Rule, Britannia

Matthew Fitzpatrick Een symbool van de nieuwe generatie. © Kelvin Kuo-USA TODAY Sports/Sipa

De Engelsen hebben hun stempel gedrukt op het seizoensslot van de Europese Tour. Matthew Fitzpatrick was de beste in het DP World Championship en Lee Westwood haalde het in de Race to Dubai. Tegelijk zijn zij een contrast: enerzijds de jonge Fitzpatrick, nog maar 26 jaar en een symbool van de nieuwe generatie, en anderzijds de 47-jarige Lee Westwood, grijzend maar nog altijd heel talentrijk.

Natuurlijk was 2020 het jaar van de Amerikanen, die het laken naar zich toe trokken in heel wat toptoernooien: Collin Morikawa in het PGA Championship, Bryson DeChambeau in de US Open en Dustin Johnson in de Masters van Augusta. Maar ook de Engelse profspelers deden het niet onaardig: ze staan met net geen tien spelers in de top vijftig van de wereld. In dat gezelschap vertegenwoordigt Matthew Fitzpatrick de nieuwe lichting. De speler met het adolescentengezicht, afkomstig uit Sheffield, past niet meteen in het standaardtype van de hedendaagse speler, die met een fenomenale kracht slaat en in de drive flirt met de 300 meter. De Engelsman heeft een veel subtielere speelstijl. Hij slaat doorgaans 50 meter minder ver dan de forse meppers, maar kan wel een onwaarschijnlijke precisie in zijn slag leggen, vooral dan in de nadering van de green. Niet zelden haalt hij ook in de afrekening.

De speelstijl van Fitzpatrick doet een beetje denken aan die van Lee Westwood, die op een leeftijd waarop velen overwegen over te stappen naar het seniorenkampioenschap, nog altijd goed meedraait. Westy, zoals hij in de golfwereld wordt genoemd, won al twee keer de Orde van Verdienste van de Europese Tour: in 2000 en 2009. Nu staat hij dus voor de derde keer op de hoogste trede van die prestigieuze rangorde. Natuurlijk was 2020 geen gewoon jaar, met veel toernooien die door de pandemie sneuvelden. Toch doet dat niets af van de prestatie van de Engelse veteraan: in januari was hij de beste in Abu Dhabi en daarna getuigde hij het hele seizoen van een grote regelmaat, met heel wat ereplaatsen. Op de Earth Course van Dubai moest hij alleen Fitzpatrick laten voorgaan, een prestatie waarvoor hij een cheque van 3 miljoen dollar mocht meenemen. Daarmee rakelde Westwood in zijn carrière al 40 miljoen euro bij elkaar: niemand in het Europese circuit deed beter.

De Engelse toppers moeten die lijn alleen nog doortrekken in de majors. De voorbije jaren slaagden alleen Justin Rose (US Open 2013) en Danny Willett (Masters 2016) erin een grandslamtoernooi te winnen. Voor een Britse winnaar in de British Open moeten we zelfs teruggaan naar 1992, met Nick Faldo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content