‘Samenwerken is de sleutel tot innovatie’

Sinds een jaar deelt Maka De Lameillieure naamkaartjes uit met daarop ‘valorisatiemanager innovatie voor de associatie KU Leuven-Hogeschool Vives’.

Hoe verliep uw eerste jaar?

MAKA DE LAMEILLIEURE. “Starten in volle coronaperiode was pittig. Mijn functie als valorisatiemanager vereist inkijk in de expertise van de onderzoekers, in de onderzoeksprojecten, in de samenwerkingen enzovoort. Alle ontmoetingen moesten online gebeuren. Dat maakte dat alles wat trager ging. Een andere uitdaging was het voortbouwen aan een netwerk met relevante partners. Dat is moeilijk als je je huis niet mag verlaten. Gelukkig zit de jongste maanden alles in een stroomversnelling.”

Bood corona ook voordelen?

DE LAMEILLIEURE. “Het voorbije jaar heb ik nieuwe opleidingen kunnen uittekenen, zoals over de digitale transformatie in het onderwijs en de overheidsinstellingen. Ik kon ook een bijdrage leveren in de postgraduaten. En ik deed onderzoek naar echte innovaties, zoals hoe digitale technologie vals nieuws kan bestrijden of de ontwikkeling van businessmodellen voor zalmkroketten zonder voedselverspilling.”

Waar wilt u de belangrijkste accenten leggen?

DE LAMEILLIEURE. “Duurzame innovatie is een kwestie van balans tussen de ontwikkeling van een nieuw product, een doelgerichte marketingcampagne, een ondersteunende organisatiestructuur en bedrijfscultuur, enzovoort. Uiteraard kan een organisatie innoveren zonder rekening te houden met die aspecten. Maar vroeg of laat betaal je daar een prijs voor. Ik heb veel ondernemingen en organisaties gezien die een innovatief product op de markt brachten, maar die niet dachten aan de nodige opleidingen van hun werknemers of een aangepaste infrastructuur.”

Levenslang leren is een must. Maar staat de bedrijfswereld daar altijd voor te springen?

DE LAMEILLIEURE. “De bedrijfswereld is overtuigd van het belang van leren. Maar vaak zijn er organisatorische en logistieke problemen die verhinderen dat in Vlaanderen volop wordt ingezet op levenslang leren. Het is bijvoorbeeld niet altijd vanzelfsprekend om tijd vrij te maken voor een opleiding. Daarom wordt meer en meer aandacht gegeven aan werkplekleren en open modules die apart of samen gevolgd kunnen worden.”

Wat is de sleutel tot goede innovatie?

DE LAMEILLIEURE. “Samenwerking. Een samenwerkingsverband moet alleen leden bevatten die samen een doel willen bereiken, en niet deelnemen wegens politieke of andere redenen. Zulke ‘toeristen’ vertragen het proces en brengen inefficiëntie in de samenwerking. Een ander belangrijk aspect is dat samenwerkingen moeten gemanaged worden. Als we duurzaam en impactvol willen innoveren, moeten we slim samenwerken.”

Maka De Lameillieure

Is: valorisatiemanager innovatie voor KU Leuven-Hogeschool Vives

Vrije tijd: basketbal, theater en reizen. Ze is een ervaren gids in haar geboorteland Georgië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content