Schamp in koninklijke kringen

Communicatiespecialist Wim Schamp heeft een stuk van zijn hart verloren in Bulgarije. Hij begeleidt er een sociaalûdemocratische partij en nu richt hij een BelgischûBulgaarse vereniging op.

Tegen oktober moet de vereniging formeel opgericht zijn. Wim Schamp is nu volop contacten aan het leggen met Belgische zakenmensen om het initiatief mee te ondersteunen. Hij gaat daarbij te rade bij de belangrijkste Belgische investeerders in Bulgarije: Interbrew, Solvay, Amylum en Melexis. België is trouwens, samen met Duitsland, de grootste investeerder in Bulgarije. Of ons land die positie kan behouden, is niet zeker, want Bulgarije hoopt nieuwe investeringen aan te trekken. De nieuwe regering van premier Simeon Sakscoburgotski (de echte Bulgaarse naam van iemand die zich graag Simeon II laat noemen) moet dit waarmaken. De zoon van de laatste tsaar van Bulgarije _ en een lid van de familie Saksen-Coburg _ heeft het roer van Bulgarije net voor de zomer in handen genomen. Simeon is deze week op bezoek in Brussel.

Petkov _ een professor economie en sociologie _ is voorzitter van een sociaal-democratische partij Obedinen blok na truda (Verenigd Arbeidsblok), waarvan Wim Schamp al twee jaar communicatieadviseur is. In de recente parlementsverkiezingen ging Petkovs partij een coalitie aan met de socialistische partij (de ex-communisten) en haalde 17,6% en twee ministers. Een adjunct-minister van Petkovs partij is bovendien voorzitster van een samenwerkingsverband voor gehandicapten met de Belgische Socialistische Mutualiteiten.

Het Verenigd Arbeidsblok heeft naast regionale ontwikkeling (van de arme grensstreken), bestrijding van armoede en goede etnische relaties (met de Turken en de zigeuners), de ontwikkeling van een momenteel bijna onbestaande middenklasse als belangrijk programmapunt. 80% van de Bulgaarse bevolking is sociaal zwak (34% extreem arm), terwijl iets minder dan 10% extreem rijk. Daartussen zit nauwelijks iets.

De eerste beleidsaankondiging van premier Simeon _ onder andere een verhoging van het minimumloon _ leverde meteen al een banbliksem van het Internationaal Monetair Fonds op. Het IMF vreest een ontsporing van het budget. “Het IMF hoeft niet bang te zijn,” zegt Petkov. “Andere sociale maatregelen zoals een verhoging van de pensioenen zijn uitgesteld. Een belastingvrij schema voor herinvesteringen moet extra jobs opleveren. Belangrijk is ook dat de volledige top van de douane is buitengegooid. Er gingen belangrijke inkomsten verloren via illegale handel. Er komt ook een striktere controle op de betaling van belastingen. De nieuwe regering gaat ook meer investeringen aantrekken. Eind september mogen we nieuwe maatregelen verwachten. Het probleem van Simeon is dat hij te veel heeft beloofd. Zijn 800 dagen waarin hij beloofd heeft het verschil te maken, zullen niet volstaan.”

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content