Radio 3 op stap

Elke zomer trekt Radio 3 een weekend lang zijn muzikale tenten op in een regionaal centrum. Dit weekend is Aarschot aan de beurt.

Dat radio- en tv-zenders in de zomermaanden de boer opgaan, is niets nieuws. Zelfs Radio 3, de “klassieke” poot van de BRTN, zoekt in de zomer graag de luisteraars en vooral de nog-niet-luisteraars op dicht bij huis. Pieter Andriessen, hoofd van Radio 3 verwoordt het opzet mooi, met een citaat van Georg Büchner : “Als we de schoonheid niet kunnen delen, dan is ze misdadig en anders niets.” Dit jaar rukt Radio 3 uit naar Aarschot.

Het openingsconcert in de Stadsfeestzaal op vrijdag 21 juni wordt gebracht door Stijn en Steven Kolacny (allebei piano) en het Arriaga Kwartet, met werk van Mozart (Fantasie nr. 2 in f voor piano vierhandig), Dvorak (Kwintet in A, opus 81) en Arthur Meulemans (Kwintet voor piano en strijkkwartet, 1946). Meulemans, beschouwd als de componist die het impressionisme in Vlaanderen heeft binnengebracht, is geen toevallige keuze : hij was afkomstig uit Aarschot, woonde er een hele poos en was er organist. Schrijver Ernest Claes, die ook graag in het stadje vertoefde, omschreef hem als : “Den Tuur… dat is de meester Arthur Meulemans van Aarschot, klein en dun, hartelijk en vinnig enthousiast, alles trilde en zong en snaarde in die kerel, al muziek dat er aan was, zijn hele corpus kon een piano zijn : ge kreeg de indruk dat hij, als ge hem met een vinger moest aanraken, zou zinderen als een Stradivarius.” Naar aanleiding van het muziekfeest in Aarschot brengt platenmaatschappij Phaedra overigens een cd uit met muziek van Arthur Meulemans en zijn broer Herman uit.

Zaterdag start men op de middag met een panelgesprek onder de noemer ” Fin de millennium. Aarschot en de eeuwige pest”, over de aidsproblematiek en de verandering die die teweegbrengt in onze mentaliteit en gedragingen. Nadien zal iets luchtigers allicht welkom zijn : op de Grote Markt speelt The Jos Moons Big Band werk van onder meer Gillespie, Ellington en Hampton, om nadien het podium vrij te maken voor pareltjes uit het Hageland, gebracht door het Brabants Volksorkest. Op het avondconcert in de Sint-Pieterskerk van Langdorp vertolkt het ensemble La Reverdie “oude muziek” uit de archieven van de Hertogen van Arenberg.

Zondag is er eerst de eredienst, opgeluisterd door het BRTN-koor. U kan ook naar een babbel met Brigitte Raskin, GAL, Johan Anthierens, Mark Schaevers, Luc Huyse en Jean-Pierre Rondas (een alternatieve “hoogmis” ?). De matinee is voor het Walter Boeykens Ensemble, het slotconcert voor het BRTN-Filharmonisch Orkest, dat Smetana, Mozart, Debussy en Arthur Meulemans presenteert.

RAF PAUWELS

De toegang tot de meeste evenementen is gratis, maar reserveren is verplicht : tel.(016)56.48.24.

Radio 3 in Aarschot Een weekend vol live-concerten, animatie en lezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content