Rijzende ster

VICTOR PEREZ Zijn overwinning in de Dunhill Links bezorgde hem een plaatsje aan de top. © GET

Er fonkelt een nieuwe ster aan het firmament van de Europese golfsport. In september won Victor Perez verrassend het Dunhill Links Championship. Daarna finishte de 29-jarige Fransman in de top vijf van het WGC in Sjanghai en werd hij twee keer tweede in de Rolex Serie (de Turkish Airlines Open en Abu Dhabi). Daarna finishte hij nog eens in de top twintig in Dubai. In nauwelijks vier maanden klom Perez van de 175ste naar de veertigste plaats in de internationale ranking.

Perez werd geboren in Tarbes en groeide op in een sportieve familie – vader Michel was een van de beste Franse kajakkers. Hij studeerde aan de universiteit van New Mexico en werd profspeler in 2015. Daarna volgde hij de klassieke weg: eerst deed hij de Alps Tour en daarna stapte hij over naar de Challenge Tour. In die periode dachten weinig waarnemers dat de Fransman zo hoog in de hiërarchie zou raken, maar in oktober 2018 liet Perez voor het eerst van zich horen: hij won in China de Open van Foshan en kon daardoor deelnemen aan de European Tour.

Zijn overwinning in de Dunhill Links, een van de meest prestigieuze toernooien van het jaar, bezorgde hem een plaatsje aan de top. Op de links van St Andrews toverde Perez wondermooie slagen uit zijn club en hij pakte de overwinning met 22 onder de par. In november klom hij in de top vijftig van de wereld en kreeg zo een uitnodiging voor de Masters.

Victor Perez, met zijn 1 meter 98 een van de grootste spelers in het circuit, is een harde werker. Samen met zijn Amerikaanse coach Mike Magher slijt hij eindeloze uren op de practice. Zijn swing getuigt van een bijna mechanische regelmaat. Zijn drive haalde in 2019 gemiddeld 300 yard, maar ondertussen wordt Perez elke dag beter in het korte spel.

Frankrijk heeft een traditie van topspelers in de golfsport. In 1907 was Arnaud Massy de eerste buitenlander die de British Open kon winnen. Later zetten ook spelers zoals Jean Garaialde, Jean Van de Velde, Thomas Levet, Grégory Bourdy, Alexander Levy, Victor Dubuisson en Mike Lorenzo-Vera topprestaties neer. Waarnemers zijn het erover eens dat Perez hoger kan mikken. Hij is nu al een serieuze kandidaat voor de ploeg die Europa zal vertegenwoordigen in de volgende Ryder Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content