RECORDDEAL PFIZER-ALLERGAN IS GEEN EINDPUNT

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Op basis van de omruilverhoudingen komt de fusiedeal tussen Pfizer en Allergan in de buurt van 160 miljard dollar. Dat is voorlopig het grootste overnamebedrag uit de geschiedenis van de farmasector. Maar de overnamecarrousel zal nog niet meteen tot stilstand komen.

De farma- en biotechsector is volop getroffen door de fusie- en overnamekoorts. De meest treffende illustratie daarvan is de aankondiging vorige week van de megafusie van de Viagra-producent Pfizer met Allergan,de maker van Botox. Die overeenkomst was er wellicht nooit gekomen, ware het niet dat de deal belastingbesparingen oplevert. Dat is ook de achilleshiel voor de goedkeuring ervan.

Nog kandidaat-overnemers

De fusie van Pfizer en Allergan is een nieuw hoogtepunt van de fusie- en overnamegolf in de sector, maar zeker geen eindpunt. Er zijn nog flink wat kandidaat-overnemers, die in 2016 weleens hun kans zouden kunnen wagen.

Op de eerste plaats wordt gekeken naar Johnson&Johnson (J&J). De mastodont beschikt over de nodige kasreserves en zou tot meer dan 40 miljard dollar schulden kunnen aangaan. Alleen heeft het bedrijf niet meteen de traditie grote overnames in farma te doen.

Het grootste biotechbedrijf (in termen van marktkapitalisatie) Gilead Sciences heeft wel aangegeven een grote overname in overweging te nemen. Het bedrijf is de jongste jaren pijlsnel gegroeid in de markt van de behandeling van hepatitis C en weet dat het vlak bij piekverkopen staat.

Andere farma- en biotechreuzen die over flink wat financiële capaciteit beschikken zijn Roche, AbbVie, Biogen en Amgen.Maar die capaciteit hoeft niet (meteen) tot een megadeal te leiden.

Ideale prooien

Er zijn ook farmabedrijven waarvan analisten verwachten dat ze een of meerdere afdelingen zouden kunnen afstoten in 2016. Sanofi bijvoorbeeld heeft al aangegeven zijn divisies dierengeneeskunde en generische middelen te willen verkopen. Bij Novartis denken experts aan Alcon, de wereldleider in oogziekten. GlaxoSmithKline wordt zelden genoemd als partij die een grote overname overweegt. Maar wel als mogelijke prooi.

Een van de meest genoemde overnameprooien is het Amerikaanse biotechbedrijf Vertex Pharmaceuticals. Het zou een ideale prooi kunnen zijn voor bijvoorbeeld J&J, Gilead of Biogen. Vertex, met een beurskapitalisatie van 32,5 miljard dollar, is marktleider in de zeldzame ziekte mucoviscidose. Eerder dit jaar heeft het op de Amerikaanse markt een tweede medicijn voor de behandeling van mucopatiënten gelanceerd. Orkambi heeft blockbusterpotentieel. De jaarlijkse verkoop ervan kan een waarde van meer dan 1 miljard dollar hebben. Vertex heeft dan ook een sterke omzet- en winstgroei in het vooruitzicht de komende jaren. Orkambi is intussen ook door het Europese geneesmiddelenagentschap goedgekeurd.

DANNY REWEGHS

Er zijn nog flink wat kandidaat-overnemers in de farmasector, die in 2016 weleens hun kans zouden kunnen wagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content