Rampen zijn uitdagingen

Landen die recentelijk getroffen werden door een ramp, krabbelen in 2018 recht. India wordt van de grote economieën de sterkste groeier.

India valt op in de lijst van snelst groeiende landen, niet als de snelste, maar als veruit de grootste. Het zal in 2018 profiteren van een sterkere consumptie, toenemende overheidsinvesteringen en van het feit dat er meer informele economische activiteiten in de formele economie worden meegerekend.

De snelste groeier wordt Bhutan, dat gezegend is met snelstromend water om nieuwe waterkrachtcentrales aan te drijven die elektriciteit aan India leveren. Ook Anguilla (orkaan), Guinee (ebola) en zelfs Myanmar (meer politieke openheid) halen de lijst terwijl ze bekomen van recente rampen die het werk zijn van de natuur of de mens. Grote investeringen in openbare werken verklaren de prestatie van Bangladesh (een spoorwegnet, een grote brug en een kerncentrale) en Djibouti (een luchthaven, een zonnepark en een exportpromotiezone). Cambodja’s regering zal voor de verkiezingen de geldkraan opendraaien en Ghana zal profiteren van nieuwe olie- en gasproductie. Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, zal de vruchten plukken van een bedrijfsvriendelijk beleid.

Rampen zijn uitdagingen

? Voorspellingen voor 2018 tenzij anders aangegeven

? Inflatie: jaar-op-jaargemiddelde

? Bbp: bruto binnenlands product in dollar, berekend op basis van voorspellingen van de wisselkoers in 2018. Kkp is bbp per inwoner op basis van koopkrachtpariteit.

? Alle cijfers zijn afgerond

? london@eiu.com

? Bron: The Economist Intelligence Unit

EUROPA BELGIË

? Bbp-groei: 1,6%

? Bbp per inwoner: $45.063 (kkp: $49.210)

? Inflatie: 1,7%

? Begroting (% bbp): -1,9

? Bevolking: 11,5m

Nu economische hervorming de agenda van de coalitie domineert, blijven de afscheidingsneigingen van Vlaanderen en Wallonië onder controle. Niet dat er geen wrijvingen zijn. De vier partijen in de regering zijn het oneens over het begrotings- en het economische beleid, ook al houdt een duidelijk centrumrechtse consensus in dat haar voortbestaan nauwelijks bedreigd wordt. Het beleid zal focussen op een meer inclusieve economische groei.

DUITSLAND

? Bbp-groei: 1,8%

? Bbp per inwoner: $47.022 (kkp: $52.670)

? Inflatie: 1,5%

? Begroting (% bbp): 0,6

? Bevolking: 82,8m

Angela Merkel zal aan haar vierde achtereenvolgende termijn beginnen als hoofd van een met moeite samengestelde coalitie. Ze wordt voor het eerst in het parlement geconfronteerd met het ultrarechtse, populistische Alternative für Deutschland. In het buitenland is het aan Duitsland, misschien samen met Frankrijk, om de westerse liberale democratie te verdedigen, zich staande te houden tegen de Russische agressie en een Europese Unie te leiden die de brexit het hoofd moet bieden.

FRANKRIJK

? Bbp-groei: 1,7%

? Bbp per inwoner: $40.758 (kkp: $45.860)

? Inflatie: 1,3%

? Begroting (% bbp): -2,9

? Bevolking: 65,2m

La République en Marche van president Emmanuel Macron heeft een comfortabele meerderheid in het parlement en zou vooruitgang moeten boeken met ambitieuze hervormingen. De versoepeling van de arbeidsvoorwaarden zal een prioriteit zijn, en het hervormen van de belastingen en sociale bijstand. De tegenstand zal van de straat komen en van de vakbonden. Het volledig realiseren van de voordelen zal tijd kosten, maar de economie herstelt al.

In de gaten te houden

Franse vergadering. Het FAB 14 Symposium, een verzameling knutselaars, doe-het-zelvers en huiskameruitvinders, komt in juli bijeen in een aantal Franse steden.

GRIEKENLAND

? Bbp-groei: 1,8%

? Bbp per inwoner: $18.736(kkp: $27.600 )

? Inflatie: 1,0%

? Begroting (% bbp): -1,2

? Bevolking: 11,1m

De regering van premier Alexis Tsipras die de radicaal-linkse Syriza-partij en de nationalistische Onafhankelijke Grieken omvat, heeft een meerderheid van slechts drie zetels en overleeft 2018 misschien niet. De noodzakelijke hervormingen zijn onverteerbaar voor zijn aanhang. Ze kan vervangen worden door een coalitie onder leiding van het centrumrechtse Néa Demokratia. De kans op het verlaten van de eurozone bestaat, maar waarschijnlijk niet het komende jaar. De economie zal het snelste groeien in elf jaar tijd, een schrale troost voor de geplaagde Grieken.

IERLAND

? Bbp-groei: 3,0%

? Bbp per inwoner: $72.975 (kkp: $79.340 )

? Inflatie: 0,3%

? Begroting (% bbp): -0,7

? Bevolking: 4,8m

De minderheidsregering van Leo Varadkar geleid door Fine Gael, maar afhankelijk van het niet-aanvalspact met oppositiepartij Fianna Fail, zal moeite hebben om het einde van 2018 te halen. Als ze het overleeft, zal dat ten koste gaan van vooruitgang bij de aanpak van problemen. Als de peilingen een duidelijke voorsprong voor Fianna Fail tonen, zal die partij haar steun aan de regering intrekken, met onverwachte verkiezingen tot gevolg. De economische groei zal afnemen, maar boven de trend van de EU blijven.

In de gaten te houden

Levenskeuzes. Er komt een referendum over de legalisering van abortus. Dat kan botsen met een gepland bezoek van paus Franciscus.

ITALIË

? Bbp-groei: 1,0%

? Bbp per inwoner: $34.074 (kkp: $41.590 )

? Inflatie: 0,9%

? Begroting (% bbp): -2,1

? Bevolking: 59,3m

Een nieuw jaar, nieuwe verkiezingen. De coalitieregering onder leiding van Paolo Gentiloni van de centrumlinkse Partito Democratico zal plaatsmaken voor de volgende in een lange reeks onstabiele coalities. Een hervorming van de kieswet die in oktober 2017 goedgekeurd werd, speelt in het voordeel van de gevestigde partijen ten koste van de populistische Vijfsterrenbeweging, maar garandeert evenmin een afgetekende winnaar. De bescheiden economische groei van 2017 zal verflauwen.

In de gaten te houden

Silvio de overlever. Silvio Berlusconi, de 81-jarige populistische miljardair wiens vierde regering in 2011 geïmplodeerd is, voert campagne en kan misschien de volgende regering beïnvloeden.

NEDERLAND

? Bbp-groei: 2,3%

? Bbp per inwoner: $50.736 (kkp: $55.800 )

? Inflatie: 1,4%

? Begroting (% bbp): 0,4

? Bevolking: 17,2m

De langste formatie aller tijden leverde eind 2017 een coalitie van vier partijen op. Die bezorgde Mark Rutte van de VVD een derde ambtstermijn als premier. De extreemrechtse PVV zal vanuit de oppositie invloed uitoefenen. De openbare financiën zijn in uitzonderlijk goeden doen (het land heeft een begrotingsoverschot) en de groei van het bbp zal naar EU-normen krachtig zijn.

In de gaten te houden

Flog golf. In de zomer opent in Ermelo een golfbaan die in twee richtingen bespeeld kan worden.

NOORWEGEN

? Bbp-groei: 1,8%

? Bbp per inwoner: $79.848 (kkp: $62.600)

? Inflatie: 1,8%

? Begroting (% bbp): 3,8

? Bevolking: 5,4m

De regerende centrumrechtse coalitie van de Conservatieven en de Vooruitgangspartij zal na de verkiezingen van september 2017 vier jaar aan de macht blijven. De regering zal fiscale en monetaire maatregelen nemen om de economische groei in andere sectoren te stimuleren nu de olie-industrie vertraagt. Ook een opkomende woningzeepbel zal nauwlettende aandacht eisen. De consumentenbesteding wordt gestimuleerd door een lage rentevoet en hoge vastgoedprijzen en houdt de economie op gang.

In de gaten te houden

Militaire signalen. Eind 2018 zal Trident Juncture plaatsvinden, een serie grootscheepse NAVO-oefeningen die een signaal moeten zijn voor dreigingen van ver en vooral van nabij.

OOSTENRIJK

? Bbp-groei: 2,0%

? Bbp per inwoner: $49.723 (kkp: $55.380)

? Inflatie: 1,8%

? Begroting (% bbp): -0,8

? Bevolking: 8,6m

De uiterst rechtse Vrijheidspartij was klaar om toe te treden tot de regeringscoalitie voortgekomen uit de verkiezingen van oktober 2017, die de politiek in een meer nationalistisch vaarwater gebracht hebben. De verkiezingen kwamen er na het aftreden van Reinhold Mitterlehner, de leider van de centrumrechtse Oostenrijkse Volkspartij. Die kon toch haar dominante positie bewaren in de coalitie onder haar nieuwe leider Sebastian Kurz.

POLEN

? Bbp-groei: 3,4%

? Bbp per inwoner: $14.768 (kkp: $30.840)

? Inflatie: 2,2%

? Begroting (% bbp): -2,6

? Bevolking: 38,3m

De regering geleid door de Recht-en-Rechtvaardigheidspartij van premier Beata Szydlo regeert met ijzeren hand. Ze controleert de machtsmiddelen van de staat, dreigt de media af en legt de oppositie aan banden. Ondanks protesten in eigen land en dreigende EU-sancties voor maatregelen die de onafhankelijkheid van rechtbanken bedreigen, versterkt de regering haar greep en breidt ze haar invloed uit in de rechtspraak. Anderzijds heeft de regering een bedrijfsvriendelijke economie gekweekt. De groei zal stevig blijven.

PORTUGAL

? Bbp-groei: 1,7%

? Bbp per inwoner: $22.502 (kkp: $33.340)

? Inflatie: 1,3%

? Begroting (% bbp): -1,6

? Bevolking: 10,3m

De regering van de socialist Antonio Costa hangt af van de steun van drie nog linksere partijen voor een meerderheid in het parlement, maar is de verplichtingen van Portugal aan de EU nagekomen, terwijl ze het strenge beleid van haar voorganger enigszins heeft teruggedraaid. Nu de economie herstelt en ze het goed doet in de peilingen, is haar positie voorlopig stabiel, maar toch is er kans op verkiezingen. Nadat hij het gemiddelde van de eurozone had overtroffen, zal de economische groei nu een bescheidener tempo volgen.

RUSLAND

? Bbp-groei: 1,5%

? Bbp per inwoner: $10.719 (kkp: $24.740 )

? Inflatie: 4,0%

? Begroting (% bbp): -1,3

? Bevolking: 147,0m

De regeringsgezinde campagnes voor de presidentsverkiezingen van maart zullen vooral willen vermijden dat een lage opkomst de legitimiteit ondermijnt, en zich minder richten op het aanprijzen van Vladimir Poetin, die vrijwel zeker is van een vierde ambtstermijn. Nu de oppositie gesmoord is en het regime het gezag over politiek en economie stevig in handen heeft, zal de regering focussen op het stimuleren van de economie, nu het land geplaagd wordt door de sancties van het Westen, de zwakke oliemarkt en een dalende beroepsbevolking. De economie zal groeien, maar niet veel.

In de gaten te houden

Aftrap. De Wereldbeker voetbal wordt in juni en juli gespeeld over het hele land.

SPANJE

? Bbp-groei: 2,8%

? Bbp per inwoner: $30.688 (kkp: $40.120 )

? Inflatie: 1,0%

? Begroting (% bbp): -2,4

? Bevolking: 46,4m

De economie herstelt stevig, maar dat zonnige vooruitzicht is in tegenspraak met het politieke beeld. Mariano Rajoy van de conservatieve Partido Popular leidt een minderheidsregering die afhankelijk is van ad-hocdeals met kleine partijen. Waarschijnlijk haalt ze het einde van haar termijn in 2020 niet. De begrotingsonderhandelingen kunnen tot nieuwe verkiezingen leiden. Verdere economische hervormingen zullen niet doorgaan zolang Spanje geen sterkere regering heeft. Maar de veranderingen na de zware financiële crisis zullen het economische herstel op koers houden. Een daling van de nog altijd veel te hoge werkeloosheidscijfers zal ook helpen.

In de gaten te houden

Burgerlijke ongehoorzaamheid. De dreiging van Catalonië om zich onafhankelijk te verklaren heeft het risico op een afscheuring verhoogd, maar een krachtig antwoord van Madrid zal de regio binnenboord houden.

TURKIJE

? Bbp-groei: 4,1%

? Bbp per inwoner: $10.745 (kkp: $26.720)

? Inflatie: 8,0%

? Begroting (% bbp): -2,3

? Bevolking: 81,9m

President Recep Tayyip Erdogan heeft de door de mislukte coup van 2016 geboden kans niet laten liggen. Hij heeft de staat gezuiverd van mogelijke samenzweerders, kritische media het zwijgen opgelegd en de pro-Koerdische oppositie verpletterd. Een referendum heeft in 2017 in een sfeer van beschuldigingen van stembusfraude een grondwetswijziging goedgekeurd die het parlementaire systeem vervangt door een presidentschap met uitvoerende macht. Maar dit wordt pas van kracht na de verkiezingen van 2019. Politieke zorgen zullen op de investeringen wegen, maar toch zal de economie snel blijven groeien.

VER. KONINKRIJK

? Bbp-groei: 1,3%

? Bbp per inwoner: $38.175 (kkp: $45.650 )

? Inflatie: 2,5%

? Begroting (% bbp): -3,5

? Bevolking: 65,9m

De brexit zal de politiek domineren onder de minderheidsregering van de Conservatieven. Premier Theresa May is verzwakt. Interne verdeeldheid ondermijnt de stabiliteit van de regering, haar doeltreffendheid en heel waarschijnlijk ook haar overlevingskansen. Nu het kabinet aan gezag heeft ingeboet, zal het omstreden maatregelen omzeilen en het bezuinigingsbeleid versoepelen. Zo zullen de kansen op een evenwichtige begroting verder verkleinen. De groei zal voor het vierde opeenvolgende jaar vertragen.

ZWITSERLAND

? Bbp-groei:1,4%

? Bbp per inwoner: $84.599 (kkp: $66.780)

? Inflatie: 0,6%

? Begroting (% bbp): 0,2

? Bevolking: 8,5m

De grote coalitie zal proberen de betrekkingen met de EU in goede banen te leiden terwijl de antimigrantenstemming toeneemt, zoals blijkt uit het feit dat de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) twee van de zeven ministerposten bezet. De SVP zal lobbyen voor een anti-immigratiereferendum dat mogelijk de EU-wetten over vrijheid van beweging ondermijnt. De iets betere economische vooruitzichten in Europa en daarbuiten zullen de economie stimuleren, ook al vormen de brexit en de vertraagde Chinese groei nog risico’s.

In de gaten te houden

Wegwijzers. Zo’n 300 atleten uit 30 landen komen naar Bellinzona, Lugano en Mendrisio voor het EK oriëntatieloop.

AZIË AUSTRALIË

? Bbp-groei: 2,4%

? Bbp per inwoner: $51.620 (kkp: $50.920)

? Inflatie: 2,1%

? Begroting (% bbp): -2,1

? Bevolking: 24,8m

De regerende Liberal-National-coalitie is verdeeld. In het lagerhuis heeft ze een kleine meerderheid en in het hogerhuis helemaal geen. Misschien haalt ze de verkiezingen van 2019 niet. Premier Malcolm Turnbull heeft in zijn Liberal Party af te rekenen met tegenstand en zal maar weinig invloed op de parlementaire agenda hebben. Vroege verkiezingen zouden waarschijnlijk resulteren in een Labor-regering en een linkser beleid. Het tempo van de economische groei zal een beetje vertragen ten gevolge van de vertraging in China.

CHINA

? Bbp-groei: 5,8%

? Bbp per inwoner: $9.223 (kkp: $18.350)

? Inflatie: 1,8%

? Begroting (% bbp): -4,4

? Bevolking: 1,38mrd

President Xi Jinping zal het jaar beginnen als de machtigste leider sinds Deng Xiaoping die bijna veertig jaar geleden voor de markteconomie koos. Xi zijn macht is afgelopen oktober bevestigd op het 19de partijcongres. Maar er wachten hem uitdagingen die afbreuk zullen doen aan zijn populariteit. De belangrijkste en dringendste is de beteugeling van de door schulden aangedreven economische expansie van de jongste jaren. Daardoor zal de groei afnemen ten koste van de levensstandaard.

In de gaten te houden

Geperfectioneerd optreden. De 2018 Grammy Tour met winnaars van die prestigieuze muziekprijs zal zijn debuut in China maken. Al zal de censuur wel de scherpe kantjes wegsnijden.

HONGKONG

? Bbp-groei: 2,2%

? Bbp per inwoner: $46.807 (kkp: $63.480)

? Inflatie: 2,3%

? Begroting (% bbp): -0,4

? Bevolking: 7,4m

Carrie Lam is midden 2017 beëdigd als chief executive van de administratieve regio. Ze zal direct van meerdere kanten onder druk worden gezet. Ten eerste door een volksbeweging die meer democratie eist, ten tweede door de oppositie die aandringt op een grotere onafhankelijkheid en ten slotte door Peking dat geen van beide zal toestaan.

Het klimaat voor de buitenlandse handel en investeringen zal verslechteren, nu de Chinese groei vertraagt. De expansie van Hongkong zal overeenkomstig vertragen.

INDIA

? Bbp-groei: 7,8%

? Bbp per inwoner: $1.970 (kkp: $7.720 )

? Inflatie: 4,3%

? Begroting (% bbp): -3,2

? Bevolking: 1,35mrd

De centrumrechtse coalitie van de National Democratic Alliance, gedomineerd door de Bharatiya Janata Party van premier Narendra Modi, zal doorgaan met een ambitieus programma van fundamentele hervormingen, zij het met een wisselende mate van succes. De pogingen om de economie op een efficiëntere en concurrentiëlere leest te schoeien hebben vooruitgang geboekt, maar de hervorming van de beperkingen op de land- en arbeidsmarkt zal meer moeite kosten. Desondanks wordt India de snelst groeiende grote economie van 2018.

INDONESIË

? Bbp-groei: 4,8%

? Bbp per inwoner: $4.041 (kkp: $13.210)

? Inflatie: 4,6%

? Begroting (% bbp): -2,3

? Bevolking: 262,9m

President Joko Widodo zal in het laatste jaar van zijn ambtstermijn gebrand zijn op het binnenhalen van een tweede in 2019. Zonder eigen partij hangen zijn kansen af van de steun van toonaangevende groepen in het parlement. Dat zal omzichtige compromissen vergen. Hij heeft tot nu toe niet de beloften ingelost om het bestuur te hervormen en de corruptie uit te roeien. Hij heeft wel vooruitgang geboekt met hervormingen ten gunste van het bedrijfsleven. Het programma zal de groei in stand houden, maar met een ambitieuzere agenda zou die misschien sterker zijn.

JAPAN

? Bbp-groei: 1,0%

? Bbp per inwoner: $39.806 (kkp: $44.220 )

? Inflatie: 0,4%

? Begroting (% bbp): -5,0

? Bevolking: 127,2m

Premier Shinzo Abe deed in oktober 2017 een gok met vervroegde verkiezingen en won. Zijn coalitie van de Liberaal-Democratische Partij en Komeito behield haar tweederdemeerderheid. Dat verstevigde de positie van Abe en maakte de weg vrij voor een hervorming van de pacifistische grondwet. De hem typerende strategie die monetaire en budgettaire maatregelen naast structurele veranderingen gebruikt om de economie te stimuleren, zal zorgen voor een oppervlakkige groei.

In de gaten te houden

Ondergaande zon. In december zijn de plechtigheden te verwachten ter gelegenheid van het aftreden van keizer Akihito.

MALEISIË

? Bbp-groei: 5,0%

? Bbp per inwoner: $9.976 (kkp: $31.150)

? Inflatie: 2,5%

? Begroting (% bbp): -3,3

? Bevolking: 32,0m

De verkiezingen zijn gepland voor augustus, maar een stevige positie in de peilingen eind 2017 brengt premier Najib Razak er misschien toe ze te vervroegen. De regerende coalitie met Barisan Nasional (BN) zal naar de gunst van de etnische Maleiers dingen en profiteren van het gebrekkige optreden in het parlement van haar belangrijkste tegenstander de Pakatan-Harapancoalitie. Als Najibs partij de United Malays National Organisation, stemmen verliest, zou dat zijn positie in gevaar brengen, maar een volgende termijn voor BN lijkt verzekerd. Ondanks de komende vertraging in China zullen de consumentenuitgaven de groei steunen.

PAKISTAN

? Bbp-groei: 5,5%

? Bbp per inwoner:$1.661 (kkp: $5.780)

? Inflatie: 3,8%

? Begroting (% bbp): -4,6

? Bevolking: 200,8m

De regerende Pakistan Muslim League (Naaz) is op weg naar nog een termijn van vijf jaar na de verkiezingen midden 2018, dankzij investeringen in de infrastructuur en een probleemloos economisch traject. De economische omstandigheden blijven moeilijk en de hervorming zal langzaam vooruitgaan, maar de economie zal reageren op de stabiliteit en een gezonde groei handhaven. De roepie staat voor een devaluatie, maar die wordt uitgesteld tot na de verkiezingen.

SINGAPORE

? Bbp-groei:2,0%

? Bbp per inwoner: $56.321 (kkp: $95.070)

? Inflatie: 1,4%

? Begroting (% bbp): -1,7

? Bevolking: 5,7m

De People’s Action Party die sinds 1959 aan de macht is, zal haar machtspositie behouden. Interne spanningen tussen haar facties en met name binnen de haar nog dominerende familie van de vader des vaderlands Lee Kuan Yew, zullen weinig weerslag hebben op de vlotte afwerking van het programma voor de economie en het bedrijfsleven. Het zal zich concentreren op een actief industrieel beleid dat staatsmiddelen naar begunstigde sectoren leidt.

TAIWAN

? Bbp-groei: 1,3%

? Bbp per inwoner: $23.614 (kkp: $51.710)

? Inflatie: 0,7%

? Begroting (% bbp): -1,1

? Bevolking: 23,5m

De Democratische Progressieve Partij heeft een comfortabele meerderheid in het parlement en krijgt nauwelijks oppositie van de Kwomintang. Ze zal een programma uitvoeren met het oog op het afbouwen van de historische afhankelijkheid van de Volksrepubliek China. President Tsai Ing-wen wil de inkomenskloof tussen de generaties verkleinen door het minimumloon op te trekken, meer uit te geven aan zorg voor kinderen en bejaarden, de pensioenen te hervormen en meer sociale woningen te bouwen.

THAILAND

? Bbp-groei: 3,1%

? Bbp per inwoner: $6.438 (kkp: $18.690)

? Inflatie: 1,0%

? Begroting (% bbp): -2,4

? Bevolking: 69,2m

De Nationale Raad voor Vrede en Orde, de militaire junta achter de coup van 2014, zal het bestuur controleren door zijn dominantie in het parlement. De focus zal liggen op het herstel van de privileges van de traditionele elite die waren aangetast onder de populistische regeringen van Yingluck Shinawatra en haar broer Thaksin. Door een toenemende belemmering van de vrijheid van meningsuiting en vergadering bestaat het risico dat de publieke ontevredenheid verergert. De economie krijgt krachtige stimulansen door openbare investeringen, voornamelijk in infrastructuur. De privé-investeringen blijven achter.

VIETNAM

? Bbp-groei: 6,5%

? Bbp per inwoner: $2.304 (kkp: $7.270)

? Inflatie: 4,0%

? Begroting (% bbp): -5,1

? Bevolking: 96,5m

De communistische partij blijft stevig in het zadel, maar de bevolking uit steeds openhartiger haar ongenoegen over de corruptie en milieuverontreiniging. Er wordt al strenger opgetreden tegen hen die hun mond openen. Tegelijk is er een voorzichtige campagne van economische liberalisering opgestart. De prijscontrole wordt deels versoepeld en privé-investeringen in staatsbedrijven worden mogelijk. Dit zal in combinatie met een snelle loonstijging en toegankelijker krediet de economische groei rond de 6,5 procent laten draaien.

ZUID-KOREA

? Bbp-groei: 2,3%

? Bbp per inwoner: $29.902 (kkp: $39.350)

? Inflatie: 1,7%

? Begroting (% bbp): -0,6

? Bevolking: 51,2m

Moon Jae-in van de liberale Democratische Partij zal in het begin van zijn eerste termijn als president proberen de regels voor corporate governance te veranderen, werkgelegenheid te scheppen en de sociale zekerheid genereuzer te maken. Maar zijn zwakke positie in een versnipperd parlement zal zijn hervorming vertragen. De fundamentelere taak om het door export gedreven Koreaanse groeimodel te veranderen, zal meer tijd kosten. De afhankelijkheid van de vertragende Chinese markt zal de groei belemmeren.

In de gaten te houden

Contra Kim. De dreiging van Noord-Korea zal een grotere schaduw werpen naarmate het confronterende buitenlandse beleid van Amerika zich meer laat voelen.

NOORD-AMERIKA CANADA

? Bbp-groei: 2,0%

? Bbp per inwoner: 46.340 (kkp: $47.150)

? Inflatie: 1,7%

? Begroting (% bbp): -2,4

? Bevolking: 37,0m

De oppositiepartijen zullen eindelijk herstellen van hun zware nederlaag bij de verkiezingen van 2015 en meer tegenwind bieden aan de regering van Justin Trudeau van de Liberal Party. De regering is doorgegaan met beleid om middeninkomens op te trekken, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de economische groei aan te zwengelen. Maar nieuwe veranderingen zullen moeilijker te realiseren zijn. De economie zal niet langer op het kookpunt verkeren na de snelste groei in zes jaar in 2017, maar de uitgaven door consumenten, bedrijven en de overheid zullen haar warm houden.

MEXICO

? Bbp-groei: 1,9%

? Bbp per inwoner: $9.338 (kkp: $18.920)

? Inflatie: 3,9%

? Begroting (% bbp): -2,3

? Bevolking: 130,8m

President Enrique Peña Nieto van de centrumrechtse Partido Revolucionario Institucional zal de verkiezingen van juni ingaan als iemand die heeft afgedaan (hij is beperkt tot één ambtstermijn). Andrés Manuel López Obrador van de linkse Movimiento Regeneración Nacional maakt een goede kans om hem op te volgen. Hij profiteert van het groeiend aantal stemmen tegen de gevestigde orde. De regering zal focussen op bedrijfshervormingen en op het beantwoorden van eventuele protectionistische maatregelen van de VS. De hervormingsinspanning zal het fundament van de economie versterken.

In de gaten te houden

Nafta-race tegen de klok. De heronderhandeling van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst moet begin 2018 zijn afgerond, voor de Amerikaanse en Mexicaanse verkiezingen.

VER. STATEN

? Bbp-groei: 2,2%

? Bbp per inwoner: $61.454 (kkp: $61.454)

? Inflatie: 2,0%

? Begroting (% bbp): -3,7

? Bevolking: 329,2m

Aangenomen dat Donald Trump president blijft, zal zijn America-First-programma vaker falen dan slagen. Storende elementen in zijn Republikeinse Partij, met name in het Congres, zullen veel van zijn plannen blokkeren. Maar een belastinghervorming zou erdoor moeten raken en hij zal succes hebben met het terugdraaien van regulering. Het diepgaande onderzoek naar zijn eventuele banden met Rusland zal een jaar lang voor afleiding zorgen. Een economische groei van rond 2 procent is de nieuwe norm, ondanks Trumps bewering dat hij die tot 3 procent kan optrekken.

LATIJNS-AMERIKA

ARGENTINIË

? Bbp-groei: 3,3%

? Bbp per inwoner: $14.373 (kkp: $23.100)

? Inflatie: 14,6%

? Begroting (% bbp): -5,6

? Bevolking: 44,7m

Het politieke toneel blijft onvoorspelbaar onder de centrumrechtse president Mauricio Macri en zijn minderheidsregering. Ondanks een vijandig parlement heeft Macri de economie gestabiliseerd na het wanbeleid van zijn voorganger. Hij voert nu campagne voor economische hervormingen die de komende jaren het fundament zullen vormen voor groei. Maar voorlopig hebben besparingen de zwaargeplaagde kiezers tegen hem in het harnas gejaagd. De politieke gemoederen zijn verhit, maar het tempo van de economische groei is het hoogste sinds 2011.

BRAZILIË

? Bbp-groei: 2,0%

? Bbp per inwoner: $9.858 (kkp: $16.010)

? Inflatie: 4,0%

? Begroting (% bbp): -7,1

? Bevolking: 209,2m

Bondgenoten van Dilma Rousseff, die in 2016 werd afgezet na een begrotingsschandaal, hopen op de val van haar opvolger, de ook al door schandalen geplaagde president Michel Temer. Toch zal hij zijn plan doorzetten om de arbeidsvoorschriften te moderniseren ondanks de vijandigheid in politieke en juridische kringen. De schermutselingen zullen zijn politieke invloed uithollen en zijn ster zal tanen naarmate de verkiezingen in oktober naderen. Een pensioenhervorming die van essentieel belang is voor de economische gezondheid op lange termijn, zit er tijdens zijn bewind niet in.

CHILI

? Bbp-groei: 2,7%

? Bbp per inwoner: $16.422 (kkp: $25.510)

? Inflatie: 2,7%

? Begroting (% bbp): -2,4

? Bevolking: 18,2m

De centrumlinkse regering van president Michelle Bachelet zal naar het einde van haar termijn in maart strompelen. Ze wordt geplaagd door corruptieaanklachten, een sputterende economie en een moeizame vooruitgang. Ze zal waarschijnlijk worden vervangen door de centrumrechtse Chile-Vamos-coalitie onder de voormalige president Sebastián Piñera. Zijn regering zou de belastings- en bedrijfshervormingen eerder bijstellen dan vervangen. Want de kiezers zijn meer gefrustreerd over de armzalige toepassing dan over het beleid zelf. Een fris team zal de economie een duwtje in de rug geven na een futloos 2017.

CUBA

? Bbp-groei: 1,8%

? Bbp per inwoner: $8.989 (kkp: $13.280)

? Inflatie: 5,0%

? Begroting (% bbp): -5,5

? Bevolking: 11,5m

Raúl Castro zal zich in februari terugtrekken als president, maar hij blijft hoofd van de communistische partij en mogelijk ook van het leger. Vicepresident Miguel Díaz-Canel wordt waarschijnlijk zijn opvolger. Maar bij de machtsoverdracht zal wat ellebogenwerk horen. De voorzichtige overgang naar een marktgerichtere economie is bezig, maar de manoeuvreerruimte wordt beperkt door de aanhoudende crisis in Venezuela, een essentiële bondgenoot, en de toenemende vijandigheid van Amerika.

VENEZUELA

? Bbp-groei: -6,0%

? Bbp per inwoner: $7.407 (kkp: $12.760)

? Inflatie: 1.104%

? Begroting (% bbp): -15,8

? Bevolking: 31,8m

Nicolás Maduro heeft de macht stevig in handen ondanks maanden van dodelijke protesten. De wetgevende macht is in handen van een Grondwetgevende Vergadering waarin getrouwen zitten. Het door de oppositie gedomineerde congres is buitenspel gezet. De regering zal zich verzetten tegen de verkiezingen die in december 2018 zouden gehouden worden. Hyperinflatie en wanbetaling van schulden hebben de economie dan misschien allang gekelderd.

MIDDEN-OOSTEN EN AFRIKA IRAN

? Bbp-groei: 5,7%

? Bbp per inwoner: $5.879 (kkp: $22.060)

? Inflatie: 13,5%

? Begroting (% bbp): -2,0

? Bevolking: 82,0m

De herkozen president Hassan Rouhani vertegenwoordigt een hervormingsgezind deel van de samenleving. Maar in de Iraanse context houdt dat voorlopig alleen wat minder religieus conservatisme in dan bij de hardliners. Er zal oorlogszuchtige taal gesproken worden door Iran en de regering-Trump over het kernakkoord van 2015, en het akkoord zelf loopt gevaar. De voorzichtige sociale en economische versoepeling zal doorgaan. De vruchten van de hervormingen zullen de lage olieprijs compenseren.

IRAK

? Bbp-groei: 3,4%

? Bbp per inwoner: $4.796 (kkp: $17.210 )

? Inflatie: 2,0%

? Begroting (% bbp): -6,6

? Bevolking: 39,2m

Regeringstroepen en hun bondgenoten zullen de laatste steunpunten van IS oprollen, maar de groep zal nog jaren een dreiging blijven. Rivaliserende groepen zullen wedijveren om de macht over de bevrijde gebieden. De aandacht zal verschuiven naar de tegenstellingen, met name het diepe wantrouwen tussen soennieten en sjiieten. Het Koerdische verlangen naar autonomie zal in het noorden blijven smeulen.

ISRAËL

? Bbp-groei: 4,4%

? Bbp per inwoner: $44.019 (kkp: $41.020)

? Inflatie: 1,3%

? Begroting (% bbp): -2,0

? Bevolking: 8,8m

Persoonlijke rivaliteit en ideologische geschillen ondermijnen de eensgezindheid in de rechtse coalitie van premier Benjamin Netanyahu. Mogelijk worden verkiezingen noodzakelijk voor het eind van zijn termijn in 2019. Netanyahu maakt veel kans om te winnen dankzij zwakke tegenstanders, een sterke economie en de steun van de regering-Trump. Maar misschien wordt hij voortijdig gevloerd door fraudeonderzoeken.

SAUDI-ARABIË

? Bbp-groei: 2,3%

? Bbp per inwoner: $21.042 (kkp: $55.450)

? Inflatie: 3,1%

? Begroting (% bbp): -8,3

? Bevolking: 33,6m

Kroonprins Mohammad bin Salman krijgt een stevige greep op de macht ten koste van zijn vader, koning Salman bin Abdul Aziz Al Saud. Hij focust op een plan dat het land moet voorbereiden op minder vraag naar olie. Het land moet ook coalities vormen met andere landen in de strijd om regionale dominantie met Iran. De economische hervormingen gaan traag, de groei slabakt.

SYRIË

? Bbp-groei: 3,4%

? Bbp per inwoner: $1.852 (kkp: $3.970)

? Inflatie: 30,2%

? Begroting (% bbp): -8,3

? Bevolking: 18,5m

De hevigheid waarmee de burgeroorlog in 2011 begon, zal verwateren tot een feitelijke opdeling. De president Bashar al-Assad zal de dichtbevolkte kern beheersen en de door het Westen gesteunde rebellen, Koerden en islamistische groepen zullen de rest onder elkaar verdelen. Het land zal een speelbal blijven, nu Rusland en Iran het regime overeind houden en Amerika en zijn bondgenoten IS bestoken.

ZUID-AFRIKA

? Bbp-groei: 1,8%

? Bbp per inwoner: $5.590 (kkp: $13.780)

? Inflatie: 5,4%

? Begroting (% bbp): -4,0

? Bevolking: 57,4m

Het gezag van president Jacob Zuma werd eind 2017 op de proef gesteld toen het African National Congress (ANC) een nieuwe leider moest kiezen. Het was een strijd tussen voor- en tegenstanders van de in opspraak geraakte president. Als hij zijn kandidaat niet kan laten winnen, kan dat Zuma’s val betekenen, ook al zal het ANC aan de macht blijven tot de verkiezingen in 2019. Een verlaging van de kredietrating zal het vertrouwen van investeerders verminderen.

Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen
Rampen zijn uitdagingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content