Recept voor meer eenhoorns

Stijn Fockedey

COLLIBRA IS het eerste Belgische jonge techbedrijf dat op meer dan een miljard dollar wordt gewaardeerd. Het parcours van Collibra bevat nuttige lessen.

Eerst en vooral: het is de verdienste van het team achter Collibra dat het bedrijf zo’n mooi parcours heeft gekend. CEO Felix Van de Maele en zijn medeoprichters Stijn Christiaens, Pieter De Leenheer, Damien Trog en Benny Verhaeghe waren hun tijd ver vooruit toen ze een platform bedachten waarmee bedrijven hun data beter kunnen ontsluiten en controleren wat met die data gebeurt.

Collibra rijdt een zo goed als vlekkeloos parcours. Ongetwijfeld zullen andere Belgische beloftevolle techspelers weleens brokken maken, door foute keuzes of brute pech. Daar kan de steun van de overheid en de privésector weinig aan doen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de omstandigheden voor hen zo goed mogelijk worden als voor Collibra.

Collibra is ontstaan aan de VUB. De universiteit heeft meegeholpen om het eerste startkapitaal te verzamelen. Daarnaast konden de oprichters de aandacht trekken van Tony Mary, die een zeer groot netwerk in de techsector heeft. Mary is de voorzitter van de raad van bestuur. De eerste inkomsten kwamen dankzij een consultancycontract met de Vlaamse overheid en Collibra heeft aandeelhouders die de boel niet blokkeren of snel willen cashen.

Voor veel andere Belgische bedrijven slaat de deur nog te vaak op het verkeerde moment dicht. Startfinanciering tegen goede voorwaarden is meestal geen probleem. Maar de toegang tot een netwerk van mentors en potentiële klanten kan nog veel beter. En de overheid moet niet alleen subsidies geven, maar kan ook meer producten van die bedrijven afnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content