RORY RULES

Het onderstreept het talent van de winnaar van de 111de US Open: zijn scores deden veeleer denken aan een gewoon toernooi en lieten helemaal niet vermoeden dat hij op het zeer moeilijke terrein van een major had gespeeld.

Rory McIlroy (22) was vorige zondag op de par 71 van Bethesda (Maryland) de beste en volgde daarmee zijn Noord-Ierse landgenoot Graeme McDowell op. Die was trouwens de eerste Europeaan in veertig jaar die de US Open won. Het onderstreept hoe de Europese golfsport blijft groeien, te meer omdat zes van de tien spelers in de top tien van de wereld uit Europa kwamen. De Engelsman Luke Donald is nog altijd de nummer een van de wereld, terwijl McIlroy naar de achtste plaats sprong.

Het terrein van de Congressional leek in ieder geval heel gemakkelijk voor McIlroy, die zondag aan de laatste dag begon met acht slagen voorsprong op de Koreaan Y.E. Yang en die kloof ook kon vasthouden. Tweede werd uiteindelijk de Australiër Jason Day (23), die zondag een 66 sloeg. Met 65 66 68 en 69 speelde McIlroy 16 onder de par en vestigde daarmee een record voor de US Open. De winnaar van vorig jaar, Graeme McDowell, was dan ook vol lof voor zijn landgenoot. “Er zijn te weinig superlatieven om zijn prestatie te omschrijven.”

Natuurlijk dacht iedereen ook even terug aan de jongste US Masters. McIlroy had toen vier slagen voorsprong, maar stuikte dan in elkaar met een kaart van 80. Deze keer vond hij de ideale mix tussen intelligentie en agressiviteit, want hij vond in iedere situatie het perfecte ritme. Soms liet hij wondermooie dingen zien, zoals toen hij naar de vlag van de achttiende hole ging met een draw, geslagen met zijn… pitching wedge.

“Augusta was een uitstekende ervaring voor mij”, zei McIlroy na afloop. Ik leerde daar heel veel over mezelf en over mijn manier van spelen. Ik wist dus wel wat ik moest doen om hier te winnen. De derde dag stond ik onder iets meer druk en had ik een paar holes nodig om op kruissnelheid te komen.”

Zowat alle waarnemers waren het erover eens op en om de Congressional: de winnaar was de speler met de beste swing, de beste putting en de beste houding. Sommigen zeiden zelfs dat het misschien wel McIlroy is die de grootste kans heeft om ooit het major-record van Jack Nicklaus (18) te breken, hoewel hij nog een heel eind verwijderd is van de veertien overwinningen die Tiger Woods bij elkaar speelde.

“Zoals hij speelde, het deed aan de beste Tiger Woods denken”, zei Jason Day. “Het was haast belachelijk, hoe gemakkelijk hij deze Open domineerde…” Ter herinnering: McIlroy liet voor het eerst zijn talent zien toen hij amper zestien was en een kaart van 61 indiende op de Royal Portrush.

McIlroy blijft het ondertussen heel rustig aankijken. “Ik vind al die complimentjes natuurlijk heel leuk, maar zolang je die grote prestaties niet neerzet, stellen woorden natuurlijk niets voor…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content