SCHADUWREGEERDER

“Zowat alle regeringen beperken hun werkterrein,” zegt Luis Vicente Giay, de internationale voorzitter van de serviceclub Rotary. “Dikwijls is er gewoon geen geld om een welvaartsstaat naar westers model uit te bouwen. Je kan dat betreuren. Onze aanwezigheid is dikwijls een bittere noodzaak. Met 400 miljoen dollar lieten we 1 miljard kinderen inenten tegen polio. Zonder onze inspanning was dit nooit gebeurd.”

De internationale Rotary-voorzitter vindt deze, naar eigen zeggen, “feitelijke privatisering van een aantal overheidstaken” niet eens zo negatief. Immers : “De inspanningen van Rotary en andere serviceclubs zijn meer dan aanvulling van de overheidstaken. Politici begrijpen dat ze zich onmogelijk met alle facetten van de volksgezondheid, het onderwijs en de vorming kunnen bezighouden. Een vrijwilligersorganisatie is dikwijls gezien haar internationale expertise heel wat efficiënter dan de overheid.”

Luis Vicente Giay werd in 1938 geboren in Arrecifes, in de Argentijnse pampa’s. Zijn opleiding tot bedrijfsrevisor komt hem goed van pas bij Rotary. De vrijwilligersorganisatie is immers een flink uit de kluiten gewassen bedrijf. De vereniging telt 1,2 miljoen leden, verdeeld over 28.000 clubs in 154 landen. In België, waar Giay onlangs de nationale vergadering in Antwerpen bezocht, zijn er 10.000 Rotary-leden. Verleden jaar gaf Rotary ruim 2 miljard dollar uit aan allerlei caritatieve projecten. Zo is de Rotary Foundation (vermogen onder beheer : 600 miljoen dollar) de grootste privé-sponsor van beurzen aan studenten. Wereldwijd heeft Rotary (dat in 1905 werd gesticht door de Amerikaanse advocaat Paul Harris) 500 personeelsleden in elf kantoren.

Giay noemt de belangrijkste motivatie van de leden een “roeping” om zich in te zetten voor de wereldgemeenschap. En om dit zo efficiënt mogelijk te doen, streeft Rotary naar een cross section van de verantwoordelijken in de maatschappij, die hun ervaringen met elkaar delen. Met 5 % vrouwelijke leden kan je Rotary echter moeilijk een afspiegeling noemen van de maatschappij. Giay : “Conservatieve clubs blokkeerden de toegang voor vrouwelijke leden tot 1991. We doen ons best om dat exclusief mannelijke en elitaire imago bij te schaven. In de Verenigde Staten is één op tien leden een vrouw.”

Eén op drie Rotary-leden woont in Noord-Amerika. Een kwart leeft in Europa, een ander kwart in Azië, voornamelijk in Japan en de Aziatische tijgers. “Afrika, met uitzondering van Zuid-Afrika, is sterk ondervertegenwoordigd,” geeft Giay toe. “Dat is normaal. De leidende figuren van Afrika en de ontwikkelingslanden werken op de eerste plaats aan de opbouw van hun eigen economie. Ze hebben niet altijd de tijd om zich in te zetten voor wereldwijde caritatieve projecten.”

LUIS VICENTE GIAY (ROTARY) Rotary neemt op het gebied van volksgezondheid en onderwijs meer en meer de plaats in van de staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content