Rust op de tussenmarkt

Behalve voor uitzonderlijke woningen in handen van rijke klanten, worden de verkooptijden langer.

De inflatiewind die sinds 2000 over de Provençaalse vastgoedmarkt waait, begint te luwen. “Sinds het voorjaar is de prijsstijging duidelijk afgeremd”, zegt Mickaël Léos, directeur van het ERA-agentschap Saint-Barnabé in Marseille. Woningen uit de ‘middenklasse’, te duur voor jonge professionals en niet luxueus genoeg voor bemiddelde kopers, doen er langer over om een eigenaar te vinden.” En er wordt hard onderhandeld. In Menton werd een tweekamerwoning van 43 vierkante meter te koop aangeboden voor 285.000 euro en drie maanden later verkocht voor 249.000 euro. In Marseille werd een flat in perfecte staat van 35 vierkante meter op de markt gebracht voor 160.000 euro en na vier maanden verkocht voor 130.000 euro.

“In Cassis gaan de harten sneller slaan en buitenlanders vallen nog altijd voor uitzonderlijke woningen”, legt makelaar Michèle Falque uit. “Een luxewoning van 120 vierkante meter op een grondstuk van 800 vierkante meter en met zicht op zee werd net verkocht voor 1,5 miljoen euro. Dat is 12.500 euro per vierkante meter.”

In Nice kon een Engels koppel zich een vierkamerwoning van 130 vierkante meter veroorloven in een luxueuze villawijk, met zwembad, panoramisch zicht op zee en een terras van 30 vierkante meter, voor 650.000 euro. Hoewel de prijzen niet snel onder de grens van 8000 euro per vierkante meter zakken voor een woning met zicht op zee in Mont-Boron of aan de Promenade des Anglais, zijn in andere wijken wel goedkopere panden te vinden. Aan de Place de la Libération is een te renoveren driekamerwoning van 76 vierkante meter, op de tweede verdieping, van de hand gegaan voor 180.000 euro, of 2370 euro per vierkante meter. Aan de Boulevard Riquier is een nieuwe flat van 18 vierkante meter met een terras van 5 vierkante meter weggegaan voor 89.000 euro.

De uitschieters zijn toch weer Cannes en vooral Saint-Tropez. Voor een appartement in het centrum van Saint-Tropez of in de chique wijken van Cannes is een prijs van 9000 euro per vierkante meter geen uitzondering. “Het is moeilijk een villa te vinden onder de 2 miljoen euro. En wie een terras of zicht op zee wil, zal een astronomisch bedrag moeten neertellen”, zegt Jean Amyot, van Orpi-Côte d’Azur. “In Saint-Tropez werd voor een woning van 400 vierkante meter met 5000 vierkante meter grond en zicht op zee een prijs betaald van 5 miljoen euro.”

Met die prijzen hebben lokale professionals geen andere keuze dan hun aankoop uit te stellen of te investeren in meer betaalbare wijken. Daar werd een driekamerwoning in goede staat, in een mede-eigendom uit 2003, verkocht voor 254.000 euro. Of zich laten verleiden door de charmes van het binnenland, in de streek rond Pégomas, Grasse of Saint-Vallier. “Het binnenland van Cannes blijft betaalbaar en heeft heel mooie traditionele landhuizen te bieden, voor wie het authentieke verkiest boven de kust”, adviseert Jean Amyot. (T)

Door Julien Pompey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content