Red de kinderen !

Sekstoerisme wordt vaak geassocieerd met Thailand, Bangkok en Pataya, maar de Filipijnen vormen een nog schrijnender voorbeeld. De Britse televisie legt de vinger op een open wonde…

“Je kunt het alleen maar omschrijven als misselijk makend. Zulke toeristen kunnen we hier missen, ook al brengen ze dollars binnen,” verklaart een immigratie-ambtenaar voor de camera van een reportageploeg van het ITV-programma Network First. Het probleem van de buitenlanders die op seks met minderjarigen zijn belust, heeft op de Filipijnen schrikbarende afmetingen aangenomen. Naar schatting worden zo’n 60.000 Filipijnse kinderen als prostitué(e) verkocht aan buitenlandse pedofielen.

De Filipijnen hebben hun kwalijke reputatie in oorsprong te “danken” aan de ontelbare hoerententen die destijds als paddestoelen uit de grond rezen rond de Amerikaanse marinebasis Olangopo vlakbij Manila. De krakkemikkige overheidscontrole heeft er intussen voor gezorgd dat ook klanten van onguurder allooi aan hun trekken komen. Het sekstoerisme is uitgegroeid tot een dominante industrie en heeft een enorme macht verworven. De rooftocht van de buitenlanders draait de jongste tijd vooral rond arme, verwaarloosde kinderen.

Het televisieteam van Network First ging in Manila de Ierse katholieke priester Shay Cullen opzoeken. Hij trekt zich al ruim twintig jaar het lot van de straatkinderen van Olangopo aan en neemt het dag na dag op tegen de bloeiende kinderprostitutie. Daardoor kwam hij al herhaaldelijk in botsing met het plaatselijk overheidsapparaat. Ruim tien jaar lang wees de Filipijnse regering pedofielen die kinderen misbruikt hadden gewoon het land uit in plaats van ze ter plekke voor de rechtbank te dagen. Het kwam erop neer dat ze ongestraft ontkwamen omdat de wetgeving in het Westen in dat soort “extraterritoriale” misdrijven niet voorzien had. Pater Cullen houdt zich nu bezig met het verzamelen van bewijzen die hij overhandigt aan de autoriteiten van de landen waar de sex-offenders vandaan komen. Vier jaar geleden is hij bij de westerse regeringen aan het lobbyen geslagen om wetgevingen ingevoerd te krijgen die het mogelijk maken de eigen onderdanen van een land aan te klagen voor seksmisdrijven die ze in den vreemde plegen. Tot nog toe had hij met zijn campagne succes bij de Australische, Noorse, Duitse, Zweedse en Amerikaanse regeringen.

RUDI MACKINTOSH

TV2, maandag 18 maart, 20.35 uur.

Sekstoerisme op de Filipijnen Zo’n 60.000 Filipijnse kinderen worden als prostitué(e) verkocht aan buitenlandse pedofielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content