‘s Werelds meest verdienende golfers

Het gespecialiseerde blad GolfDigest maakte een lijstje op van ‘s werelds rijkste golfspelers.

De golfsport bloeit en groeit, ondanks de crisis. Niet alleen in de States, maar in de hele wereld. Nooit eerder rakelden golfspelers zo’n fortuinen bij elkaar. Niet alleen de topspelers, overigens.

Het Amerikaanse magazine GolfDigest publiceerde onlangs een lijst (hiernaast de toptwintig) waaruit blijkt dat veteranen als Arnold Palmer (72!), Jack Nicklaus en Gary Player nog altijd goed verdienen. Palmer staat zelfs op de tweede plaats wereldwijd. Op de golfbaan zelf rapen ze eigenlijk maar een habbekrats, maar op andere terreinen scheppen ze poen. Golf is immers een heuse industrie geworden. Met hun knowhow worden ze gevraagd om terreinen te ontwerpen of nieuwe golfproducten te testen. En daar hebben ze hun prijs voor.

Met dit lijstje bewijst GolfDigest dat de golfsport ondanks de crisis goed boert. En dat de sterspelers tot de best betaalde sporters ter wereld behoren. Met ruim 83 miljoen dollar verdiende Tiger Woods in 2003 meer dan ex-basketter Michael Jordan (35 miljoen), bokser Oscar De La Hoya (30), baseballspeler Alex Rodriguez (26), tennisser Andre Agassi (24), Palmer (22) en voetballer David Beckham (19). Eerste vrouw is Venus Williams, met 14 miljoen dollar.

Volgens GolfDigest trekt de golfsport zoveel geld aan omdat het een discipline is met een positief imago. Eigenlijk zit in het clubje van de topspelers maar één man met een negatief imago: John Daly. Ondernemingen die in de golfsport investeren, weten dat ze hun naam niet in verband brengen met geweld op of naast het terrein. Ze moeten ook niet bang zijn voor dopingcontroles of corruptie. Volgens het Amerikaanse blad SportsBusiness Journal is golf zowel bij mannen als vrouwen de sport met de grootste tevredenheidsgraad bij de sponsors. Bovendien kunnen sponsors hun logo’s zowat overal kwijt op de speler in kwestie: op zijn pet, zijn tas of shirt. In 2003 verkocht de Zweedse Annika Sörenstam de kraag van haar shirt voor 400.000 dollar. Dat was dan ook het enige plaatsje op haar lijf waar nog geen reclame stond.

De golfsport is ook ideaal voor ondernemingen die een Pro-Am willen organiseren, of die een parcours willen afwerken met klanten (50.000 dollar voor de gemiddelde speler), wat in andere disciplines uitgesloten is. Daarbij komt dat golf een individuele sport is, zodat de spelers geen verplichtingen hebben tegenover een team. Tot slot gaan golfspelers lang mee. De legendarische Sam Snead was 89 toen hij stierf. En had op dat moment nog altijd een contract met het merk Wilson.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content