Recordrace met obstakels

PETER BOURBEAU "Wij vermijden aandelen die zich te veel gedragen als obligaties."

De economische groei en de lage inflatie spelen in de kaart van Amerikaanse aandelen. Het is enkel nog wachten op de beloofde belastinghervorming.

Amerikaanse aandelen zitten al meer dan acht jaar in de lift. “De Amerikaanse S&P500-index is meer gestegen dan de winsten van de grootste 500 Amerikaanse bedrijven”, waarschuwt Lukas Daalder, de hoofdstrateeg van Robeco Investment Solutions. Peter Bourbeau, die voor Legg Mason Clearbridge een fonds van Amerikaanse aandelen beheert, merkt op dat meer dan 40 procent van de aandelen in de index met ruim 10 procent is gedaald sinds begin dit jaar, ondanks de opeenvolgende records van de S&P500. Vooral grote technologiebedrijven zoals Apple, Amazon en Facebook vuren die index aan. Bourbeau heeft daarom zijn posities in technologieaandelen afgebouwd. Hij richt zich op achtergebleven sectoren, zoals financiële diensten en de gezondheidszorg.

Zowat iedereen is het erover eens dat Amerikaanse aandelen duur zijn, maar tegelijk zien de meeste specialisten nog opwaarts potentieel. Daalder noemt Amerikaanse aandelen ook de beste keuze voor wie denkt dat er een beurscorrectie op til is. “Ondanks alle obstakels van de voorbije jaren blijft Wall Street de records aaneenrijgen. Er was geen aandacht voor wat had kunnen mislopen in Noord-Korea, of waar ook ter wereld.” Slecht nieuws treft Amerikaanse aandelen vaak minder hard dan aandelen uit andere regio’s, en ze herstellen bovendien sneller.

De winst

Susan Bao, fondsbeheerder bij J.P. Morgan Asset Management, verwacht de komende kwartalen sterke bedrijfsresultaten. Ze voorspelt een stijging van de Amerikaanse bedrijfswinsten met meer dan 10 procent in 2018. “Wij denken dat de omstandigheden de komende 18 tot 24 maanden gunstig blijven.” De recente daling van dollar geeft zuurstof aan bedrijven met veel activiteiten op de internationale markten. De voorkeur van Bao gaat eveneens uit naar financiële waarden die kunnen profiteren van de economische groei, hun rentemarges kunnen verhogen en volop eigen aandelen kunnen inkopen. Bao wijst erop dat een belastinghervorming vooral gunstig zou zijn voor binnenlandse spelers.

De rente

Een forse renteklim kan roet in het eten gooien. “De lage rente heeft de hausse ondersteund”, weet Bourbeau. Maar hij verwacht niet dat de rente de volgende kwartalen een spelbreker wordt. “Een sterke stijging van de obligatierente is op korte termijn niet waarschijnlijk. Maar, toegegeven, zelfs een bescheiden stijging van de tienjaarsrente zal een impact hebben op de waardering van aandelen.”

Bourbeau: “Wij vermijden daarom aandelen die zich te veel gedragen als obligaties, zoals vastgoedgroepen en producenten van consumptiegoederen. Het heeft weinig zin 25 keer de winst van een bedrijf te betalen, als de winst per aandeel van dat bedrijf slechts 3 procent per jaar zal stijgen.”

Dan koopt Bourbeau liever bedrijven die terecht goedkoop noteren en mogelijk voor een ommekeer staan. Het gaat om aandelen uit de oliesector, zoals Schlumberger en Pioneer Natural Resources. Hij is ook vol lof voor Home Depot, een Amerikaanse keten van meer dan 2000 bouwmarkten voor particulieren en bedrijven. “De groep heeft de aanvallen van Amazon weten af te weren met een agressief prijsbeleid en een focus op huismerken. Het legt een winstgroei van ongeveer 5 procent per jaar voor sinds 2010.”

Frédéric Dineur

Slecht nieuws treft Amerikaanse aandelen vaak minder hard dan aandelen uit andere regio’s, en ze herstellen sneller.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content