SBC wil actie

Voor de verkoop van zijn Belgacom-participatie hoeft SBC niet te wachten tot de Belgen eindelijk hun strategische partner vinden.

Minister Rik Daems van Telecommunicatie wuifde vorige week het bericht weg als zou de Amerikaanse telecomgroep SBC na een jaar wachten nu echt werk willen gaan maken van de verkoop van zijn participatie in Belgacom. Financial Times had gesuggereerd dat SBC eventueel zelfs een beursnotering voor zijn aandelen zou overwegen.

Volgens adviseur Regine Van Tomme van het kabinet-Daems bestaat er een confidentiële overeenkomst tussen de aandeelhouders van Belgacom. De statuten van Belgacom zelf zeggen echter vrijwel niets over de overdracht van aandelen, met uitzondering van de clausule dat de privé-aandeelhouders de omzetting van hun aandelen op naam in aandelen aan toonder mogen vragen. En dat ze elke wijziging van minstens 3% in hun participatie openbaar moeten maken.

Anders liggen de zaken binnen ADSB Telecommunications, de Amsterdamse holding die de helft min één van de Belgacom-aandelen controleert. SBC heeft binnen ADSB 35%, TeleDanmark 33% en SingaporeTelecom 27%. De resterende 5% zit bij Dexia, KBC en Sofina. SBC is de dominerende partner omdat het ook nog 41,6% van Tele Danmark bezit.

De statuten van ADSB tekenen een heel klassiek parcours uit voor de overdracht van aandelen. Het volstaat dat SBC zijn collega’s binnen ADSB een aangetekend briefje stuurt dat het van zijn aandelen af wil, met preciseringen zoals prijs en overnemer. De collega’s hebben dan een maand om dat verzoek met 95% van de stemmen goed te keuren. Geen antwoord binnen dertig dagen is een goedkeuring. Een afwijzing moet vergezeld gaan van een tegenvoorstel om de aangeboden aandelen te kopen. Als de partijen het niet eens raken over de voorwaarden, start een geschillenregeling – met het aanduiden van een investeringsbank en verdere procedures – die binnen zes maanden tot een overdracht van de aandelen moet leiden. Er is voorzien dat ADSB ook zelf de aandelen kan overnemen.

SBC heeft dus meer mogelijkheden dan lijdzaam af te wachten. Alleen is volgens het kabinet-Daems nog helemaal niet begonnen met de beschreven procedure. En uiteraard is het de vraag of eenzijdige actie voor SBC tot de beste prijs zal leiden. Volgens The Wall Street Journal wil SBC een oorlogskas aanleggen voor opportuniteiten in de Amerikaanse mobilofoniemarkt. De waarde van Belgacom wordt tegenwoordig afgemeten aan de prestaties van het vergelijkbare, schuldvrije Swisscom op de beurs. Financial Times noemt een cijfer van 12 miljard euro.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content