Residentieel. Anders gaan wonen

De veelzijdige residentiële projekten in Gent kontrasteren met de schaarste aan nieuwbouw in Brugge.

Een loft in hartje Gent en een modern appartement te midden van een park aan de rand van Brugge hebben één ding gemeen : het gaat om woonpanden uit de hogere prijsklasse.

LOFTS IN GENT.

Het voormalige pand van de Union Margarinière Belge aan de Gentse Londenstraat oogt nagelnieuw. Het is ooit anders geweest. Toen Dirk Valvekens van Beta Developments begin 1991 het voormalige stapelhuis opkocht, stond het er erg bouwvallig bij. Van meet af aan speelde Valvekens met het idee om er een loftcomplex van te maken. De van oorsprong industriële ruimtes verschaffen de bewoners immers meer oppervlakte dan een gewone flat in een meer open sfeer.

In de regel wordt bij de indeling van lofts nauwelijks gebruik gemaakt van binnenmuren. Valvekens besefte echter dat mensen met kinderen aparte slaapkamers wensen. Daarom voorzag hij in het uiteindelijke plan zeven afgescheiden ruimtes.

De oppervlakte van de lofts bedraagt 175 of 300 m². Niet de meest gelukkige keuze, zo blijkt achteraf. Valvekens beseft het : “In de huidige marktsituatie konstateren we dat een oppervlakte van 200 m² het meest in trek is bij potentiële kopers. “

In principe verkoopt Valvekens de lofts casco. Dit betekent dat Beta Developments instaat voor de inrichting van alle gemeenschappelijke delen en apparaten. De koper richt de binnenruimte van de loft zelf in, naar eigen smaak en vermogen. Volgens Valvekens krijgen lofts hierdoor een onschatbare voorsprong op de traditionele appartementen. Daar is vaak al vooraf bepaald wat waar zal komen. Hetgeen weinig ruimte laat voor de kreativiteit van de koper.

In het voorjaar moeten de gemeenschappelijke delen afgewerkt zijn. Alle eigenaars werken dan verder met hun eigen architekt voor de afwerking binnenin elke loft.

Het prijskaartje dat aan de lofts kleeft, is echter niet mis : 80.000 BEF per m². Toch lijkt dit niet dadelijk een probleem voor de geïnteresseerden. Reeds 5 lofts vonden een koper. De twee resterende (op het gelijkvloers) ziet Beta Developments het liefst in gebruik genomen als een kombinatie van winkelpand en woonruimte. Dat zijn loftprojekt zich enkel op de meer begoeden richt, spreekt Valvekens tegen. “Wie zich een herenhuis aanschaft, zal met de aankoopprijs ook niet ver verwijderd blijven van de 80.000 frank per m². Bovendien heb je ook daar, net als bij de lofts, nog een ruim budget nodig voor de verdere afwerking. “

VOLKS.

Ook de kritiek dat het hier om een prestigeprojekt gaat in een Gentse buurt, waar vooral arbeiders (de Gentse Zeehaven ligt hier vlakbij) en migranten wonen, tracht Valvekens te weerleggen. “Mensen die hier komen wonen, tonen duidelijk solidariteit met de andere buurtbewoners. Ik wil in geen geval dat deze volkse buurt zou afglijden tot een soort getto. Deze wijk heeft altijd geleefd met en in funktie van de industrie. Ik zie niet in waarom de lofts dit industriële wijkkarakter zouden aantasten. Integendeel zelfs. “

Ook de buurtbewoners reageren positief op het loftprojekt. Als enig nadeel wordt het negatieve effekt van de lofts op de overige huurprijzen in de wijk genoemd. Die zullen immers wellicht stijgen.

SCHAARSTE IN BRUGGE.

Beta Developments is niet van plan het bij dit ene projekt te laten. In dezelfde straat, recht tegenover het eerste loftgebouw, komt een tweede. Definitieve plannen zijn er nog niet, maar Valvekens voorziet tussen 10 en 12 aparte woonruimtes in het pand. Hij beweert lessen te trekken uit zijn eersteling : de oppervlaktes van elke ruimte zullen allemaal rond de 200 m² bedragen.

In Brugge oogt de residentiële toestand minder rooskleurig. Een zeer luxueus residentieel projekt als het voormalig klooster van de Arme Klaren vindt nauwelijks geïnteresseerden. De initiatiefnemers willen het domein volledig afsluiten van de rest van de stad en er een aantal villa’s bouwen. De plannen bestaan, de vergunning van de stad Brugge is afgeleverd, maar de verkoop zit in het slop. Klein detail : de kostprijs per villa schommelt wel tussen 20 en 25 miljoen BEF.

In de Brugse binnenstad valt nauwelijks enige nieuwbouwaktiviteit te bespeuren. Niet moeilijk te begrijpen als je weet dat 1 m² bouwgrond in de reienstad al snel oploopt tot 10.000 BEF. Zelfs in de Brugse randgemeenten betaal je nog makkelijk 4000 BEF per m².

Bouwheer en promotor “De Brugse Promotiemaatschappij” durfde het 5 jaar geleden toch aan een nieuwbouwprojekt op te starten in één van de Brugse randgemeenten, Sint-Kruis. In een 9000 m² groot park (op de plaats waar tevoren een vervallen sanatorium stond) zette deze maatschappij een residentieel pand neer met een 80-tal luxe-appartementen. De ruimtes op het gelijkvloers werden specifiek voorbehouden voor vrije beroepen. Commerciële aktiviteiten weerde men. Het hele opzet was een sukses : de verkoop verliep erg vlot. Betaalbaarheid was dan ook één van de sleutelwoorden van “De Brugse Promotiemaatschappij”. Voor een appartement van een 100 m² telden de kopers drie miljoen neer.

Maar de medaille had ook een keerzijde voor de promotor. Sinds de realizatie van dit residentiële park (dat de naam “Van Zuylen” meekreeg) moest De Brugse Promotiemaatschappij het werkterrein noodgedwongen verleggen naar Knokke. In Brugge was het sindsdien nagenoeg onmogelijk een soortgelijk projekt te ontwikkelen. “Bij gebrek aan betaalbare, bouwrijpe gronden in het Brugse”, verduidelijkt Marcel Poupeye van De Brugse Promotiemaatschappij. Maar of dat in Knokke met het Duinendekreet beter zal zijn, is maar zeer de vraag.

Lieven De Bondt

LOFTS IN GENT Vóór de oplevering werden al 5 van de 7 lofts verkocht.

SCHAARSTE IN BRUGGE Nauwelijks nog betaalbare bouwgronden in Brugge en de randgemeenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content