Rendement zonder marktrisico

Fondsen die zowel short- als longposities kunnen innemen, worden democratischer en diverser.

Alternatieve fondsen richten zich in de eerste plaats op cliënten van private banken, maar vele zijn ook toegankelijk voor beleggers die minder dan 10.000 euro willen investeren. Een van de populairste strategieën is marktneutraal beleggen. De fondsbeheerders halen hun winst niet uit bewegingen van de markt, maar uit de verschillen tussen aandelen of obligaties. Een strategie kan zijn om geld in te zetten op slechte toekomstige prestaties van één bedrijf (short) en op sterke prestaties van een ander bedrijf (long).

“De vraag van Belgische beleggers naar dat soort producten is sterk toegenomen”, zegt Eric Simonnet van Legg Mason Benelux. “Ze blijven zeer voorzichtig en proberen hun risico te verminderen. Het doel van die producten is de impact van de volatiliteit op de aandelenmarkten te beperken of een alternatief te bieden voor traditionele obligatiebeleggingen.”

Wereldwijde benadering

Invesco Pan European Structured Equity is erg populair bij Belgische private bankers en beheerders van dakfondsen, die aan verschillende fondsen onderdak bieden. Het fonds met vijf Morningstar-sterren beheert meer dan 7 miljard dollar. Invesco biedt nu ook Invesco Global Equity Market Neutral aan, dat wereldwijd kan beleggen in plaats van enkel in Europa.

Alexander Tavernaro, een lid van het beheersteam, onderstreept dat “de opzet is in alle marktomstandigheden goed te presteren. In vergelijking met andere fondsen presteert zo’n product minder sterk in een haussemarkt, maar in baissefases blijft het rendement positief. Daardoor is de volatiliteit veel lager en is er vrijwel geen correlatie met de aandelen- en de obligatiemarkten. Met de overstap naar de wereldwijde markten kunnen we meer diepte geven aan onze beleggingskeuzes.”

“Bij de selectie van onze aandelen kijken we uit naar bedrijven die een free float van minstens 1 miljard dollar hebben en deel uitmaken van vooraanstaande wereldwijde of regionale indexen. Dat levert 3000 aandelen op”, zegt Tavernaro. “Wij hebben bijvoorbeeld veel aandacht voor de kosten, onder meer die voor het openen van een shortpositie. Als er veel gegadigden zijn om short te gaan op een aandeel, wordt het soms moeilijk die effecten tegen een goede prijs te lenen.”

Kwantitatieve strategie

De beheerders hanteren een kwantitatieve strategie. Ze geven aandelen een score op basis van criteria zoals het marktsentiment, de waardering, de winstevolutie en het management. Sommige factoren krijgen meer aandacht naargelang van de regio. Zo houden ze in de Verenigde Staten rekening met de impact van shortsellers. Toch is het niet de bedoeling het model te laten draaien zonder menselijke interventie. “Alle transacties moeten worden gevalideerd door een beheerder.”

Invesco Global Equity Market Neutral heeft een volatiliteitsdoelstelling van 7,5 procent. De belegger is dus niet gevrijwaard van schommelingen op de markt. “Als we te sterk focussen op baisseperiodes, wil dat zeggen dat we geen vertrouwen hebben in onze aandelenselectie”, zegt Tavernaro. “Beleggers die geen enkel risico willen nemen, moeten dit fonds dus niet kopen.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content