PROPERE GROEI

Het familiale schoonmaakbedrijf Vandezande wist in vijf jaar tijd zijn omzet en tewerkstelling méér dan te verdubbelen.

Een familiebedrijf binnen de schoonmaaksector, met een snelle groei de voorbije vijf jaar. Voor Albert Vandezande, gedelegeerd bestuurder van de gelijknamige nv, is dat geen verrassing, op een markt die nochtans door multinationals wordt gedomineerd.

“Het directe contact tussen de klant, ons personeel, en wij als directie, is in deze sector heel belangrijk. Bij een multinationaal schoonmaakbedrijf moet je eerst zeven directeurs raadplegen.” Het bedrijf uit Vaalbeek, een deelgemeente van Oud-Heverlee, zag de omzet van 200 miljoen in 1990 groeien naar 500 miljoen in 1996. Het aantal werknemers steeg van 100 naar 470 (deeltijdsen inbegrepen). De snelle groei wordt bovendien grotendeels met eigen middelen gefinancierd door het 100 %-familiebedrijf. De helft is eigen vermogen, in 1995 werd op een omzet van 400 miljoen frank 7 miljoen frank winst gemaakt. “We hanteren niet de laagste prijzen op de schoonmaakmarkt. We betalen geen lonen in het zwart en hebben geen achterstand bij de sociale zekerheid. Als je de prijssamenstelling uitlegt via directe contacten met de klant, worden die hogere prijzen aanvaard.”

Die klanten zijn overigens zeer divers, en zitten verspreid over heel Vlaanderen. Zowel ziekenhuizen als grote en kleine bedrijven, hoofdzakelijk kantoren, worden gereinigd. In Brussel werkt Vandezande onder meer in het Europees parlement.

Schoonmaak is voor Vandezande een nog vrij recente diversificatie. Grootvader Jozef Vandezande startte in de jaren dertig een bouwbedrijf, waarvan vader Louis en zoon Albert in 1965 het roer in handen namen. De eenmanszaak werd eerst omgevormd tot bvba, en is sinds 1982 een nv. In 1984 werd gediversifieerd naar de schoonmaak, in 1986 kwamen er schilderwerken bij. De drie complementaire activiteiten worden nog steeds onder de éne nv gerangschikt. “Het schilderwerk is gegroeid uit de schoonmaak,” weet Albert Vandezande. “Onze klanten vroegen om de kantoren na het reinigen ook te schilderen. Drie vierde van het schilderwerk gebeurt voor klanten waar we ook bouwen en reinigen.” 415 werknemers maken schoon, 40 bouwen, 15 schilderen. De personeelsgroei doet zich voor in de drie segmenten.

De 56-jarige Albert wordt sinds enige tijd geassisteerd door zoon Eddy en dochter Kristien. Daarmee staat de vierde generatie klaar, wat in een familiaal bedrijf eerder een uitzondering is. Eddy leidt de bouwactiviteiten, Kristien legt zich toe op de verkoop.

ALBERT EN EDDY VANDEZANDE (VANDEZANDE) Familiale groeier in complementaire activiteiten : bouwen, schilderen, schoonmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content