”

Wat is uw mooiste souvenir?

TORRANCE. “De Ryder Cup winnen, als speler en als kapitein.”

Had u als kapitein een speciale aanpak?

TORRANCE. “Ik had lang gepraat met mijn vriend Alex Ferguson, de coach van Manchester United, die ook golft. Om te winnen mag een ploeg geen sterren hebben, zei hij. Gemakkelijk gezegd natuurlijk. Toen kwam 11 september 2001 en werd het toernooi een jaar uitgesteld. Dat gaf me de kans om de spelers beter te volgen, ze met elkaar in contact te brengen en ervoor te zorgen dat ze elkaar beter leerden kennen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content