RIJDENDE WERKPLAATSEN

Rijdende klaslokalen, een mobiele bibliotheek of een laboratorium op wielen? Carrosserie Moeyersons uit Londerzeel specialiseert zich al vier decennia in bijzondere vrachtwagens en opleggers.

In de productieruimte van de nv Moeyersons in Londerzeel liggen vloeren en plafonds voor diepvriesopleggers klaar voor montage. De 70 werknemers van het familiebedrijf werken aan een serie opleggers waarmee grootgrutter GB zijn diepvrieswaren zal vervoeren. “We zijn grotendeels gegroeid met de bouw van systemen voor voedingstransport,” aldus gedelegeerd bestuurder Emiel-Filip Moeyersons. “We hebben daarvoor een specifiek machineapparaat ontwikkeld met eigen scharen, ponsmachines en computergestuurde plooibanken. Met onze hydraulische, gesofisticeerde pers voor wanden kunnen we goed inspelen op de dikte, sterkte of bekleding van de vrachtwagens.”

Het grootste deel van de productie is maatwerk, al combineert Moeyersons deze eigenschap met seriewerk voor een klant. Gestart wordt met de ophanging van de vrachtwagen. Waarna die volledig wordt gemonteerd op maat van de klant. Op de lange lijst van opmerkelijke constructies staan captatiewagens voor de VRT en de RTBf, maar ook medische wagens voor het toezicht door de arbeidsgeneesheer op de werkvloer, rijdende bibliotheken en ijkingslaboratoria voor het leger. Recentelijk maakte Moeyersons ook de Mammobiel, die borstkanker opspoort.

De meeste bestellingen zijn bestemd voor de grootdistributie. Moeyersons leverde het gros van de wagens waarmee de grootwarenhuizen hun distributie verzorgen. Het gaat bijna uitsluitend om dertigtonners, de mammoets van de weg. “We ontwikkelden ook een speciaal systeem met wieltjes, waardoor de zijwanden verschuifbaar zijn,” beklemtoont Moeyersons. “Het vergemakkelijkt de overslag van de goederen.” Maar het bedrijf uit Londerzeel richt zich eveneens op de evenementenmarkt, met Winnfield en Honda. Voor het automerk werd onlangs een mobiel podium geleverd waarop een simulatierace met een Formule 1-wagen kan worden geënsceneerd.

Het carrosseriebedrijf Moeyersons werd in 1955 in Londerzeel opgericht. De familiezaak boekte in 1997 een omzet van 400 miljoen frank. Naast de productie van speciale wagens, zorgt het bedrijf ook voor onderhoud en herstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content