ROCKQUIEM

Dit weekend is er dan tóch een festival in Torhout. Maar kleiner en anders dan het fameuze rockfeest van vroeger. De stad is miljoenen omzet en een voetbalploeg kwijt.

Het was er ongemeen kalm tijdens het eerste weekend van juli. Meer dan twintig jaar lang stond Torhout op die dagen voor “rock”, en kwamen tienduizenden muziekliefhebbers naar hier. Nu was er niets. Eerder dit jaar was immers beslist dat van het T/W-festival enkel de W van Werchter overbleef.

Dat heeft economische gevolgen voor het stadje, zeker voor de horeca-uitbaters. Die hadden de jongste jaren hun verkoop al zien slinken doordat het jonger publiek steeds minder zakgeld bleek uit te geven. “Vroeger stak ik makkelijk vijftien extra vaten bier tijdens het festival; bij de editie ’98 waren het er nog acht,” zucht een van hen, “maar dit jaar dus geen enkel.”

Rond de hoogmis van de rock was een hele “industrie” ontstaan waar veel inwoners beter van werden. Door zelf een kraampje in hun voortuin te zetten, of door die paar vierkante meter te verhuren. Voor een goede standplaats werd dertig- tot zelfs vijftigduizend frank gevraagd. En het runnen van een grote gelegenheidscamping leverde de lokale voetbalploeg DK Torhout elk jaar ongeveer één miljoen frank op. Met het wegvallen van die inkomsten heeft de ploeg, na het afwerken van het seizoen, zichzelf moeten opdoeken: het geld is op.

Het komende weekend, 17 en 18 juli, is er wel opnieuw een festival, Torhout World, maar dat mikt met zijn folk-getinte programmatie op een ander en kleiner publiek: zowat 3000 man per dag, wordt gehoopt. Co-organisator Noël Steen zegt het met wat pijn in het hart, omdat “zijn” deel van T/W is weggevallen. Maar Steen en zijn zakenpartner Monique Vandromme hebben al plannen voor een nieuw initiatief in 2000. Gegroepeerd in één weekend zouden op diverse plekken in het stadje verschillende muziekgenres hun eigen podium hebben: een Torhout World of Blues, een Torhout World of Rock, een Torhout World of Hiphop, enzovoort.

Het wegvallen van het “grote” festival heeft uiteraard ook zakelijke gevolgen gehad voor de vzw Woodland, die voor de organisatie ervan een budget van ongeveer 85 miljoen frank had, en daar in ’98 bijvoorbeeld een miljoen of twee aan overhield. Of de vzw in vereffening wordt gesteld, is nog niet beslist, maar van de vijf werknemers zijn er twee moeten afvloeien. De overige drie zijn getransfereerd naar de nv Rock Torhout (met Noël Steen als gedelegeerd bestuurder). Die vennootschap werd in ’83 opgericht als toeleveringsbedrijf voor het festival, maar is steeds meer een onafhankelijk leven gaan leiden, met organisatie van allerhande evenementen (o.a. grote fuiven voor VRT-radionetten) tot zelfs de bouw en exploitatie van een hotel van 20 kamers, naast het kasteel d’Aertrijcke in Torhout. De nv stelt het wel: ze haalde vorig jaar 48 miljoen frank omzet, en 8 miljard frank winst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content