Projective wil sneller internationaal groeien

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Capco, Swift, Financial Architects, Clear2Pay. Aan het lijstje van Belgische dienstenleveranciers aan de financiële sector die verkocht zijn aan een buitenlandse speler, mag nog een naam worden toegevoegd: Projective.

Projective werd in 2006 opgericht door Stefan Dierckx en Filip Bosschaert, twee oud-medewerkers van Capco. Bosschaert stapte een jaar geleden uit het kapitaal. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in projectmanagement voor banken en verzekeraars realiseerde in tien jaar een mooi groeitraject. Enkele overnames in België en Nederland stuwden Projective in 2015 naar een geconsolideerde omzet van 20 miljoen euro. De onderneming heeft vestigingen in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, en telt 110 projectmanagers.

“Op de Belgische markt zijn zo’n zestig mensen voor Projective actief”, zegt CEO Stefan Dierckx. “Daarmee zitten we in eigen land bijna aan onze limiet. De groei moet vooral van het buitenland komen. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben we de voorbije jaren mooie activiteiten uitgebouwd, maar daar kruipt erg veel tijd en energie in.”

Het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar goed voor 30 procent van de groepsomzet. Projective lonkte naar overnames om zijn positie in de Londense City verder te versterken, maar vond geen geschikte doelen. “Omdat we vasthouden aan onze focus op projectmanagement”, verklaart Dierckx. “Wij willen onze activiteiten niet uitbreiden met consultancy en advies, wij voeren enkel uit.”

Eigen koers

Om toch sneller in het buitenland te groeien, had Projective behoefte aan een partner met een sterk internationaal netwerk. Dat werd het Duitse Wincor Nixdorf. De Duitsers, die op het punt staan zelf overgenomen te worden door het Amerikaanse Diebold, kochten 51 procent van de aandelen van Projective. 49 procent blijft bij de vorige aandeelhouders: de oprichters, de leden van het directiecomité en een 25-tal werknemers.

Dierckx maakt zich sterk dat Projective onder de nieuwe eigenaar zijn eigen koers kan blijven varen: “We hebben daarover garanties op papier gekregen. De sterkte van Projective zit in de onafhankelijke en neutrale rol die we spelen voor onze klanten. In de constellatie met Wincor Nixdorf is onze neutraliteit verzekerd. Het is niet de bedoeling dat Projective geïntegreerd wordt in de groep.”

De fusie van Diebold en Wincor Nixdorf lijkt vooral ingegeven door defensieve motieven. Samen worden ze de grootste verdeler van cash- en betalingsautomaten. Tegen eind maart moet die operatie zijn afgerond. De markt van cash- en betaalautomaten krimpt doordat banken kantoren sluiten, en online en mobiel bankieren aan belang winnen.

Volgens analisten zoeken Diebold en Wincor Nixdorf daar een antwoord op in schaalvergroting en kostenbesparingen. Met de vrijgekomen middelen wil de groep meer investeren in software en dienstverlening. Diebold Nixdorf levert zijn hardware aan vele duizenden financiële instellingen wereldwijd en wil meer software en diensten aan zijn cliënteel verkopen, luidt de redenering.

Dierckx gelooft dat de overname door Wincor Nixdorf de groei van Projective kan versnellen. “De voorbije jaren groeiden we 20 tot 25 procent per jaar. Met het commerciële netwerk van Wincor Nixdorf moet de groei hoger uitkomen. Onze ambitie is een Europese speler met 400 à 500 projectmanagers worden.”

De meest voor de hand liggende expansie zal richting Duitsland gaan, de thuismarkt van Wincor Nixdorf. “Duitsland is een land met veel grote en middelgrote banken en verzekeraars”, zegt Dierckx. “Daar ligt een geweldig potentieel. We plannen de komende jaren nieuwe kantoren in Duitsland, maar ook in Frankrijk en Scandinavië.”

Banken en verzekeraars

In de tien jaar dat Projective actief is, heeft Dierckx de inhoud van de projecten zien veranderen. “Nu staan vooral IT-projecten met het oog op regulering en compliance, en de digitalisering van de back- en de frontoffice centraal”, zegt Dierckx. “De banken begrijpen dat ze met een verouderd IT-systeem zitten dat niet in staat is de snelle ontwikkeling van apps en mobiel bankieren te volgen.”

Door de jaren zijn verschillende lagen en systemen door elkaar geweven. “Het ontrafelen van die ingewikkelde IT-spaghetti bij de banken garandeert ons de komende jaren een pak werk”, zegt Dierckx. “Ook in de verzekeringssector moet nog een heleboel gebeuren. De banken hebben de voorbije tien jaar gigantische stappen vooruit gedaan in het digitaliseren en automatiseren van hun processen. De verzekeraars lopen enkele jaren achter.”

Fintech-ecosysteem

Dierckx blijft na de overname CEO van Projective. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan een aantal fintechbedrijven en -projecten. Samen met zijn vriend en zakenpartner Jürgen Ingels (die sinds 2011 onafhankelijk bestuurder is bij Projective) is Dierckx betrokken bij het ecosysteem Eggsplore en het investeringsfonds Smartfin Capital. Ze richtten ook het fintechbedrijf The Glue op.

The Glue ontwikkelt software die als het ware een laag legt boven de verouderde IT-erfenis van de banken, waardoor snelle klantencontacten en gebruiksgemak mogelijk worden zonder dat de onderliggende IT-systemen overbelast worden. The Glue heeft contracten afgesloten met twee grootbanken.

“Projective en The Glue staan centraal in het fintech-ecosysteem dat we ontwikkelen”, zegt Dierckx. “Projective heeft een net van financiële instellingen als cliënteel. The Glue kan die klanten een IT-oplossing bieden die hen toelaat grote stappen voorwaarts te zetten in de klantenbeleving, zonder de oude systemen overboord te gooien. En voor al die startende fintechbedrijven die Eggsplore huisvest kan The Glue toegang bieden tot de interface van de banken. Want zij mogen dan wel mooie ideeën hebben en nieuwe producten ontwikkelen, zonder communicatie met de IT van de banken kom je niet ver.”

Patrick Claerhout

“Het is niet de bedoeling dat Projective geïntegreerd wordt in de groep Diebold Nixdorf”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content