Schots feestje én een record

Graeme McDowell uit Ulster leek St.-Andrews te bedwingen, maar werd op de valreep geklopt door een Schot.

De Noord-Ier Graeme McDowell schreef op 7 oktober geschiedenis. Toen evenaarde hij immers het record op het mythische parcours van St.-Andrews, 62 of tien onder de par. Meer bepaald op de eerste dag van het Dunhill Links Championship. Vier dagen later werd de Brit tweede in dat toernooi, gelijk met de Schot Stephen Gallacher. Die haalde het dankzij een birdie op de eerste hole van de play-off.

De tweede plaats van McDowell (25) was goed voor een cheque van 430.000 euro. Een kwart miljoen euro minder dan Gallacher, een neef van Bernard, ex-profspeler en kapitein van de Ryder Cup. Voor de Schot was het de eerste overwinning in een proftoernooi.

Met 62 (tien birdies) ondergraaft McDowell op zijn beurt de levende legende die Tiger Woods is. De Amerikaan sloeg tijdens de British Open 2000 op Old Course, een toernooi dat hij trouwens won, ook al eens 62. Een prestatie die mindere goden als Brian Davis en amateurspeler KevinMcAlpine trouwens ook al eens konden neerzetten.

“Een record slaan op zo’n parcours is gewoon ongelofelijk,” verklaarde de Noord-Ier. “Ik speelde met hetzelfde voornemen als Tiger vier jaar geleden: de bunkers omzeilen. Ik sloeg geen enkele keer verkeerd, het was als een schaakspel. En die paar keer dat ik minder goed sloeg, werd dat niet met-een afgestraft.” De eerste dag althans niet.

McDowell sloeg eerder al eens een 62, meer bepaald tijdens de recentste BMW International in München. Een score die evenwel niet officieel was, want als gevolg van de hevige regen mochten de spelers kiezen voor de preferred lies.

Het Dunhill Links Championship, gespeeld op St.-Andrews, Carnoustie en Kingsbarns en opnieuw St.-Andrews op zondag, was vooral een Britse aangelegenheid. Het gebeuren werd gedomineerd door de Engelsen Ian Poulter, Luke Donald, David Howell en Lee Westwood, die alleen het eerder genoemde duo lieten voorgaan. Op de zevende plaats finishten de Amerikaan Fred Couples en de Zuid-Afrikaan Ernie Els met een gelijke score.

Voor de Schotten was het toernooi in ieder geval een feest. Gallacher hield de eer van de familie hoog, het publiek zag hoe het venerabele parcours in bedwang werd gehouden en de laatste toernooidag was gewoon beklemmend. Zondag haalde Gallacher McDowell nog heel nipt bij, met een mooie 67 (tegen 68), en tijdens de play-off rolde zijn approach tot op een meter van het gat, terwijl McDowell zijn bal in het water van Swilken Burn mepte.

“Ik probeerde het veel te mooi, wilde de bal tot bij de vlag brengen, zoals Stevie,” zei hij na afloop. “Maar ik sloeg de bal een beetje te verticaal en hij raakte daardoor geen tachtig meter ver, zoals het hoorde. In normale omstandigheden was ik niet voor de vlag gegaan, maar voor het centrum van de green. Dat is het resultaat als je te veel wilt gaan aanvallen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content