Pro en contra van aandelenstukjes

De Nederlandse prijsbreker BUX pakte vorige week uit met beleggen in fractionele aandelen of stukjes van aandelen. Wat zijn de voor- en nadelen?

1. Wat is het voordeel?

Beginners hebben bijvoorbeeld geen 3.300 euro om één aandeel Amazon te kopen. Door het aandeel in stukken te kappen, wordt het bereikbaar voor een breder publiek. Amazon zou ook zelf zijn aandeel kunnen splitsen, maar een ontoegankelijk aandeel lijkt stilaan een erezaak voor de grote Amerikaanse technologiebedrijven. En ook in eigen land voelt de koekjesbakker Lotus Bakeries er niets voor om zijn aandeel van bijna 5.600 euro op te splitsen, ondanks weerkerende vragen op de aandeelhoudersvergadering.

2. Van welke aandelen zijn er fracties te koop?

Voorlopig alleen van grote Amerikaanse aandelen. In de toekomst zouden ook fracties van Europese aandelen en ETF’s beschikbaar worden in de BUX Zero-app. “Momenteel zijn we bezig met onze partner ABN AMRO Clearing Bank om de juiste infrastructuur hiervoor te bouwen”, klinkt het.

Stukjes Europese aandelen worden nog niet verhandeld op gereglementeerde markten. “Euronext onderzoekt dat”, zegt een woordvoerder van de beurzenuitbater. “Onze partners LCH en EuroCCP kunnen geen fracties van aandelen clearen op hun systemen.”

3. Wordt u een stukje aandeelhouder?

Volledige aandelen staan op uw naam, op uw effectenrekening. Fractionele aandelen staan doorgaans op de balans van de broker. Hoe het bij BUX zit? “Stel dat je 0,7 aandeel Apple koopt, dan crediteren we je account met 0,7 aandeel. De resterende 0,3 houden we aan in het fractionele boek. Als iemand anders later 0,3 aandeel bestelt, kunnen we dit deel direct verkopen vanuit het fractionele boek”, zegt een woordvoerder.

De fractionele aandeelhouder heeft recht op zijn deel van het dividend. De fractionele aandelen kunnen niet naar een andere broker worden getransfereerd, waarschuwt BUX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content