Schatten uit de zee

Wieren, plankton en koraal zijn rijk aan heilzame bestanddelen. Heel wat laboratoria hebben dat begrepen en zetten koers naar de bodem van de zee.

Het klinkt veelbelovend: door de extractie van totnogtoe onbekende vitale moleculen is de toekomst aan de zeecosmetica. Diep onder het wateroppervlak liggen schatten verborgen. De onderwaterfauna en -flora bevatten onmetelijke rijkdommen die nog grotendeels ontdekt moeten worden. Van de 500.000 plant- en diersoorten die de oceanen bevolken, werd tot nog toe slechts 7 procent geïnventariseerd en geanalyseerd. Diep in zee leeft een wonderlijke verscheidenheid van organismen en planten in perfecte symbiose. In Bretagne alleen al zijn zowat 800 soorten te vinden: de kleine versnipperde rotseilandjes vormen er een ideale voedingsbodem voor welige onderwaterwouden.

Er bestaan talloze soorten wieren, elk met eigen vormen en gedragingen. Ze weten zich dan ook wonderwel aan te passen aan de hardheid van hun bestaan: hoog zoutgehalte, wilde stromingen, ijskoude temperaturen, duisternis, zon en uitdroging tussen eb en vloed (waarvan het niveauverschil tot 12 meter kan bedragen). Ondanks die harde levensomstandigheden zijn de wieren bijzonder vrijgevig, want de biologische analyse opent brede perspectieven inzake toepassingen: van meststoffen voor de landbouw tot roomijs, via farmacologische moleculen, rimpelwerende crèmes, detectie van luchtvervuiling, enzovoort.

Sedert de oudheid

gebruiken cosmetologen zeewier in de balneotherapie, waarvan de weldaden aan de basis liggen van de huidige thalassotherapie. In de jaren ’60 was Louison Bobet de pionier van deze aangename fitheidskuren, op de voet gevolgd door Thalgo. Intussen kan men in tientallen centra terecht voor zeewierkuren à la carte, waarvan de doeltreffendheid niet meer in twijfel wordt getrokken. Gespecialiseerde onderzoekscentra werken rechtstreeks samen met het CNRS en geven de cosmetologie een beslissende wending.

Met 400.000 ton zeewier per jaar levert SECMA 90 procent van de Franse oogst. Dat hoeft niemand te verbazen, want het bedrijf bevindt zich in de bijzonder rijke microkosmos van de archipel van Bréhat, die baadt in de Golfstroom. De afdeling ‘Biotechnologies Marines’ wil doordringen tot de kern van de cellenactiviteit en steunt daarvoor op de chemie van de moleculen.

Goëmar in Saint-Malo concentreert zich op cytofiltraten of geconcentreerde algen. Niet ver daar vandaan ontwikkelen de laboratoria van Codif een specifieke verzorgingslijn: Phytomer. Thalgo heeft zich in het zuiden van Frankrijk gevestigd, in Roquebrune, en ontwikkelt formules met zeewier uit Bretagne en uit de Middellandse Zee.

De menselijke huid heeft heel wat gemeen met zeewier: ze voeden zich allebei door osmose en reageren op dezelfde manier op milieufactoren. Naargelang van de soort, condenseert zeewier 50.000 tot 100.000 maal alle actieve bestanddelen uit de zee: oligo-elementen (ijzer, jodium, koper, zink), zouten, mineralen, aminozuren,… Dit is een ware goudmijn in de strijd tegen stress, vrije radicalen, UV-stralen en verslapping, met bovendien hydraterende en oxygenerende eigenschappen.

Werk aan de winkel

dus voor de grote cosmeticaspecialisten. En wat zijn de resultaten? Vochtinbrengers, zoals Hydra-système van Chanel en Moisture Surge van Clinique, echte compressen voor een uitgedroogde huid. Voor een gevoelige huid is er de lijn Odelys van Guerlain, verrijkt met verzachtende moleculen die afgescheiden worden door zeewier onder stress. Tegen veroudering is er Resilience van Estée Lauder, dat de beschermlaag van de huid verstevigt, en Systémie van Liérac, met extracten van een honderdjarig zeewier dat getest werd door onderzoekers op het gebied van degeneratieziekten zoals Alzheimer. Tegen de luchtvervuiling pakt Phytomer uit met Citadine 5 Jours en Clarins met Multi-Régénérante Jour, dat een voorloper van vitamine D bevat. De verzorgingsproducten O2 Marine van Thalgo hebben het effect van een zuurstofkuur in de bergen.

Een onuitputtelijke bron is phytoplankton, een minuscuul eencellig plantaardig organisme dat in reusachtige massa’s met de stromingen meedrijft en dat meer zuurstof afgeeft dan het Amazonewoud. In kweek kan deze werking nog opgedreven worden door de temperatuur, de belichting en het zoutgehalte aan te passen. Dan blijken deze micro-organismen stimulerende, revitaliserende en hydraterende eigenschappen te bezitten. Daniel Jouvance, de hogepriester van het phytoplankton, verwerkt de actieve substanties ervan in zijn schoonheidsproducten.

De oceaan

verbergt nog andere schatten. Chitine bijvoorbeeld, onttrokken aan de pantsers van schaaldieren, waarvan scheikundigen ontdekten dat het versterkende en filmvormende eigenschappen heeft. De verwantschap met keratine verklaart het gebruik in mascara’s en stimulerende verzorgingsproducten voor haren en nagels.

En dan hebben we het nog niet gehad over parels, parelmoer, koraal en zeekristallen. Een goed voorbeeld is parelmoer van de pareloester, waarvan de activiteit overeenstemt met die van een hormoon, zodat het als substituut gebruikt zou kunnen worden bij de menopauze (Crème Arkeskin van Liérac). Parels geven ook conchyoline af, een proteïne met een hoge beschermings- en voedingswaarde, dat weldadig is voor een droge huid (Oceaperle van Daniel Jouvance).

Heel diep in het noordpoolijs werden ook microscopische wieren aangetroffen die daar al zeker 500 jaar opgesloten zitten, en die in een meer behaaglijke omgeving hun vitale mechanismen weer op gang kunnen brengen. Hun actieve bestanddelen vindt men tegenwoordig terug in verzorgingsproducten ter bestrijding van de veroudering (Icely van Carita).

Schoonheid uit de zee: we staan nog maar aan het begin van een revolutionaire ontwikkeling.

SUZANNE LAMBERTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content