Roland Kleve (48) ‘Dit is geen pitstop’

Over enkele weken ontwaakt Bobbejaanland uit zijn winterslaap. En volgens algemeen directeur Roland Kleve staan zijn mensen te popelen. De Nederlander is erg enthousiast over zijn eerste werkjaar bij het Kempense pretpark. “We hebben met ons team het afgelopen jaar de analyse gemaakt van wat de kracht is van Bobbejaanland. Daar willen we op blijven concentreren.”

Zoals dat heet, valt de pudding pas te beoordelen tijdens het eten. Het is dus af te wachten wat de dagkaarthouders en bezoekers ervan vinden. Het management gelooft er alvast in. “Nog nooit hebben we hier tijdens de winter zo hard gewerkt om het park op te frissen”, zegt Kleve.

ROLAND KLEVE. “Ik zag dat er een stukje entertainment ontbrak. Nochtans zit dat wel in de roots hier: Bobbejaan was zanger en entertainer. Die prikkels proberen we weer in het park neer te zetten. We beginnen dit seizoen met een show in de paardenarena. Niet zomaar kunstjes en stunts, het is een show met een verhaal. Er wordt ook live gezongen door Anne Van Opstal.”

Zo’n show maakt Bobbejaanland toch niet uniek?

KLEVE. “Dit park heeft iets waar de grote parken niet tegenop kunnen. Hier hangt een relaxte sfeer waar families zich in veel groen thuis kunnen voelen.”

En hoe pakt u dat aan?

KLEVE. “Niet alleen de attracties, maar ook de werknemers zijn belangrijk. De mensen die contact hebben met familie en bezoekers, het personeelslid dat op de knieën gaat zitten en kinderen aanspreekt… ze dragen allemaal bij aan de sfeer. Daarom hebben we het afgelopen jaar onze mensen als het ware aan een infuus gehangen om ze die extra aandacht voor onze gasten in te prenten. Maar we hebben ook een paar zaken veranderd om dat te vergemakkelijken. Zo hebben we ook aparte refters voor het personeel gebouwd. Zo kunnen ze tijdens hun pauze echt afkoppelen en zijn ze wanneer ze in het park rondlopen ook volledig ter beschikking van de gasten.”

En de bezoekersaantallen?

KLEVE. “Als dochter van de Spaanse groep Parques Reunidos zijn we gebonden aan een richtlijn om daarover geen uitspraken te doen. Ik kan wel zeggen dat we het vorig jaar ondanks het slechte zomerweer beter hebben gedaan dan een jaar eerder.”

Plopsaland, Walibi en de Efteling zijn vlakbij. Wordt de competitie heftiger?

KLEVE. “Dat vind ik niet. Twee maanden geleden was ik nog in Plopsaland. Het is veel meer naar jongere kinderen gericht. Wij profileren ons als een familiepretpark en de leeftijdsgrens ligt hier hoger.”

Staan er dit jaar investeringen op het menu?

KLEVE. “Bobbejaanland bestaat vijftig jaar, maar dit jaar plannen we geen nieuwe attracties. Een jaar geleden hebben we de Spinning Coaster in gebruik genomen. We investeren wel in de liveshow in het theater, en we werken aan de ambiance in het park met meer straatentertainment.”

Hebt u nog tijd om te zeilen?

KLEVE. “Toch wel. Ik ben veeleer een catamaranzeiler die van tijd tot tijd een bootje huurt, in z’n wetsuit. Trouwens: ik kom uit Noord-Brabant, maar ik werk als het ware om de hoek. Hoewel Nederlander ben, voel ik me veel meer thuis hier dan in Alkmaar. Op 35 minuten sta ik op mijn werk. Na een internationale carrière van twintig jaar, denk ik niet dat het veel beter wordt dan dit. Voor mij is dit echt geen pitstop.”

R.B.

“We hebben onze mensen als het ware aan een infuus gehangen om ze die extra aandacht voor onze gasten in te prenten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content