RENDEMENT GEZOCHT

De terugval van de rente ontziet niemand. Cliënten van private banking beseffen dat de rendementen van het verleden buiten bereik zijn.

Sinds 2008 hebben de centrale banken resoluut gekozen voor monetaire versoepeling. De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank hebben de rente verlaagd tot bijna nul. Het gevolg is dat spaarders bitter weinig opbrengst hebben op hun spaar- en termijnrekeningen. In België bieden de grootbanken nog slechts 0,2 procent op een spaarboekje, de getrouwheidspremie inbegrepen. Veilige staatsobligaties zoals de Belgische OLO of de Duitse Bund leveren microscopisch kleine rendementen op.

“Steeds meer particulieren beginnen te beseffen dat het lastig wordt hun vermogen te doen renderen”, zegt Sabine Caudron, gedelegeerd bestuurder bij Puilaetco Dewaay. “Velen vrezen dat ze door de lage rente-inkomsten hun kapitaal moeten aanspreken om hun koopkracht te behouden.”

Ook Belfius ziet die trend. “Heel wat cliënten vragen zich af of het niet beter is hun rendementen veilig te stellen en de markten te verlaten”, stelt Michel Hubain, de directeur van de afdeling private banking. “Die neiging tot voorzichtigheid was een jaar geleden nog niet zo uitgesproken.”

“De meeste klanten merken dat de situatie lastiger is geworden”, bevestigt zijn collega Philippe Wallez van ING België.”Ze hebben begrepen dat de rendementen van gisteren niet meer de rendementen van morgen zijn.Toch reageert niet iedereen op dezelfde manier. Vooral oudere mensen — die doorgaans sterk beleggen in vastgoed — vragen zich af hoe ze hun vermogen kunnen vrijwaren. Jongere cliënten blijven meer openstaan voor risico’s.”

Naar de beurs

“We zien steeds meer cliënten die meer risico’s willen nemen dan hun defensieve beleggersprofiel in principe toelaat”, zegt Sabine Caudron. Ze hebben het gehad met cash en met overheidsobligaties van hoge kwaliteit. Sommigen willen zelfs volledig voor de aandelenmarkten gaan. Velen hebben de voorbije jaren de trein gemist. We moeten hen nu in hun enthousiasme afremmen.”

Het blijft oppassen. De afgelopen jaren waren de beursprestaties uitstekend, maar sinds enkele weken is de volatiliteit toegenomen. “Veel cliënten wilden vorig jaar profiteren van de stijging van de markten”, zegt Hubain. “Dat enthousiasme is een beetje bekoeld. Voor mensen die nog nooit op de beurs hebben belegd, is het al te laat, en ook de volatiliteit speelt een rol.”

Volgens Philippe Wallez hoeven we niet te pessimistisch te zijn. “De markten zijn per definitie onzeker. We mogen niet panikeren. Maar het is waar dat niemand met plezier 20.000 euro van zijn kapitaal afgeeft. Een deel van de oplossing ligt ook in het vertrouwen tussen de cliënt en zijn private banker.”

Defensief wordt risicovol

Daartegenover staat dat het risico van een renteverhoging voor obligaties niet te verwaarlozen is. Niet alleen brengt overheidspapier niets meer op, het kan ook niet langer worden beschouwd als een risicoloze belegging. Beleggers die zulke obligaties tegen een bodemrente hebben gekocht, zullen de koersen van hun waarden zien instorten als de centrale banken weer een normaal monetair beleid voeren en de rente opnieuw stijgt. “Wie zich nu nog op de obligatiemarkt waagt, zal veel geld verliezen als de langetermijnrente klimt en als ze hun effecten voor de vervaldag verkopen”, waarschuwt Franck Heinen, thesaurieverantwoordelijke bij Banque de Luxembourg.

“Het is misschien zelfs riskanter zogenoemde defensieve beleggingen — type staatsobligaties– te verkiezen boven andere activaklassen”, voegt Sabine Caudron eraan toe.

Successie plannen

“Het zou fout zijn alleen te focussen op de prestaties van de portefeuille”, zegt Caudron. “Successieplanning blijft een belangrijk aandachtspunt bij het beheer van het vermogen van cliënten. Met de lage rente lenen om een onroerend goed te kopen dat meer rendement oplevert, kan een goede zaak zijn, maar dat moet ook worden bekeken met het oog op de overdracht naar de volgende generatie.”

SÉBASTIEN BURON

“Overheidspapier kan niet langer worden beschouwd als een risicoloze belegging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content