Reizen zonder financiële kater

Roel Van Espen medewerker Trends

De vakantie komt stilaan in zicht. Vertrekt u binnenkort naar de zon? Dan neemt u wellicht uw smartphone mee. We geven een overzicht van enkele mobiele apps waarmee u uw reisbudget onder controle kunt houden.

Wanneer u in het buitenland betaalt of geld afhaalt met uw debet- of kredietkaart, dan moet u daar vaak voor betalen. Hoeveel die kosten precies bedragen, is niet altijd even duidelijk. Zeker wanneer u zich buiten de eurozone begeeft. De smartphone-app WhatCard (voor iOS en Android) bundelt de kosten voor betalingen en afhalingen in het buitenland met 120 debetkaarten, Visa-kaarten en MasterCards van de banken in ons land. U duidt aan welke kaarten u gebruikt, en wanneer u een bedrag ingeeft, ziet u de meest voordelige optie voor betalingen en geldafhalingen in een bepaald land.

Met de gratis versie van WhatCard krijgt u geen bijkomende informatie. Wilt u graag een gedetailleerd overzicht van de kosten die aangerekend worden per kaart (en eventueel de wisselkoers), dan kunt u opteren voor de ‘premium’-variant van de app. Daarvoor betaalt u 0,99 euro. Hiermee kunt u ook een onbeperkt aantal bankkaarten invoeren.

Hoeveel moet u betalen?

Wilt u in een lokale winkel uitrekenen hoeveel een prijs in euro bedraagt? U kunt makkelijk een omrekening maken door in Google bijvoorbeeld ‘129 usd in eur’ in te tikken, maar het kan ook met de gratis app Currency (voor iOS en Android). Die maakt de berekening voor 150 munteenheden. Voor de meest actuele wisselkoersen moet u een internetverbinding maken. Er zijn ook alternatieven, zoals XE Currency (voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry) en Oanda (voor iOS, Android en BlackBerry).

Geen idee welke fooi u moet betalen? Met de GlobeTipping-app krijgt u meer inzicht in de lokale gebruiken.

Goedkoop reizen

Bent u nog op zoek naar een betaalbare manier om te reizen? Met de app van Eurostop (voor iOS en Android) zoekt u in heel Europa reispartners om de vervoerskosten mee te delen. Ook ter plaatse kan de app u helpen snel een lift te vinden.

Door een stad te voet, met de fiets of via het openbaar vervoer te ontdekken, kunt u heel wat geld uitsparen. Via de Google Maps-app (voor Android en iOS) kunt u bij het plannen van een route het gewenste vervoermiddel selecteren. Heel wat grote steden bieden ook een eigen app aan voor wie ter plaatse het openbaar vervoer wil gebruiken. Voor het plaatselijke metronetwerk in meer dan 400 steden kunt u MetrO (voor iOS) overwegen. U geeft de vertrekplaats, de bestemming, de dag en het uur in, en de app zoekt het interessantste traject. U vindt er ook metroplannen en -uurroosters terug.

Met iRail European Rail Timetables (voor iOS) kunt u alle dienstregelingen van Europese treinmaatschappijen volgen. Ook de landen die u tijdens uw trip aandoet hebben wellicht een officiële app waarmee u treinen, trams, bussen en metro’s kunt checken. Neemt u toch liever een taxi? Dan kan een alternatieve oplossing zoals Uber (voor iOS, Android en Windows Phone) u een dure rit besparen. U krijgt eerst een schatting van het tarief en de reistijd. U krijgt vooraf ook alle gegevens over de chauffeur en zijn wagen, zodat u zeker in de juiste auto stapt.

Slaapplaats vinden

Moet u ter plaatse nog op zoek naar een slaapplaats? Via de mobiele apps van bekende websites zoals Trivago (voor Android en iOS), Booking.com (voor Android en iOS) en Hotels.com (voor Android, iOS en Windows Phone) kunt u het aanbod, de prijzen en de beschikbaarheid van hotels checken en vergelijken. Het is ook mogelijk rechtstreeks een kamer te reserveren. De app van HotelsCombined (voor iOS, Android en Windows Phone) laat u in één moeite zoeken in de databanken van meerdere hotelsites. Zo krijgt u via uw smartphone toegang tot meer dan 800.000 hotels wereldwijd.

Overnacht u liever goedkoop bij particulieren? Zorg er dan voor dat u niet zonder de Airbnb-app (voor iOS en Android) op vakantie vertrekt. De database telt al meer dan 2 miljoen kamers, appartementen, huizen en zelfs kastelen in meer dan 34.000 steden in 190 landen. Ook nuttig is de Couchsurfing-app (voor iOS en Android): daarmee kunt u nagaan welke privépersonen in de buurt een gratis zetel aanbieden om te slapen. U kunt rechtstreeks contact leggen met de eigenaars om uw slaapplek te reserveren.

Rekeningen delen

Bent u met meerdere mensen of gezinnen op vakantie? Vergeet dan niet dat er apps bestaan waarmee u gemeenschappelijke rekeningen kunt delen. Die vindt u door bijvoorbeeld in Google te zoeken op ‘bill splitter’ of ‘trip splitter’. Een aanrader vinden wij alvast Tricount (voor iOS, Android en Windows Phone). Geef de namen van alle betrokken personen in, en vervolgens kunt u uitgaven toevoegen en toewijzen aan specifieke personen. Per uitgave kunt u een verdeelsleutel instellen of bepaalde groepsleden uitsluiten. Dat kan handig zijn wanneer er bijvoorbeeld kinderen bij zijn. De app rekent zelf uit wie welk bedrag aan wie moet geven om het budgettaire evenwicht te herstellen.

Ook Splitwise (voor iOS en Android) laat u bijhouden wie wat betaald heeft tijdens gezamenlijke activiteiten en vakanties. Daarvoor nodigt u eerst uw reisgenoten uit via e-mail. Zij ontvangen dan een uitnodiging om zich eveneens te registreren, zodat ze alle uitgaven via hun smartphone kunnen bekijken. Ook hier is het mogelijk een verdeelsleutel in te geven, al zijn de mogelijkheden net iets uitgebreider dan bij Tricount. Iedereen ziet onmiddellijk hoeveel hij nog verschuldigd is of mag verwachten van de anderen.

Communiceren met het thuisfront

Vergeet niet dat met behulp van wifi en een smartphone-app zoals Skype of Facebook Messenger (allebei voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry), Facetime (voor iOS) en WhatsApp (voor iOS, Android en Windows Phone) gratis kunt bellen naar het thuisfront of naar uw reisgenoten. Met de eerste drie applicaties kunt u ook videogesprekken voeren, en met WhatsApp zal dat naar verluidt binnenkort ook kunnen.

Let op voor dataroaming

Sommige apps kunt u gebruiken zonder internetverbinding. Het volstaat dan alle gegevens op voorhand in te laden. Andere apps gaan continu online en kunnen u flink op kosten jagen wanneer u in het buitenland bent. Hoewel de tarieven voor dataroaming onlangs gedaald zijn, betaalt u in een ander EU-land (tot 15 juni 2017) nog altijd tot 6,05 eurocent per verbruikte megabyte boven op uw binnenlandse tarief. Buiten de Europese Unie zijn de kosten nog hoger. Maak er dus een gewoonte van de ‘dataroaming’-functie op uw telefoon uit te schakelen wanneer u op reis bent.

Tracht sowieso zo veel mogelijk lokale wifinetwerken te gebruiken, bijvoorbeeld in uw hotel, op restaurant en in andere publieke ruimtes. Een gratis app als WeFi Pro (voor iOS en Android), WiFi Finder (voor Android) en Free WiFi Finder (voor iOS) kan u helpen beschikbare netwerken in uw buurt op te sporen. Sommige apps zoals WiFi Map (voor iOS en Android) tonen u niet alleen de vrij toegankelijke hotspots, maar verzamelen ook wachtwoorden voor afgeschermde wifiverbindingen in openbare gebouwen zoals eet- en dankgelegenheden.

Roel Van Espen

Sommige apps kunt u gebruiken zonder internetverbinding. Andere gaan continu online en kunnen u flink op kosten jagen wanneer u in het buitenland bent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content