Schelmen van de ronde bal

Joost Houtman, FC De Criminelen. Moord en doodslag in de voetballerij, Vrijdag, 280 blz., 24,95 euro

Dezer dagen zijn voetballers tijdens het Europees Kampioenschap op de grasmat de absolute sportvedetten. Maar er zijn weinig andere sporten waar atleten ook naast het veld zo volop in de belangstelling staan. Dat gebeurt niet altijd op een positieve manier. Als voetbal een kopie van de samenleving is, dan is het niet meer dan normaal dat er ook voetballers zijn die wel eens de grenzen van de wet opzoeken. Joost Houtman schreef er een boek over. Tientallen schelmen van de ronde bal passeren de revue. Het gaat meestal om misdrijven die weinig met de sport te maken hebben. Sommige verhalen zijn straffer dan wat je in films ziet. Zoals dat van de Braziliaanse doelman Bruno Fernando de Souza, die in 2010 zijn vriendin, een pornoactrice, liet vermoorden en haar lijk aan de honden voerde.

Macaberder wordt het niet, maar toch vallen er nog veel doden in FC De Criminelen. Zo werd Jantje Mulder (ex-Feyenoord en niets te maken met voetbalanalist en ex-Anderlecht-coryfee Jan Mulder) in 1999 tot zeven jaar cel veroordeeld, nadat hij een vriend had doodgeschopt. Het bekendste verhaal is dat van de Colombiaan Andrès Escobar. Hij werd in 1994 doodgeschoten in zijn land, nadat hij een owngoal had gemaakt die Colombia een plek in de knock-outfase van de Wereldbeker kostte. Door die uitschakeling verloor de Colombiaanse gokmaffia miljoenen dollars.

Houtman brengt ook pijnlijke verhalen die zich dicht bij huis hebben afgespeeld. Zoals over Bruno Thoelen, een ex-verdediger van Anderlecht die in 2012 in de toiletten van een Brussels café, waar hij kelner was, werd neergestoken. De klanten merkten niets op en alle hulp kwam te laat.

FC De Criminelen gaat niet enkel over moord en doodslag. Ex-voetballers met losse handjes (onder meer Gilles De Bilde) komen ook aan bod. Net zoals voetballers-oplichters. Valsmunterij en aanverwanten zijn blijkbaar een traditie naast het veld. Ex-Standard-doelman Gilbert Bodart bezondigde zich eraan. Ex-Rode Duivel Erwin Vandenbergh gebruikte in een echtscheidingsregeling gekopieerde waardepapieren.

Ontspoorde voetballers waren vaak ook drankverslaafd, zoals George Best en Paul Gascoigne. Sommige bladzijden van FC De Criminelen ruiken gewoon naar de whisky.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content