REISGIDSEN

Actief genieten

Vorige week stelden we enkele probate wegwijzers voor die vooral de individuele reiziger bekoren. Nu sluiten we het reisgidsentweeluik met een trio tips voor stadsbezoeken (zie hiernaast) en een selecte stapel boeken die de luie strandstoel ruilen voor een sportieve outfit. Beweging op vakantie is niet meer voorbehouden voor atleten, avonturiers of waaghalzen. De jongste jaren maakt vooral de contradictoire combinatie van stijlvol genot en inspanning opgang in trendgevoelige kringen. Die tendens wordt perfect vertolkt door de titel Actief genieten. Uitgeverij Lannoo stelde al twee pakketten samen met uitstappen voor familieweekends, een twintigtal onder de titel In groen Vlaanderen en evenveel In de Ardennen (15,95 euro per deel). Er zijn kant-en-klare weekends gepland met voorstellen voor logies, wandelingen, fietstochten en andere activiteiten of bezoeken. Inspirerend, kindvriendelijk, doenbaar en informatief.

Ook interessant bij Actief genieten is de afwisseling tussen tochten die een behoorlijke inspanning vergen en aangenamere afstanden. Die keuze krijgt u ook in Wandelboek Ardense natuur (19,96 euro), een typische loot van de ruim vertakte reeks Dicht-bij-huisgidsen, ook al van Lannoo. Julien Van Remoortere wijst de weg voor veertig lusvormige wandelingen en voegt er uitleg aan toe over de fauna en flora onderweg. De kaarten maken de gids des te praktischer.

Keuze tussen diverse trainingniveaus krijgen we ook in de Lonely Planet-serie Walking in…(22 à 24 euro). Per regio of land worden meer dan zeventig wandelingen van diverse afstanden en moeilijkheidsgraad gedetailleerd beschreven. Kaarten en praktische info horen er ook bij, net als weetjes over fauna en flora. Voor Schotland zit er zelfs een focus over bier en whisky bij.

De ANWB-serie Actief & Anders (ca. 10 euro per deel) brengt zowel autoroutes naar de gekozen regio als wandelingen, fietstochten en andere activiteiten ter plaatse in kaart. Ondanks de bescheiden afmeting en beknopte opzet van deze gidsen, geven ze verbazingwekkend veel bruikbare tips. Ze bereiden uw reis helemaal voor.

Nu u ingewandeld bent, bent u klaar voor het grote werk. Ton Joosten zet u op weg naar De Haute Randonnée Pyrénéenne (Elmar, 19,95 euro): 800 km stappen van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee, verdeeld in 42 etappes. Ook de serie Trekken en klimmen (uitgeverij Tirion, 24,50 euro per deel) doet de wandelfanaat watertanden. Ook weer leuk: er worden zowel tochten voor beginnende trekkers als ervaren bergbeklimmers uitgetekend. Zowel Europese bergregio’s als Nepal kregen al een deel toegemeten. Trek de wandelschoenen maar aan.

Luc De Decker [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content