Retro-bistro

Achter de lange naam “Les Brigittines, Aux Marches de la Chapelle” schuilt een gezellige bistro.

Aan de Brusselse Kapellemarkt, tegenover de ingang van de kerk, ligt het bistro-restaurant Les Brigittines, Aux Marches de la Chapelle. In het historische huis vindt men een ruime eetzaal, gedecoreerd in stemmige art-nouveaustijl. Er brandt een vuur in de manshoge open haard ; op de geboende houten tafels worden nostalgische bereidingen geserveerd in flinke porties. Vaardige obers snijden dunne plakken van een Spaanse serano-ham of brengen een steak tartare op smaak volgens de wensen van de klant.

Aanvankelijk heette dit eethuis Chez Christopher ; lange tijd was het een stijfdeftig restaurant waar voor veel geld verfijnde gastronomie verscheen op de vlekkeloze linnen tafelkleden. Om in te spelen op de nieuwe trend, besloot men een paar jaar geleden de formule te democratiseren. Exclusieve en dure producten zoals tarbot en kaviaar ruimden plaats voor eerste kwaliteit Deense kabeljauw, zeetong en Argentijns vlees. Op de spijskaart kwamen vereenvoudigde bereidingen met respect voor de ingrediënten, naast culinaire evergreens zoals kalfshersenen met gribichesaus (360 fr.), kabeljauw met mosterdsaus (580 fr.) en gebakken kalfsrib met Vichy-worteltjes (680 fr. voor 350 gram).

Aan het grote stalen fornuis staat chef-kok en mede-eigenaar Dirk Myny. Deze ambitieuze jongeman uit Dilbeek kreeg een gedegen opleiding bij de grootmeesters Eddie Van Maele, Guy Vercauteren en Michel Beyls. Daarna werd Dirk door de Tunesische zakenman Kahled Zoughlani aangeworven als kok van het Brusselse restaurant Les Petits Oignons.

Wij bezochten het restaurant op een doordeweekse middag en werden in het Frans verwelkomd en bediend. Als voorgerecht kozen wij gevarieerde tapa’s (vlees, geitenkaas, een plakje ganzenlever en verse ansjovis) met een glaasje zonnige Rioja (480 fr.). Aan de overkant van de tafel verschenen garnaalkroketten met een bros jasje en een smakelijke vloeibare vulling (420 fr.).

Het hoofdgerecht bestond uit het vlees van konijn, aangebakken met ui en vervolgens gestoofd in geuze (480 fr.) ; voor de liefhebbers wordt ook de kop van het beestje opgediend. Daarbij kwam een half flesje Château Montjouan (500 fr.), een aangename bordeaux uit 1989. Ons gezelschap genoot van een zuiderse bereiding met gegrilleerde filets van gestreepte zeebarbeel in een emulsiesaus van olijfolie, tomaat en basilicum (550 fr.).

Wij betaalden 2500 frank voor twee en gingen tevreden de deur uit. Bij Dirk Myny wordt smakelijk gegeten in een sfeervolle retro-ambiance. De bar blijft de hele dag open voor een glaasje en tapa’s.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content