Profiteer maximaal van digitaal

In een mum van tijd heeft de digitale camera haar voorganger uit de markt geduwd. Een overzicht van de interessantste accessoires voor wie net dat ietsje meer wil.

1 Reisgeheugen

Een draagbare pc gaat niet altijd mee op reis. En hoewel de capaciteit van de geheugenkaarten almaar groter wordt (kaarten van 1 tot 2 GB worden gemeengoed), bestaat het risico dat zelfs dát niet volstaat. Vooral als u dwangmatig aan de lopende band beeldjes begint te schieten…

Gelukkig zijn er nu kleine, autonome harde schijven verkrijgbaar die functioneren zonder pc-verbinding. Denk maar aan de X Drive III van Memup. Deze kaartlezer is uitgerust met een geheugen van 40 tot 100 GB, werkt op batterijen en kan alle DF-geheugenkaarten lezen. Ook andere merken pakken met dergelijke toestellen uit. Zo is er Vosonic, dat zijn producten via het web aanbiedt. Deze harde schijven lenen zich perfect om elke avond uw DF-geheugen leeg te maken en ‘s anderendaags weer volop kiekjes te maken.

Een tip: sla de beelden op een iPod op. Hiervoor hebt u wel een adapter nodig: de camera connector van Apple (reken 30 euro).

2 Virtuele albums

Zodra de reis erop zit, zult u alle foto’s allicht naar uw computer transfereren om daar een fotoalbum aan te leggen. Daarvoor kunt u het kosteloze Googlepakket Picasa gebruiken. Als u dit installeert, gaat het automatisch al uw beeldmappen doorzoeken en de inhoud tonen in de vorm van miniaturen. De dappersten, die elk beeldje een nieuwe naam geven, worden beloond door de ultrasnelle en zeer praktische zoekfunctie van Picasa. Het is in Picasa ook mogelijk bestanden via e-mail te sturen en toe te voegen aan een blog. En dan zijn er nog een reeks snelle retoucheerfuncties: bijsnijden, de lichtsterkte regelen, rode ogen herstellen enzovoort.

Wilt u uw digitale foto’s delen? Test dan Flickr (Yahoo!) waarmee u uw foto’s gratis kunt opslaan en online publiceren. U hebt recht op een maandelijkse transfer van 20 MB aan afbeeldingen om te hosten. Die kunt u delen met een beperkte kring vrienden (die zich moeten inschrijven) of met alle Flickrsurfers. Voordeel van dit systeem: de bestanden behouden hun oorspronkelijke formaat. Zo kunt u uw foto’s van eender waar recupereren om ze met een goede kwaliteit te laten afdrukken. Heel wat onlinelabs bieden eveneens krachtige albumsystemen aan, maar geven alleen in lage resolutie toegang tot de clichés. Flickr heeft ook een beter uitgewerkte formule: voor 25 dollar per jaar mag u 2 GB transfereren en geniet u extra functies.

3 Een goede in- en afdruk

Kunt u grootouders blijer maken dan met een mooie selectie keurig afgedrukte foto’s? En u hebt meer dan genoeg keuzemogelijkheden. De eerste: gewoon alle af te drukken bestanden afleveren bij de fotograaf. Hij zal u het gepaste formaat aanraden en indien nodig suggereren om ze bij te snijden of retouches uit te voeren op de kleuren.

Andere mogelijkheid: de onlinelabs. Heel wat in België bekende merken bieden deze diensten aan: Spector, Photoways, Skynet, Kodak, MediaMarkt enzovoort. Ook andere, zoals Foto.com en Pixdiscount, lonken met zeer aantrekkelijke tarieven naar het Belgische publiek. Houd rekening met meerdere factoren: de prijs (vanaf 0,07 euro per foto), het soort uitvoering en de kwaliteit van de afdrukken. Sommige onlinelabs bieden agenda’s, kalenders en massa’s voorwerpen met uw beste opnames aan. Hiervoor kunt u maar best over snelle internettoegang beschikken, want verzenden duurt lang. Voor de meeste diensten moet u ook een klein softwarepakket installeren om de via het internet af te drukken bestanden te verzenden. Een laatste formule levert de perfecte autonomie, maar is niet de goedkoopste: een fotoprinter die onafhankelijk van de computer werkt, zodat u rechtstreeks vanuit uw toestel of geheugenkaart kunt afdrukken, zelfs op reis. Hiermee is alleen het klassieke formaat 10 x 15 cm mogelijk, op fotopapier. Geen vergrotingen, geen tekstafdruk. Deze modellen zijn klein en beschikken over een controlescherm voor beperkte retouches. Ze werken snel en zijn handig om overal mee te nemen.

“Een printer voor heel eenvoudige liefhebberij,” vindt Renaud Labracherie, adjunct-hoofdredacteur van het magazine Micro Photo Vidéo. “Geen ingewikkelde regelingen, en de kwaliteit van de afdrukken is zeer goed. Deze toestellen worden almaar autonomer: ze rukken zich los van de pc dankzij de aan te sluiten randapparatuur. ” Bij deze ’10×15′-printers vechten twee grote technologieën om de heerschappij: inkjet en thermische sublimatie. Hun kwaliteit is vergelijkbaar en volstaat voor dit afdrukformaat. De levensduur van de afdrukken is identiek: specialisten hebben het over honderd jaar. De troef van thermische sublimatie is de mogelijkheid om het aantal afdrukken zeer nauwkeurig te controleren: de gebruiker koopt ‘printklare’ packs die bestaan uit patronen en bijbehorend papier. Reken op ongeveer 0,30 euro per foto, net zoals bij de inkjetprinters.

De grote merken zoals Canon, Epson en HP commercialiseren kwaliteitsvolle inkjetprinters van 200 tot 300 euro, afhankelijk van de functies. De HP Photosmart 475 (279 euro) beschikt bijvoorbeeld over een geïntegreerde harde schijf van 1,5 GB. Nog altijd bij de inkjetprinters lanceert Lexmark als eerste een ’10×15′-fotoprinter met cd-brander, de P450 (199 euro). “Origineel, maar de kwaliteit is matig”, merkt Micro Photo Vidéo op. HP en Epson laten de thermische sublimatie links liggen. Canon daarentegen heeft in dit segment enkele goede modellen ontwikkeld. Concurrenten zijn onder meer Sagem en Samsung.

4 De foto in uw salon

Behalve het retoucheren van beeldmateriaal (een domein dat wordt beheerst door de pakketten Adobe Photoshop en CorelDraw) zijn er andere mogelijkheden om uw foto’s een tweede leven te geven. Er bestaat bijvoorbeeld software om diashows of montages te maken, op cd of dvd te branden en vervolgens op uw tv-scherm te bekijken.

De firma Magix biedt het pakket ‘Photos sur cd ou dvd’. Hiermee stelt u gemakkelijk zelf uw kwaliteitsvolle diashows samen. Enkele klikjes volstaan om beelden te selecteren, de volgorde en overgangstypes vast te leggen, en de begeleidende muziek te kiezen. U kunt ook titels en commentaar toevoegen. U brandt het resultaat op cd of dvd, bekijkt het op uw tv-scherm en schenkt kopieën aan uw familie en vrienden.

Ook Philips biedt een technologisch knipoogje aan en noemt zijn Digital Photo Display “de fotolijst van de toekomst”. In plaats van foto’s af te drukken en achter glas op te hangen, toont u ze digitaal op een scherm. Dit lijstje is inderdaad uitgerust met een geheugen (voor ongeveer 100 beelden) en een USB-kabel om het aan te sluiten op uw computer. Het batterijtje heeft weliswaar een vrij beperkte autonomie, maar dit ‘intelligent lijstje’ werkt ook op netstroom. Het is nieuw en zeer trendy, maar uiteraard ook een pak duurder dan uw goede oude houten lijstjes: ongeveer 200 euro.

Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content