Schone kunststof

Roel Van Espen medewerker Trends

Loomans Plastics uit Lommel produceert kunststofonderdelen voor verpakkingen van voeding en cosmetica. Het bedrijf investeert systematisch in productontwikkeling en innovatie.

Loomans Plastics maakt deel uit van de Lommelse Loomans Group. Aan de wieg van de groep staat een eenmanszaak die Limburger Wim Loomans in 1968 opstartte voor het fabriceren van spuitgietmatrijzen, Loomans Matrijzen. Amper zes jaar later richtte zijn zoon Jackie zijn eigen firma Loomans Plastics op. Die legt zich toe op de productie van kunststofonderdelen. Sinds 1990, na het overlijden van Wim, staat Jackie Loomans aan het hoofd van beide bedrijven. Na de eeuwwisseling werden die ondergebracht in één gebouw op een bedrijfsterrein in Lommel. Sindsdien maken ze deel uit van een groep die vandaag meer dan honderd mensen tewerkstelt.

De voorbije jaren realiseerde Loomans Group een omzetstijging van gemiddeld 15 procent per jaar. Loomans Plastics, in 2015 goed voor een omzet van 36 miljoen euro, vertegenwoordigt 84 procent van de groepsomzet. De kunststofonderdelen vinden hun weg voornamelijk naar de voedings- en cosmeticasector. “Ze worden gebruikt voor verpakkingen met specifieke vereisten voor afwerking en nauwkeurigheid”, zegt CEO Jackie Loomans. “Voor elk product zoeken we een passende oplossing, zoals schroefdoppen, verstuivers of spuitbuskappen.” Bedrijven als Friesland, Lindal, Heineken, Hochwald, Danone, Belgomilk en Ferrero zijn vaste afnemers.

Export naar Latijns-Amerika

Loomans Matrijzen bedient dan weer de producenten van cosmetica- en voedingsverpakkingen. “Multinationals als Unilever en Nivea laten wereldwijd spuitbuskoppen en schroefdeksels produceren met onze mallen”, zegt Jackie Loomans. “Een groot deel daarvan vindt zijn weg naar spuitgieterijen in Latijns-Amerika. Die produceren in opdracht van de grote bedrijven voor de lokale markt, maar doen dat omwille van de kwaliteit en betrouwbaarheid met onze matrijzen.” Loomans ontwikkelt daarnaast ook mallen voor onder andere componenten in de automobielsector.

De groep investeert zwaar in productontwikkeling, kwaliteitscontrole, logistieke ondersteuning en innovatie. In 2012 zette Loomans een aparte afdeling voor ‘semi-cleane’ productie op poten. Daar kunnen kunststofonderdelen worden geproduceerd onder zeer hygiënische omstandigheden, bijvoorbeeld voor de verpakking van babyvoeding. In 2007 werd de bedrijfsruimte van 17.000 vierkante meter uitgebreid met 5000 vierkante meter. Twee jaar geleden werd een bijkomend magazijn met dezelfde oppervlakte in gebruik genomen, en tegen oktober komt er nog eens 4000 vierkante meter productieruimte bij.

Modern machinepark

Ook het machinepark met meer dan zeventig toestellen wordt voortdurend uitgerust met de nieuwste technologie. “We streven naar een doorgedreven automatisering van het hele productieproces”, zegt Jackie Loomans. “Daardoor zijn we uitgegroeid tot een van de meest moderne nichespelers in Europa. Onze hydraulische spuitgietmachines worden systematisch vervangen door elektrische varianten die veel minder energie verbruiken. Tijdens het productieproces maken we ook gebruik van nieuwe, efficiënte koelmethodes. Die permanente innovatiedrang heeft ons al heel wat besparingen opgeleverd.”

Roel Van Espen

“We streven naar een doorgedreven automatisering van het hele productieproces”

“Spuitgieterijen in Latijns-Amerika gebruiken onze matrijzen vanwege de kwaliteit en de betrouwbaarheid”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content