Qualcomm

De smartphonemarkt, en dan vooral het duurdere segment, is stilaan matuur aan het worden, met lage groeicijfers. Dat is niet alleen een probleem voor de producenten van die mobiele toestellen, maar ook voor de toeleveranciers. Tot die categorie behoort Qualcomm. Het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf produceert chipsets (processoren en het communicatiegedeelte) voor smartphones en andere mobiele toestellen. Het bezit ook de intellectuele rechten op de protocols voor mobiele communicatie (CDMA, SCDMA) die het bedrijf heeft ontwikkeld. Producenten van mobiele toestellen die van die protocols gebruikmaken, moeten Qualcomm daarvoor een vergoeding per verkocht toestel betalen. Ook de patentenafdeling van Qualcomm (QTL) heeft bij een lagere verkoop minder inkomsten.

Qualcomm moet zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling om technologisch aan de top te kunnen blijven. Het budget daarvoor bedraagt bijna 5 miljard USD op jaarbasis. Er is ook de toenemende concurrentie van grote producenten die hun eigen chipsets ontwikkelen en van (Chinese) bedrijven die dit kostenefficiënter kunnen. Het gevolg is dat Qualcomm af te rekenen heeft met een dalende omzet. Na een achteruitgang in 2015 (-3%) zal de omzet ook in het lopende boekjaar (afsluitdatum 30/9) opnieuw lager uitkomen. De consensusprognose gaat uit van een daling met ruim 8 %.

De cijfers van het derde kwartaal waren beter dan verwacht, met een omzet van 6,03 miljard USD, 4 % meer dan een jaar eerder en zelfs 9 % hoger dan in het tweede kwartaal. Ook de brutomarge steeg naar 60,2 %. De omzet van de halfgeleiderafdeling QCT bleef op jaarbasis ongewijzigd, maar door een hoger aandeel van goedkopere halfgeleiders daalden de gemiddelde verkoopprijzen. De winstmarge van QCT bleef steken op 9,5 %, maar Qualcomm maakt zich sterk dat het die in het vierde kwartaal kan opkrikken naar minstens 16 %. Op middellange termijn moet zelfs 20 % mogelijk worden, wanneer de afhankelijkheid van het smartphonesegment daalt. Qualcomm zet ook in op andere segmenten zoals servers, zelfrijdende auto’s, drones en het internet der dingen. Bij de licentieafdeling QTL bedroeg de winstmarge 85,8 %. Vorige maand werden nieuwe licentiedeals afgesloten met Chinese smartphoneproducenten Oppo en Vivo. Qualcomm had eerder al een overeenkomst met Xiaomi.

Eerder dit jaar werd het kwartaal dividend met 10 % opgetrokken, tot 0,53 USD per aandeel. Tijdens de drie eerste kwartalen van dit boekjaar spendeerde Qualcomm 5,7 miljard USD aan dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Toch is de vrije kasstroom positief. Met 4,93 miljard USD ligt die sinds de start van het boekjaar 10 % hoger dan een jaar eerder. De prognose voor het volledige boekjaar bedraagt 6,5 miljard USD. Qualcomm had op het einde van het derde kwartaal voor 31 miljard USD aan cash en kortetermijnactiva op de balans staan, tegenover 11,8 miljard USD aan schulden.

Conclusie

Qualcomm houdt goed stand in een erg competitieve markt, is financieel gezond en genereert positieve vrije kasstromen. De onderwaardering tegenover het beursgemiddelde is wel helemaal verdwenen. Tegen bijna 15 keer de verwachte winst en met een rendement van iets meer dan 3 % vinden we het aandeel niet langer koopwaardig. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content