Prijzen onder druk op Antwerpse kantoormarkt

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Gaat het na een zwak 2003 opnieuw wat beter met de Antwerpse kantoormarkt? Of zorgden de werken aan de ring voor nog meer kommer en kwel?

Nee, 2004 was niet het verhoopte comebackjaar voor de Antwerpse kantoormarkt. De opname van kantoorruimte bleef hangen op het niveau van 2003 (65.000 tot 85.000 vierkante meter, afhankelijk van de bron), de huurprijzen stonden onder druk en de leegstand flirt nu al met de kaap van 10 %.

In de analyses van de makelaars weerklinkt heimwee naar de glorieperiode van eind jaren negentig en 2000. Toen stond amper 3,5 % van de kantoorruimte leeg en kon er steevast getoast worden op nieuwe recordhuurprijzen. “2003 zagen we als een overgangsjaar naar een aantrekkende markt,” zegt RudyBaeyens, verantwoordelijke voor de Antwerpse kantoormarkt bij ImmobiliënHugoCeusters. “Maar we moeten vaststellen dat die scharnierperiode zich in 2004 heeft voortgezet.”

DirkVanBulk, directeur van DTZAntwerpen, bepaalt de tophuurprijzen voor nieuwe kantoorruimte in het centrum op 120 euro per vierkante meter per jaar en op 136 euro voor de regio Singel/Rand. “We halen daarmee hetzelfde niveau als in 2003. Maar het gaat wel om vraagprijzen.” Interessant voor potentiële huurders, want in de huidige marktsituatie zijn de eigenaars geneigd om toegevingen te doen.

Zou de zwakke prestatie van de Singel-locaties verband houden met de werken aan de ring? “Nee,” meent Van Bulk. “De voorspelde verkeerschaos is uitgebleven en ook de impact op de kantoormarkt was nihil.” FilipKempeneers, senior account manager bij JonesLangLaSalle, treedt hem bij: “Zes maanden hinder door de werken is voor bedrijven geen reden om te verhuizen. Dat kost namelijk veel geld.” Maar volgens Rudy Baeyens was er wel degelijk een ‘ringeffect’. “Het heeft potentiële nieuwkomers afgeschrikt,” zegt hij. “We zijn regelmatig met klanten naar gebouwen op de Singel gaan kijken. Bij velen was de interesse al over nog voor ze het gebouw goed en wel gezien hadden.”

Hotelketen in Antwerp Ring Center

Echte grote transacties vielen er het voorbije jaar niet op te tekenen. Een uitschieter was de opname van ongeveer 5000 vierkante meter door Hesse-Noord Natie in het AMCA-project. “De havengebonden bedrijven toonden zich het voorbije jaar opvallend actief op de kantoormarkt,” aldus AndréSchlomer, gedelegeerd bestuurder van makelaar Colliers-EPMC. “Dat deze sector goed boert, is daar wellicht niet vreemd aan. En het is ook zo dat veel havenbedrijven op het vlak van huisvesting nog wat achterliepen.”

De komst van PhilipMorris naar de Veldekens in Berchem was een andere opsteker voor de Antwerpse kantoormarkt. Temeer daar het gaat om een Belgisch-Nederlands hoofdkwartier: Philip Morris verhuist zijn activiteiten van Brussel en Amstelveen naar de havenstad. Heeft Antwerpen met zijn strategische ligging tussen Amsterdam en Brussel het potentieel om nog zulke vestigingen aan te trekken? “Absoluut,” antwoordt Filip Kempeneers. “Er is er zeker interesse, maar die troef wordt vandaag nog te weinig uitgespeld. Mij lijkt daar een rol voor de stad weggelegd.”

Goed nieuws ook van op het Antwerp Ring Center aan de Noordersingel, waar projectontwikkelaar Imobe in een vergevorderde onderhandelingsfase zit voor de invulling van drie niveaus van de nog te realiseren gebouwen B en C. Een Franse hotelketen zou er zijn eerste Belgische vestiging willen openen.

Laurenz Verledens

Met zijn strategische ligging tussen Amsterdam en Brussel heeft Antwerpen potentieel om Belgisch-Nederlandse vestigingen aan te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content