Risky business

De interne bedrijfsbewakingsdiensten bundelen hun krachten. Gilbert Geudens, risk manager van Carrefour, voert de gesprekken met Binnenlandse Zaken.

Werk en hobby zijn bij Gilbert Geudens innig verstrengeld. De voorzitter van het nieuwe Discussieforum voor Interne Bewakingsdiensten combineert immers een passie voor risicobeheer en schaken. “In het verleden gaf ik les in het schaakspel. Schaken betekent net als risicobeheer nadenken, niet impulsief zijn, risico’s kennen, inschatten en beheersen. Je moet dus proactief werken en altijd enkele zetten vooruit denken.”

Geudens is risk manager bij Carrefour Belgium. “Het is echt teamwerk. Alle diensten die risico’s kunnen meebrengen – zoals bewaking, technische beveiliging, fraude – moet je analyseren. In het verleden zorgden bedrijven alleen voor een verzekering tegen mogelijke risico’s. Vandaag staat de preventie centraal. Of het nu om brand, diefstal of arbeidsongevallen gaat.”

Als voorzitter van het discussieforum speelt Geudens voortaan ook een overkoepelende rol. Het forum omvat bedrijven uit de sectoren gezondheid, onderwijs, chemie, distributie en vervoer. Het gaat om de grote jongens – onder meer de NMBS – die een eigen, sterk uitgebouwde bewakingsdienst hebben. De regelgeving voor die interne diensten wordt net als bij de externe bewakers bepaald door de wet -Tobback uit 1990. Via het discussieforum kunnen de leden voortaan ook als lobbygroep aanschuiven bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De 49-jarige Geudens is alvast een ervaren vergadertijger, met drie decennia operationele activiteiten in de bewaking op zijn actief. In 1973 werd hij officier bij de rijkswacht. Na tien jaar dienst schoof hij door naar het toenmalige GB. Eerst als verantwoordelijke voor veiligheid in het noorden van het land, vanaf 1997 als nationaal verantwoordelijke. Sinds eind 2000 is de taak nog omvattender, als risk manager bij Carrefour Belgium, de nieuwe eigenaar van GB.

In zijn vrije tijd gooit Geudens het over een heel andere boeg. De vader van drie dochters is actief in het oudercomité van de scouts.

W.R. [{ssquf}]

Naam: Gilbert Geudens (49).

Wordt: voorzitter van het Discussieforum voor Interne Bewakingsdiensten.

Vrijetijd: schaken.

Schaken betekent net als risicobeheer nadenken, niet impulsief zijn, risico’s kennen, inschatten en beheersen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content